Musici

Wolfert Brederode

"Wolfert legt de onvoorspelbaarheid van een improvisator aan de dag en de virtuositeit en nauwkeurigheid van een concertpianist…de klanken stromen soepel als water uit zijn vleugel. Om te huilen zo mooi is zijn aanslag” Het Parool

Pianist Wolfert Brederode (1974) studeerde eind jaren ’90 summa cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag voor zowel hoofdvak jazz- als bijvak klassiek. Sindsdien heeft hij met diverse projecten een naam opgebouwd als een veelzijdige, eigenzinnige- en poëtische stem in de hedendaagse jazz scene, die tijdens concerten het publiek in een nieuwe surrealistische wereld kan onderdompelen. Hij is zijn carrière begonnen met eigen projecten zoals Nimbus, het Wolfert Brederode Trioen Quartet en later Duo Lijbaart/Brederode en is als sideman actief bij oa zangeres Susanne Abbuehl, het Yuri Honing Acoustic Quartet, Batik en Binary Orchid. Met deze samenwerkingen ontving hij, los van diverse overige internationale erkenningen, tweemaal de Edison Award.

Voor het gerenommeerde Duitse label ECM nam hij met het Wolfert Brederode Quartet twee albums op, die internationaal lovend werden ontvangen. In 2016 keerde hij terug naar het trio formaat, in een nieuwe line-up, met het album ‘Black ice’ voor hetzelfde label, waarbij zijn kwaliteiten als componist- en solist nog prominenter naar voren komen. Ook dit album werd internationaal zeer enthousiast ontvangen en was de ‘Editor’s Pick’ van het toonaangevende Amerikaanse jazzmagazine Downbeat en werd ook genomineerd voor de Edison Publieksprijs 2016. Momenteel is Wolfert ook actief met het electro/akoestische trio Lemuria met gitarist Raphael Vanoli en drummer Samuel Rohrer en met de 10-delige suite ‘Ruins & Remains’ tezamen met drummer/percussionist Joost Lijbaart en het Matangi Quartet.

Los van concerten op diverse belangrijke Nederlandse podia zoals het Concertgebouw, Tivoli/Vredenburg, De Oosterpoort was Wolfert verder te horen op toonaangevende festivals zoals oa het NSJF, Enjoy Jazz/Mannheim, Molde Jazz Festival, Jarasum Festival/Seoul, Paris jazz Festival, Jazz à Vienne en het Yokohama Jazz Festival. Ook geeft hij regelmatig solo concerten. in binnen- en buitenland. Daarnaast was hij met verschillende ensembles internationaal op radio- en televisie te horen.

Naast zijn werkzaamheden als pianist- en componist voor zijn eigen projecten, schreef Wolfert ook muziek voor verschillende theater, dans-, televisie- en film producties. Hij heeft verder samengewerkt met musici- en ensembles als David Liebman, Arve Henriksen, Mark Feldman, Marilyn Mazur, Jeanne Lee, Michel Portal en Matthias Eick. Naast zijn werkzaamheden als pianist- en componist is Wolfert verbonden aan de conservatoria van Den Haag en Tilburg als hoofdvak-docent jazz piano.

 


Concerten in 2019 van Wolfert Brederode