Het Grachtenfestival is het grootste klassieke muziekfestival van Nederland en richt zich volledig op de presentatie en ontwikkeling van jong talent en jonge professionals in klassieke muziek en jazz, in de leeftijd tot 35 jaar. 


Sinds de eerste (vierdaagse) editie in 1998 is het festival uitgegroeid tot een zelfstandig tiendaags festival, dat draait om ontdekkingen. Van het muzikale talent en de (groeiende) stad en metropoolregio Amsterdam. 


Het Grachtenfestival is een van de grootste concertorganisatoren van Nederland met jaarlijks ruim 250 concerten, voorstellingen en een randprogrammering met radio-uitzendingen, workshops en lezingen, bij voorkeur op meer dan 100 verschillende locaties. Het festival is steeds vaker coproducent van nieuwe voorstellingen, geeft compositie-opdrachten en organiseert een eigen Concours (GCC) en jazz competition (GJC). 


De visie van het Grachtenfestival bouwt voort op de verworvenheden van de afgelopen 25 jaar, de eigen signatuur en het DNA van het festival, als ook op de waargenomen maatschappelijke trends en ontwikkelingen. Onze kracht is het scouten, selecteren, uitdagen en programmeren van talentvolle jonge musici en het faciliteren van een podium passend bij hun ontwikkeling. Zo bouwen wij aan een breed netwerk en helpen wij glansrijke carrières lanceren. 


Als grootstedelijke organisatie willen wij midden in de samenleving staan. Ons gevarieerde podium moet een afspiegeling zijn van de diversiteit van de stad. Wij willen gastvrij zijn naar de verschillende muzikale genres op het podium en naar ons publiek voor wie we spelen. Iedereen moet zich welkom voelen deel te kunnen nemen. Zo kunnen wij impact maken op de musici en het muzikale speelveld, maar ook faciliterend zijn voor het creëren van ontmoetingen tussen mensen; in, op en naast het podium. 


Missie 
• Het Grachtenfestival biedt jonge musici een uniek podium en platform om op te excelleren en zich te presenteren aan een groot publiek en aan professionals uit de muziekwereld; 
• Het Grachtenfestival presenteert en ontwikkelt samen met jonge musici en makers nieuwe concertvormen, muziektheater/opera en andere professionele podiumkunsten. 
• Het Grachtenfestival weet met een innovatief programma en een aansprekende presentatie met veel gratis concerten op overtuigende wijze een grote, brede en diverse doelgroepen voor klassieke muziek en jazz te bereiken;