Artist in Residence 2022: Alexander Warenberg

 

Artist in Residence 2022 Alexander Warenberg © Marie Wanders

 

Alexander Warenberg

Alexander Warenberg (1998) won de GrachtenfestivalPrijs 2021 en is daarmee de Artist in Residence voor het Grachtenfestival in 2022.

“Alexander is een echte oermusicus, hij versmelt met zijn instrument en geeft zich volledig over aan zijn eigen interpretaties van de muziek. Dit samen met zijn ideeënrijkdom maakt hem tot de ideale kandidaat voor de komende residency.” aldus de jury.

Alexander is geboren in Voorburg en komt uit een muzikale familie. Sinds zijn vijfde jaar speelt Alexander cello en kreeg de eerste lessen van zijn oom. Vanaf zijn achtste tot zijn achttiende jaar kreeg hij les van Monique Bartels aan het Conservatorium van Amsterdam. Vanaf 2016 tot 2019 studeerde Alexander bij Frans Helmerson aan de Barenboim-Said Akademie in Berlijn. Sinds 2019 studeert Alexander aan de Kronberg Academy bij Frans Helmerson.

In oktober 2016 won Alexander de eerste prijs en de publieksprijs op het concours van de Cello Biënnale in Amsterdam. Daarnaast is hij eersteprijswinnaar van het internationale celloconcours Antonio Janigro in Kroatië, het Britten cello concours, het nationaal concours van de Stichting Jong Muziektalent en het Prinses Christina Concours.

Alexander treedt zowel solistisch als in kamermuziekverband op. Als solist speelde hij met orkesten in binnen- en buitenland. Hij trad verschillende keren op in het Concertgebouw in Amsterdam en was meerdere malen te zien op Nederlandse televisie en te horen op de radio. In kamermuziekverband trad Alexander o.a. op met Janine Jansen, Menahem Pressler, Denis Kozhukhin, Paolo Giacometti en Liza Ferschtman.

Alexander nam deel aan het prestigieuze Verbier Festival Academy. Ook heeft hij gespeeld op verschillende festivals zoals het Internationale Kamermuziekfestival in Utrecht, het Grachtenfestival in Amsterdam, het Festival Bad Ragaz in Zwitserland, de Cello Biënnale in Amsterdam, Chamber Music Festival Amsterdam, Delft Chamber Music Festival, Festival Wonderfeel en CelloFest in Finland. In 2016 is aan Alexander op het Grachtenfestival in Amsterdam, de Bunschoten Jonger Talent Prijs toegekend. Alexander speelt op een Jean Baptiste Vuillaume uit 1845 die ter beschikking is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

“Alexander heeft mij deze zomer betoverd met zijn sublieme cellospel, prachtige klank en innemende persoonlijkheid. Als Artist in Residence 2022 zal hij een inspirerende bijdrage geven aan het festival met spannende concerten waarbij hij zich zal laten omringen door andere topmusici en uiteenlopend repertoire.” aldus Lestari Scholtes – programmeur van het Grachtenfestival.

 

Alexander Warenberg. Foto door Melle Meivogel           Alexander Warenberg - © Melle Meivogel

 

Artist in Residence

De winnaar van de Grachtenfestivalprijs krijgt de felbegeerde titel van Artist in Residence. Binnen deze residency krijgt de winnaar de vrijheid om zijn of haar muzikale dromen te realiseren tijdens de daarop volgende editie van het Grachtenfestival. De nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor de musici een belangrijke waardering en met het zelf samengestelde concert dat zij tijdens het festival mogen geven, is deze nominatie al een prijs op zich.

De GrachtenfestivalPrijs past in de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle, musici te presenteren aan een breed publiek. De talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan.

Voormalige Artists in Residence

Eerdere winnaars zijn: Shin Sihan (viool, 2020), Emmy Storms (viool, 2019), Raoul Steffani (bariton, 2018), Ella van Poucke (cello, 2017), Sophiko Simsive (piano, 2016), Mathieu van Bellen (viool, 2015), Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan, 2014), Remy van Kesteren (harp, 2013), duo Sax & Stix (saxofoon en slagwerk, 2012), Karin Strobos (mezzosopraan, 2011), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), duo Bosgraaf en Elias (blokfluit en gitaar, 2009), Lisa Jacobs (viool, 2008) en Ties Mellema (saxofoon, 2007). 


Alle concerten van Alexander Warenberg