"Emmy Storms is een authentieke musicus met een sterk podiumkarakter, iemand die haar eigen weg bewandelt en zich met gemak in diverse muzikale genres profileert" aldus de vakjury.

Emmy Storms, Grachtenfestival, 2019 © Rob van Dam


Artist in Residence

De winnaar van de Grachtenfestivalprijs krijgt de felbegeerde titel van Artist in Residence. Binnen de deze residency krijgt de winnaar de vrijheid om zijn of haar muzikale dromen te realiseren tijdens de daarop volgende editie van het Grachtenfestival. De nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor de musici een belangrijke waardering en met het zelf samengestelde concert dat zij tijdens het festival mogen geven, is deze nominatie al een prijs op zich.

De GrachtenfestivalPrijs past in de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle, musici te presenteren aan een breed publiek. De talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan.

Emmy Storms

Emmy Storms (1988) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij onder meer Jaring Walta en Philippe Graffin. Sinds 2012 is Emmy concertmeester van het Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren. Emmy was prijswinnaar op onder meer het Nationaal Vioolconcours Oskar en Prinses Christina Concours, Artist in Residence van de NJO Muziekzomer 2012 en speelde het vioolconcert van Korngold samen met het Nationaal Jeugd Orkest onder leiding van dirigent Antony Hermus. Emmy speelt in Trio Suleika, dat al vele prijzen heeft mogen ontvangen, het Magma Duo en in de groep Caravan.

Voormalige Artists in Residence over hun residency
Harpist Remy van Kesteren was de eerste musicus die deze eer toekwam in 2014, gevolgd door mezzosopraan Rosanne van Sandwijk in 2015, violist Mathieu van Bellen in 2016, pianiste Sophiko Simsive in 2017, Ella van Poucke in 2018 en Raoul Steffani in 2019. 

Remy van Kesteren in 2014: "De mogelijkheid om een Residency tijdens het Grachtenfestival te krijgen was een groot voorrecht. Ik heb me in 2014 heerlijk kunnen uitleven en mijn muzikale eigen weg kunnen gaan; het is zeer waardevol dat zo'n toonaangevend festival de ruimte biedt voor vernieuwing en ruim baan geeft aan de muzikanten van nu en de toekomst."

Rosanne van Sandwijk in 2015: "Mijn invulling aan het Residency-schap was een festival editie die voor mij uitblonk in kwantiteit maar meer nog in kwaliteit. Het waren fantastische concerten, heb heel veel lieve nieuwe begaafde musici ontmoet en genoten van alle druk, muziek en gezelligheid die zo kenmerkend is voor het Grachtenfestival!"

Mathieu van Bellen in 2016: "Ik verheug me enorm op mijn Residency bij het Grachtenfestival. Ik ben naar vele concerten geweest in de afgelopen jaren, en om nu zelf op de verschillende podia te staan, is een grote eer, en ook heel leuk. Ik kijk er naar uit om met goede vrienden deze muziek aan het publiek te presenteren."

Sophiko Simsive in 2017: “Mijn residency bij het Grachtenfestival is absoluut een mijlpaal in mijn carrière, zeker omdat het zo goed samengaat met mijn grootste ambitie: het delen van muziek met publiek. Dankzij het winnen van de GrachtenfestivalPrijs krijg ik hiertoe ruim de gelegenheid.”