Artist in Residence 2019: Raoul Steffani

De zanger is "een podiumpersoonlijkheid met een stevige technische basis die het publiek verleidt en boeit met een muzikaal verhaal. Raoul staat aan het begin van een internationale carrière", aldus de voltallige jury. 

Raoul Steffani is de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2018. Foto: Juan Carlos Villaroel / Challenge Classics Int..


Artist in Residence
Het 'Artist in Residence'-schap stimuleert jonge musici om zichzelf zo veelzijdig mogelijk te presenteren aan het Grachtenfestival publiek. Zonder vastgelegde kaders worden de Artists in Residence uitgedaagd alles te laten horen en zien wat zij in huis hebben, naar eigen inzicht en keuze. In feite krijgen de musici ‘carte blanche’ - artistieke dromen kunnen vervuld worden.

Tijdens de komende editie van het Grachtenfestival in 2019 wordt voor de 13e keer de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt. Sinds 2013 wordt het Residency-schap gekoppeld aan het winnen van de GrachtenfestivalPrijs. De winnaar wordt bij de opvolgende editie de Artist in Residence van het festival.

Het Grachtenfestival is er trots op musici die aan de start van een succesvolle carrière staan een podium te bieden als vertegenwoordiger van het festival. Dit biedt het publiek ook de gelegenheid de musici echt te leren kennen.

 

Over Raoul
Bariton Raoul Steffani studeerde bij Maarten Koningsberger en Xenia Meijer aan de conservatoria van Amsterdam en Tilburg en aan de Musikuniversität in Wenen. Momenteel wordt hij gecoacht door Margreet Honig. Masterclasses volgde hij bij Thomas Hampson, Elly Ameling, Christa Ludwig, Marjana Lipovšek en Nelly Miricioiu. Afgelopen seizoen won Raoul naast het Grachtenfestival Conservatorium Concours ook de Elisabeth Evertsprijs; een tweejaarlijkse prijs voor een jong, Nederlands muziektalent van uitzonderlijk niveau. Daarnaast wordt hij ondersteund door de VandenEnde Foundation. Hij was eveneens laureaat van de Liedacademie van het Heidelberger Frühling Festival.
Als prijswinnaar van het Prinses Christina Concours gaf hij op uitnodiging van de Nederlandse Ambassades concerten in Los Angeles, San Francisco, Vancouver, Calgary en Athene. Komend seizoen zal Raoul naast concerten met de philharmonie zuidnederland, de basaria’s vertolken in de Matthäus Passion in het Concertgebouw en de baritonsolo op zich nemen in de Carmina Burana metLucas en Arthur Jussen in o.a. De Doelen Rotterdam.

Afgelopen seizoen was hij tweemaal te horen in het Concertgebouw in Amsterdam bij de NTR ZaterdagMatinee 'Semyon Kotko' van Prokofjev o.l.v. Vladimir Jurowsky en als Kammersänger in Richard Strauss’ opera 'Intermezzo' met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. David Zinman.
Hij werkte eerder met dirigenten als Ed Spanjaard, Sigiswald Kuijken, Anthony Hermus en Arjan Tien. Daarnaast was hij onder meer te horen in het Muziekgebouw aan het IJ, Muziekgebouw Eindhoven, tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen in Utrecht, het Grachtenfestival en het Internationaal Liedfestival Zeist.

Raoul is ook zeer actief als liedzanger en werkte in die hoedanigheid onder meer samen met de Duitse liedpianist Gerold Huber en Daan Boertien. In 2018 werd zijn debuut CD gewijd aan Schumann, Grieg en Sibelius uitgebracht bij Challenge Records International. Daarnaast is Raoul regelmatig te horen op radio en televisie. Zo was hij meermaals te gast in de televisieprogramma's Podium Witteman, Podium on Tour en in De Tiende van Tijl, werd hij gevolgd in het nieuwe tv-format Talent boven Water van BravaNL en is hij regelmatig te horen op Radio 4.

Daarnaast zong hij solopartijen in diverse oratoria, waaronder de Matthäus Passion, Johannes Passion van J.S. Bach, het Requiem van W.A. Mozart, Deutsches Requiem van Brahms, Oratorio de Noël van Saint-Säens, en The Messiah van Händel. Raoul Steffani is ambassadeur van het Internationaal Lied Festival Zeist.

Voormalige Artists in Residence over hun residency
Harpist Remy van Kesteren was de eerste musicus die deze eer toekwam in 2014, gevolgd door mezzosopraan Rosanne van Sandwijk in 2015, violist Mathieu van Bellen in 2016, pianiste Sophiko Simsive in 2017 en Ella van Poucke in 2018. 

Remy van Kesteren in 2014: "De mogelijkheid om een Residency tijdens het Grachtenfestival te krijgen was een groot voorrecht. Ik heb me in 2014 heerlijk kunnen uitleven en mijn muzikale eigen weg kunnen gaan; het is zeer waardevol dat zo'n toonaangevend festival de ruimte biedt voor vernieuwing en ruim baan geeft aan de muzikanten van nu en de toekomst."

Rosanne van Sandwijk in 2015: "Mijn invulling aan het Residency-schap was een festival editie die voor mij uitblonk in kwantiteit maar meer nog in kwaliteit. Het waren fantastische concerten, heb heel veel lieve nieuwe begaafde musici ontmoet en genoten van alle druk, muziek en gezelligheid die zo kenmerkend is voor het Grachtenfestival!"

Mathieu van Bellen in 2016: "Ik verheug me enorm op mijn Residency bij het Grachtenfestival. Ik ben naar vele concerten geweest in de afgelopen jaren, en om nu zelf op de verschillende podia te staan, is een grote eer, en ook heel leuk. Ik kijk er naar uit om met goede vrienden deze muziek aan het publiek te presenteren."

Sophiko Simsive in 2017: “Mijn residency bij het Grachtenfestival is absoluut een mijlpaal in mijn carrière, zeker omdat het zo goed samengaat met mijn grootste ambitie: het delen van muziek met publiek. Dankzij het winnen van de GrachtenfestivalPrijs krijg ik hiertoe ruim de gelegenheid.”