Wat is het Grachtenfestival?

Ieder jaar in augustus wordt tien dagen lang het Grachtenfestival georganiseerd. Het zomerfestival voor klassieke muziek, jazz en muziek uit andere culturen. Jonge musici van over de hele wereld verrassen je met hun eigen muzikale verhaal. Wie de rising stars van de toekomst wil leren kennen, komt naar het Grachtenfestival! Verleden, heden en toekomst komen samen in eigentijdse combinaties van musici, genres en locaties. Daarbij dient de stad Amsterdam, van oost tot west en van noord tot zuid, als decor. 

 

De presentatie en ontwikkeling van jonge musici heeft een belangrijke plek binnen het Grachtenfestival. Daarom zijn er in de loop der jaren een aantal initiatieven ontstaan die naast de organisatie van het zomerfestival de plek biedt voor talentontwikkeling van jonge musici. 

Zo wordt jaarlijks de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een musicus of ensemble van musici die op jonge leeftijd al uitblinken in hun vakgebied. Een vakjury bestaande uit journalisten en programmeurs bepaalt de drie genomineerden. Zij worden vervolgens in de periode januari tot en met augustus intensief gevolgd in hun ontwikkeling. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het festival. Winnaar van de GrachtenfestivalPrijs wordt de ‘Artist in Residence’ van het daarop volgende seizoen. De Artist in Residence stelt vervolgens zelf een programma samen en is uithangbord tijdens het komende festival. 

Het Grachtenfestival Conservatorium Concours, dė wedstrijd voor de meest talentvolle conservatoriastudenten, wordt georganiseerd sinds 2013. Deelnemers kunnen zich presenteren aan een groot publiek, komen in aanmerking om een jury- en/of een publieksprijs te winnen. Het Grachtenfestival Conservatorium Concours winnen betekent optreden tijdens het Grachtenfestival, een optreden in de kleine zaal van het Concertgebouw, een optreden in de Radio4 Spiegelzaal, een optreden in NTR's Podium Witteman en een tournee langs 5 a 6 theaters- en concertzalen in Nederland. 

De Grachtenfestival Pitches: net afgestudeerde musici hebben de mogelijkheid om hun concertidee tijdens het Grachtenfestival te pitchen voor een vakjury. Dit doen zij binnen vooraf bepaalde, wisselende categorieën. Zo kan er bijvoorbeeld een locatiepitch zijn waarvoor de musici gevraagd worden een idee te presenteren. Degene met het beste idee, spel en de beste performance wint een concert tijdens het eerst volgende festival. 

De Grachtenfestival Buurtconcerten

De prijzen worden uitgereikt tijdens het Grachtenfestival weekend in februari, precies een halfjaar voor het festival aanvangt.