Wat is het Grachtenfestival?

Ieder jaar in augustus wordt tien dagen lang het Grachtenfestival georganiseerd. Het zomerfestival voor klassieke muziek, jazz en muziek uit andere culturen. Jonge musici van over de hele wereld verrassen je met hun eigen muzikale verhaal. Wie de rising stars van de toekomst wil leren kennen, komt naar het Grachtenfestival! Verleden, heden en toekomst komen samen in eigentijdse combinaties van musici, genres en locaties. Daarbij dient de stad Amsterdam, van oost tot west en van noord tot zuid, als decor. Met meer dan 250 concerten op 90 verschillende locaties.

 De presentatie en ontwikkeling van jonge musici heeft een belangrijke plek binnen het Grachtenfestival. Daarom zijn er in de loop der jaren een aantal initiatieven ontstaan die naast de organisatie van het zomerfestival de plek biedt voor talentontwikkeling van jonge musici.

Zo wordt jaarlijks de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een musicus of ensemble die op jonge leeftijd al uitblinkt in zijn of haar vakgebied. Een vakjury bestaande uit journalisten en programmeurs bepaalt de drie genomineerden. Zij worden vervolgens in de periode januari – augustus intensief gevolgd in hun ontwikkeling. Tijdens het festival in augustus wordt de winnaar bekend gemaakt. Winnaar van de GrachtenfestivalPrijs wordt de ‘artist in residence’ van het daarop volgende festival. Dit betekent dat het ensemble of musicus die wint zelf een programma mag samenstellen en uithangbord wordt tijdens het komende festival.

Sinds 2003 wordt het Grachtenfestival Conservatorium Concours georganiseerd. De kans voor de meest talentvolle studenten aan de Nederlandse conservatoria zich te presenteren aan een groot publiek. De publiek – en juryprijs winnaars winnen één of meerdere concerten op het Grachtenfestival, een concertreeks en een optreden in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Tot slot, de Grachtenfestival Pitches. Net afgestudeerde musici hebben de mogelijkheid om hun idee voor een concert tijdens het Grachtenfestival te pitchen voor een vakjury. Dit doen zij in vooraf bepaalde categorieën. Zo kan er bijvoorbeeld een locatiepitch zijn waarvoor de musici gevraagd worden een idee te presenteren. Degene met het beste idee, performance en spel kan een concert winnen tijdens het komende festival.