Grachtenfestival Jazz Competition

In 2021 organiseerde het Grachtenfestival voor het eerst een eigen jazz competitie. Met de introductie van de Grachtenfestival Jazz Competition (GJC) breidt het Grachtenfestival de scouting en ontwikkelingstrajecten van muzikaal talent verder uit. Na vele succesvolle edities van het klassieke conservatorium concours krijgen nu ook jonge jazzmusici de mogelijkheid om te strijden om een prijs.

Zondag, 26 maart 2023, was de finale van de derde editie. In de finale namen zes ensembles van diverse conservatoria in Nederland het tegen elkaar op om de winst van de Vakjuryprijs, de Denise Jannah Award en de nieuw geïntroduceerde prijs: Beste Solist. 

Marco Ullstein Quintet met juryvoorzitter Sander Grande (links)Marco Ullstein Quintet met juryvoorzitter Sander Grande (links).

Het Marco Ullstein Quintet heeft in 2023 de vakjuryprijs gewonnen. Het quintet is opgericht door vibrafonist en drummer Marco Ullstein, die ook de componist is van de muziek die de band speelt. Leden van de band komen uit Italië, India en Duitsland en leerden elkaar kennen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze allemaal jazzmuziek studeerden of studeren.  Met de samensmelting van vibrafoon, saxofoon en gitaar creëert de band een uniek geluid doordat de kleuren van de instrumenten tijdens de composities in verschillende combinaties samenvloeien.

"We hebben unaniem voor dit hoogstaande kwintet gekozen, dat onder leiding van hun bescheiden leider Marco Ullstein met veel dynamiek en mooie kleuren heeft gespeeld. Ik kan niet wachten om ze weer te horen spelen en wens ze een groot publiek toe!" Aldus juryvoorzitter Sander Grande. 
 
Het Yannic Forster Trio heeft de Denise Jannah award gewonnen, zij winnen een optreden samen met Denise Jannah tijdens de 26ste editie van het Grachtenfestival. De Duitse pianist en bandleider Yannic Forster heeft zich de afgelopen tijd verdiept in muziek uit het Midden- Oosten. Zijn melodieuze composities getuigen van toewijding voor het detail, zodat de luisteraar op een muzikale reis vol met kleine verrassingen wordt meegenomen. 
 
In 2023 is voor het eerst de prijs voor: ‘Beste Solist’ te winnen. De winnaar van deze prijs krijgt de mogelijkheid om een gastoptreden te doen bij een programma van het Jong Metropool Orkest. In 2023 heeft Tallulah Rose de prijs in ontvangst mogen nemen. Zij maakt muziek met neo soul vibes en grooves die je ziel raken en je aan het dansen krijgen. Ze schrijft over de diepte van de menselijke ervaring en emotie, van overmoed tot verdriet, woede en het proces van genezing. 
 
De vakjury van de Grachtenfestival Jazz Competition 2023 bestaat uit: Sander Grande (Voorzitter en programmeur voor het North Sea Jazz Festival), Vincent Henar (Bassist en oprichter FraFraSound), Benjamin Herman (Saxofonist), Denise Jannah (Zangeres) & Mariël van den Bos (Eerste fluitist in het Metropool Orkest). 

Eerdere edities van de vakjuryprijs van het Grachtenfestival Jazz Concours werden gewonnen door Martí Mitjavila Trio (2022) en Ben Fitzpatrick Quintet (2021).
De eerder winnaars van de Denise Jannah Award zijn gewonnen door NAUSYQA (2022) en Ben Fitzpatrick Quintet (2021).