GrachtenfestivalPrijs


Pianist Camiel Boomsma, celliste Maya Fridman en bariton Raoul Steffani zijn dit jaar genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs. Foto's: Hans van der Woerd, Brendon Heinst en Ronald Knapp.

Pianist Camiel Boomsma, celliste Maya Fridman en bariton Raoul Steffani zijn de genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2018. De GrachtenfestivalPrijs wordt op woensdagavond 15 augustus uitgereikt tijdens De avond van de GrachtenfestivalPrijs in de Wintertuin van Hotel Krasnapolsky.

Tijdens deze avond presenteren de genomineerden zichzelf met een kort programma. Aan het einde van de avond wordt de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2018 bekendgemaakt. Alle genomineerden geven tevens een concert tijdens de 21e editie van het Grachtenfestival, dat plaatsvindt van 10 tot en met 19 augustus 2018.

De GrachtenfestivalPrijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een jonge musicus die uitblinkt in zijn vakgebied en is opgevallen door zijn uitzonderlijke talent. De genomineerden worden gedurende een seizoen gevolgd door een jury, bestaande uit gerenommeerde muziekjournalisten. Dit jaar zijn dat Frederike Berntsen (Trouw), Guido van Oorschot (de Volkskrant) en Joep Stapel (NRC Handelsblad).

De genomineerden

Camiel Boomsma
Camiel Boomsma vergaart bekendheid door het spelen van een eigenzinnig repertoire. De pers beschrijft zijn spel als gevoelig, indringend en diepzinnig. “Boomsma benadrukt de puurheid en diepgang van deze muziek, die plotseling veel dichter bij Mozart of Beethoven komt te staan. Schitterend!” – Luister magazine.

Boomsma speelde reeds in het Concertgebouw in Amsterdam, de Doelen in Rotterdam, St John Smith square in London, Teatro la Fenice in Venetië, en het Muziekcentrum in Enschede. Ook was hij te gast bij verschillende festivals. Regelmatig worden er (live)opnames uitgezonden door o.a. Radio 4, FranceMusique, hr2 Kultur, Radio Klara, Classic FM en Concertzender. Ook was hij te gast bij live programma zoals AVRO spiegelzaal in het Concertgebouw en VPRO Vrije Geluiden.

Dit seizoen maakte hij op talloze plekken zijn debuut. Zo gaf hij recitals in London en Bayreuth en ging hij op tournee door China. Voor 2020 staat een tweede Chinese tournee gepland. Hij speelde in de serie meesterpianisten in het Parkstad Limburg Theater, en binnenkort speelt hij in de gerenommeerde serie van Schloss Elmau in Duitsland. Dit voorjaar speelt hij duo concerten met de Duitse meesterpianist Severin von Eckhardstein.

In 2013 ontving Boomsma een prestigieus stipendium van de Richard Wagner Stipendienstiftung. In datzelfde jaar kwam zijn, door nationale en internationale pers zeer positief ontvangen, debuut CD uit met een bijzondere samenstelling van pianotranscripties van het werk van Wagner bij EtceteraRecords. “Hij tekent de stemming vanaf de eerste noot uit” – De Volkskrant.

Zijn in 2016 verschenen 2e CD ‘’Porazzi‘’ kreeg top recensies van o.a. Trouw, De Volkskrant, NRC Handelsblad, Classica, Pianist magazine en Luister magazine.

Zijn nieuwe opname ‘’Musings’’ met werk van Schubert en Chopin bij het gerenommeerde label Challenge Records International kwam in oktober 2017 uit. De Volkskrant zei hierover: ‘’Aan Boomsma’s vingers kleeft fluweel’’. Musings ontving eveneens zeer lovende recensies in ResMusica (Recording of the month), Pizzicato magazine (hoogste beoordeling), Luister en Pianist magazine. De Nieuwe Muze schreef: ‘’Boomsma kan zich qua diepgang meten met pianisten als Lupu en Pires’’.

Zijn tweede CD met Challenge komt in het voorjaar 2019 uit.

Maya Fridman

Celliste Maya Fridman is in 1989 geboren in Rusland. Op reeds jonge leeftijd trad Maya op bij verschillende radio- en televisieprogramma’s onder hoede van het Yuri Bashmet Foundation. Tijdens haar studie aan het staatsconservatorium in Moskou won zij ook de Eerste Prijs op het International Festival of Slavic Music. 

In 2010 werd Maya toegelaten aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze studeerde bij Dmitri Ferschtman. Op 10 Juni 2016 behaalde ze haar masterdiploma met de hoogste onderscheiding.

De afgelopen vijf jaar heeft Maya talloze keren opgetreden in Nederland, Duitsland en daarbuiten. Vanwege haar zeer brede muzikale interesses, heeft ze altijd een grote passie gehad voor improvisatie en diverse muziekstijlen. Al haar soloprogramma’s hebben een sterke emotionele impact op de luisteraar en bevatten werken van componisten van de afgelopen eeuw, maar ook compleet nieuwe werken van hedendaagse componisten. In 2013 ontving ze de prijs Beste Muzikant op de Grote Prijs van Nederland.

Maya heeft onder meer samengewerkt met Jyoti Verhoeff, Aeon Trio (met Atsuko Kohashi en Frans van der Hoeven), Efrén López, Asko|Schönberg ensemble, Tomoko Mukaiyama en vele anderen. Tijdens zijn ‘65’ Jubileum Tour in 2015 en 2016, begeleidde ze gitaarvirtuoos Harry Sacksioni en trad ze op samen met grote acts als Faun en Cesair. Tijdens de Cello Biënnale 2016 vertolkte Maya de hoofdrol van het muziektheaterstuk ‘The Master & Margarita’ van Dagmar Slagmolen, in samenwerking met Kian Soltani.

Het culturele seizoen van 2017 / 2018 is voor Maya een druk jaar. Momenteel tourt zij met Asko|Schönbergs K[h]AOS, Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni in de productie ‘Salam’. Ook heeft zij met hen samengewerkt tijdens de productie ‘Carroussel’.

Maya is tevens musician-in-residence 2017/2018 bij Gaudeamus, en is ze dit jaar finalist bij het Dutch Classical Talent Award.

Daarnaast verscheen onlangs haar derde album ‘Fiery Angel’ dat eigen arrangementen bevat van Prokofiev’s ‘The Fiery Angel Opera’ in samenwerking met pianist Artem Belogurov. Vorig jaar nog kwam ‘Red Velvet’ uit, met ‘La Voce van Louis Andriessen en ‘Red Velvet’ door Kaveh Vares dat speciaal voor Maya is geschreven. Haar debuutalbum ‘The Invisible Link’, met daarop werken van Schnittke, Vasks en Pärt, welke ze samen met pianist Daniël Kool opnam onder het label TRPTK, verscheen in 2015.

Raoul Steffani
Bariton Raoul Steffani studeerde bij Maarten Koningsberger en Xenia Meijer aan de conservatoria van Amsterdam en Tilburg en aan de Musikuniversität in Wenen. Momenteel wordt hij gecoacht door Margreet Honig. Masterclasses volgde hij bij Thomas Hampson, Elly Ameling, Christa Ludwig, Marjana Lipovšek en Nelly Miricioiu.

Afgelopen seizoen won Raoul naast het Grachtenfestival Conservatorium Concours ook de Elisabeth Evertsprijs; een tweejaarlijkse prijs voor een jong, Nederlands muziektalent van uitzonderlijk niveau. Daarnaast wordt hij ondersteund door de VandenEnde Foundation. Hij was eveneens laureaat van de Liedacademie van het Heidelberger Frühling Festival. Als prijswinnaar van het Prinses Christina Concours gaf hij op uitnodiging van de Nederlandse Ambassades concerten in Los Angeles, San Francisco, Vancouver, Calgary en Athene.

Komend seizoen zal Raoul naast concerten met de philharmonie zuidnederland, de basaria’s vertolken in de Matthäus Passion in het Concertgebouw en de baritonsolo op zich nemen in de Carmina Burana metLucas en Arthur Jussen in o.a. De Doelen Rotterdam. Daarnaast zal hij als finalist voor de Dutch Classical Talent Award met pianist Daan Boertien een tournee maken langs 11 Nederlandse concertzalen.

Afgelopen seizoen was hij tweemaal te horen in het Concertgebouw in Amsterdam bij de NTR ZaterdagMatinee „Semyon Kotko” van Prokofjev o.l.v.Vladimir Jurowsky en als Kammersänger in Richard Strauss’ opera„Intermezzo” met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. David Zinman. Hij werkte eerder met dirigenten als Ed Spanjaard, Sigiswald Kuijken, Anthony Hermus en Arjan Tien. Daarnaast was hij onder meer te horen in het Muziekgebouw aan het IJ, Muziekgebouw Eindhoven, tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen in Utrecht, het Grachtenfestival en het Internationaal Liedfestival Zeist.

Raoul is ook zeer actief als liedzanger en werkte in die hoedanigheid onder meer samen met de Duitse liedpianist Gerold Huber en Daan Boertien. In 2018 zal zijn debuut-CD gewijd aan Schumann, Grieg en Sibelius verschijnen bij Challenge Records International.

Daarnaast is Raoul regelmatig te horen op radio en televisie. Zo was hij meermaals te gast in de televisieprogramma's Podium Witteman, Podium on Tour en in De Tiende van Tijl, werd hij gevolgd in het nieuwe tv-format Talent boven Water van BravaNL en is hij regelmatig te horen op Radio 4.

Daarnaast zong hij solopartijen in diverse oratoria, waaronder deMatthäus Passion, Johannes Passion van J.S. Bach, het Requiem van W.A. Mozart, Deutsches Requiem van Brahms, Oratorio de Noël van Saint-Säens, en The Messiah van Händel.

Raoul Steffani is ambassadeur van het Internationaal Lied Festival Zeist.

 

De GrachtenfestivalPrijs

De GrachtenfestivalPrijs past in de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle, klassieke musici te presenteren aan een breed publiek. De jonge talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge klassieke musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan.

De prijs werd eerder gewonnen door Sophiko Simsive (piano, 2016), Mathieu van Bellen (viool, 2015), Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan, 2014), Remy van Kesteren (harp, 2013), duo Sax & Stix (saxofoon en slagwerk, 2012), Karin Strobos (mezzosopraan, 2011), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), duo Izhar Elias en Erik Bosgraaf (gitaar en blokfluit, 2009), Lisa Jacobs (viool, 2008) en Ties Mellema (saxofoon, 2007). De GrachtenfestivalPrijs werd in het leven geroepen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het Grachtenfestival in 2007.