GrachtenfestivalPrijs

Ieder jaar wordt de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een jonge musicus die uitblinkt in zijn of haar vakgebied door uitzonderlijk muzikaal talent. De winnaar van de prijs wint de felbegeerde titel van Artist in Residence. Binnen het residentschap krijgt de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs carte blanche om zijn of haar muzikale dromen te realiseren tijdens de daarop volgende editie van het Grachtenfestival. 

Pianist Nikola Meeuwsen, cellist Anton Mecht Spronken klarinettist Gerbrich Meijer zijn genomineerd voor de fel begeerdeGrachtenfestivalPrijs 2022. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens De avond van de GrachtenfestivalPrijs op vrijdagavond 19 augustus.


De genomineerde van de GrachtenfestivalPrijs 2022. Van links naar rechts: Gerbrich Meijer, Anton Mecht Spronk en Nikola Meeuwsen.

Nikola Meeuwsen (2002) profileert zich als één van de opvallendste jonge pianotalenten van Nederland. Als kindwist hij dat hij pianist wilde worden,na het beluisteren van Horowitz' uitvoering van het 3e pianoconcert van Rachmaninoff. Al snel werd zijn enorme talent erkend: in 2019 al kende het Concertgebouw hem de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award toe. Al vanaf jonge leeftijd won Nikola diverse concoursen, waaronder in 2014 het Koninklijk Concertgebouw Concours, en in 2012 het Steinway Concours. Hij trad als solist op met het Residentie Orkest en het Nederlands Kamerorkesten was in solorecitals te horen door heel Nederlanden daarbuitenin Milaan, Bologna, Triëst, Faro en Imola. Nikola studeert sinds 2014 bij Marlies van Gent en bij Enrico Pace aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola. Hij is een fanatiek speler van kamermuzieken trad op methet MatangiKwartet, de violist Alexander Kerr en altviolist Vladimir Mendelssohnenin pianoduo's metIgor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer en Enrico Pace.

Anton Mecht Spronk (1994) wordt gezien als een Nederlands’ grootstecellotalenten. Al op 19-jarigeleeftijd won hij op het Nationaal Cello Concours 2014,tijdens de Cello Biënnale Amsterdam,de1e prijs, publieksprijs én de prijs voor de beste vertolking van de opdrachtcompositie. In 2019 werd hem op het Verbier Festival de ‘Prix du Rotary’ toegekend en won hij een 1e prijs, de publieksprijs en daarna de orkestprijs bij het Internationale MazzacuratiConcours in Turijn. Vorig jaar won Anton de Dutch Classical Talent Award 2021.Anton geeft wereldwijd zowel als solist als kamermusicus concerten in zalen alshet Concertgebouw, Tonhalle Zürich, Carnegie Hall, het Seoul Arts Center en de Berliner Philharmonie. Hij soleerde onder andere bij het Radio Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Residentie Orkest, het CvA Symfonieorkest, Neues Zürcher Orchester, Münchener Kammerorchester en de Philharmonie Zuidnederland.Anton kreeg zijn eerste cellolessen van zijn vader Frank Spronk en studeerde achtereenvolgens aan de conservatoria van Den Haag, Amsterdam,Zürichen Berlijn, waar hij momenteel zijnpostdoctorale ‘Konzertexamen’-opleiding volgt bij Jens-Peter Maintz.

Gerbrich Meijer (1997) is een internationaal actiefkamermuzikant, solist en orkestmusicus. Ze was succesvol deelnemer aan meerdere internationale competities; in 2022 werd ze verkozen als finalist van de Carl Nielsen International Clarinet Competitionen in 2020 won ze de London Symphony Keston Max competitie. Gerbrich speelde op diverse festivals waaronder het Internationale Kamermuziekfestival van Schiermonnikoog, als solist op het Delft Chamber Music Festivalenal eerder op het Grachtenfestival. Als 15-jarige maakte ze alhaar debuut in de kleine zaal van het Concertgebouw en speelde ze met Emmy Verhey in Zaltbommel op het Emmy Verhey festival. Gerbrichheeft concerten gegeven met onder andere London Symphony Orchestra, het Deens Nationaal Radio Symfonieorkest, het Kopenhagen Philharmonisch Orkest, het Europees Jeugd Orkest en het Noord Nederlands Orkest.Momenteel studeert Gerbrich aan het befaamde Colburn Conservatory in Los Angeles,na eerder cum laude afgestudeerd te zijn aan het Koninklijk Conservatorium van Kopenhagen.

 

De genomineerden van het GrachtenfestivalPrijs 2021

De genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2021 zijn klarinettist Jelmer de Moed (linksboven), pianiste Yang Yang Cai (rechts) en cellist Alexander Warenberg (linksonder). Op 20 augustus 2021, tijdens de Avond van de GrachtenfestivalPrijs zal de vakjury een winnaar aanwijzen. 

 

De GrachtenfestivalPrijs

De GrachtenfestivalPrijs past in de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle, klassieke musici te presenteren aan een breed publiek. De jonge talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge klassieke musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan.

De prijs werd eerder gewonnen door Alexander Warenberg (cello, 2021), Shin Sihan (viool, 2020), Emmy Storms (viool, 2019), Raoul Steffani (bariton, 2018), Ella van Poucke (cello, 2017), Sophiko Simsive (piano, 2016), Mathieu van Bellen (viool, 2015), Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan, 2014), Remy van Kesteren (harp, 2013), duo Sax & Stix (saxofoon en slagwerk, 2012), Karin Strobos (mezzosopraan, 2011), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), duo Izhar Elias en Erik Bosgraaf (gitaar en blokfluit, 2009), Lisa Jacobs (viool, 2008) en Ties Mellema (saxofoon, 2007). De GrachtenfestivalPrijs werd in het leven geroepen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het Grachtenfestival in 2007.