GrachtenfestivalPrijs


Violiste Elise Besemer, celliste Ella van Poucke en bariton Michael Wilmering zijn dit jaar genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs. Foto's: Anton Havelaar, Presnyakov Music Productions en Dik Nicola.

 

Ella van Poucke (23) is de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2017. De celliste wordt daarmee Artist in Residence 2018. De prijs werd uitgereikt in de sfeervolle Wintertuin van Hotel Krasnapolsky. Wegens ziekte moest Ella van Poucke helaas verstek laten gaan.

De genomineerden, violiste Elise Besemer, celliste Ella van Poucke en bariton Michael Wilmering werden het afgelopen culturele seizoen gevolgd door een jury bestaande uit drie muziekjournalisten: Frederike Berntsen (Trouw), Biëlla Luttmer (de Volkskrant) en Joep Stapel (NRC Handelsblad). Leana Furmann, de manager van Ella, kreeg de prijs uitgereikt door juryvoorzitter Biëlla Luttmer.

De jury over Ella: "Deze musicus grijpt het publiek bij de lurven, met grote technische beheersing die in dienst staat van het muzikale betoog. De muzikale ontwikkeling die de winnaar heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren is opmerkelijk. Van een getalenteerd beginnend musicus is de winnaar uitgegroeid tot een muzikale persoonlijkheid die de internationale podia kan veroveren."

Voorafgaand aan de feestelijke avond, waarbij de genomineerden kort optraden, had de jury al besloten wie van de drie genomineerden de prijs zou winnen. Sophiko Simsive, Artist in Residence tijdens dit Grachtenfestival, nam de muzikale honneurs waar voor Ella.

De genomineerden

Elise Besemer
Elise Besemer (1994) speelt vanaf haar vijfde viool. Tot 2007 kreeg ze les van Hélène van Leeuwen bij de Jong Talentafdeling van het conservatorium van Rotterdam. Daarna studeerde ze tot 2013 bij Coosje Wijzenbeek aan de Sweelinck Academie van het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2014 studeert ze bij Jaring Walta aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar meest recente succes was het bereiken van de finale (2e prijs) van het prestigieuze Nederlandse Vioolconcours, categorie Oskar Back in 2016. Eerder won ze eerste prijzen tijdens het Davina van Wely Vioolfestival (2011), de Maassluisse Muziekweek (2006), het SJMN (2006 en 2007) en de jury- en publieksprijs van het Gergiev-festival (2006) en met pianist Mengjie Han de publieksprijs op het Storioni festival (2014).

Kamermuziek heeft haar grote liefde. Elise is primarius van het Arkovsky sextet (gestart in 2014). Hiermee nam ze deel aan de Zeister Muziekdagen, met masterclasses van leden van het Borodin, Jerusalem en Pavel Haas kwartet, cellist Gary Hoffman en Reinbert de Leeuw.

Ella van Poucke
Ella van Poucke (1994) studeerde in 2016 af voor haar Master bij Professor Frans Helmerson aan de Kronberg Academie. Ella begon op 6-jarige leeftijd met cello spelen en op 10-jarige leeftijd werd ze toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Daarna zette zij haar studie voort bij Godfried Hoogeveen aan het Conservatorium van Amsterdam. In november 2015 won ze de eerste prijs tijdens het Internationale Isang Yun Cello Concours. Daarnaast won ze de Leopoldium Award 2015, de Prix Nicolas Firmenich 2013, de Elisabeth Everts Award 2014, de Prix Academie Maurice Ravel 2012, Dutch Musician of the Year 2012, en was ze eerste prijswinnaar van het Prinses Christina concours.

Sinds haar debuut in het Concertgebouw op 10-jarige leeftijd heeft zij in alle grote zalen van Nederland opgetreden en in vele andere nationale en internationale belangrijke concertzalen. Ella treedt regelmatig op met de pianist Jean-Claude vanden Eynden en met haar broer, Nicolas van Poucke. Zij is vast lid van de Amsterdam Chamber Music Society en is artistiek leider van het Kamermuziek Festival Amsterdam, dat ze samen met Nicolas van Poucke in 2010 heeft opgericht. Zij volgde Masterclasses bij en werkte met onder meer Andras Schiff, Miklos Perenyi, Yuri Bashmet en Gidon Kremer.

Michael Wilmering
Michael Wilmering (1988) behaalde zijn bachelor cum laude en zijn master met onderscheiding aan het Conservatorium van Utrecht bij Henny Diemer. Momenteel wordt hij gecoacht door Rosemary Joshua. Op het Internationaal Vocalisten Concours won Michael met pianist Javier Rameix de juniorprijs, de persprijs en de IVC-Prijs in categorie Liedduo. In 2015 stond hij in de halve finale van het Belvedere Concours.

Michael vertolkte rollen als Bob - The old Maid and the Thief, Figaro/Il conte di Almaviva - Le nozze di Figaro (Dutch National Opera Academy), Jake - Porgy and Bess(Philips Orkest) en Papageno - Die Zauberflöte (Zingen bij DNO), Marullo - Rigoletto (o.l.v. Patrick Fournillier - Tatjana Gürbaca; Teatro Mayor, Colombia), Thierry - Dialogues de Carmelites (Stéphane Denève - Robert Carsen; DNO), Conte Robinsson - Il matrimonio secreto (DNO-Reisopera-Operazuid), Goethe in de wereldpremière van Theatre of the World van L. Andriessen (Reinbert de Leeuw - Pierre Audi; DNO - Holland festival).

De GrachtenfestivalPrijs

De GrachtenfestivalPrijs past in de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle, klassieke musici te presenteren aan een breed publiek. De jonge talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge klassieke musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan.

De prijs werd eerder gewonnen door Sophiko Simsive (piano, 2016), Mathieu van Bellen (viool, 2015), Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan, 2014), Remy van Kesteren (harp, 2013), duo Sax & Stix (saxofoon en slagwerk, 2012), Karin Strobos (mezzosopraan, 2011), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), duo Izhar Elias en Erik Bosgraaf (gitaar en blokfluit, 2009), Lisa Jacobs (viool, 2008) en Ties Mellema (saxofoon, 2007). De GrachtenfestivalPrijs werd in het leven geroepen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het Grachtenfestival in 2007.