De GrachtenfestivalPrijs

Ieder jaar wordt De GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een jonge musicus die uitblinkt in zijn of haar vakgebied door uitzonderlijk muzikaal talent. De winnaar van de prijs wint de felbegeerde titel van Artist in Residence. Binnen het residentschap krijgt de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs carte blanche om zijn of haar muzikale dromen te realiseren tijdens de daarop volgende editie van het Grachtenfestival.

Altvioliste Dana Zemtsov, percussionist Dominique Vleeshouwers en violiste Emmy Storms. Foto's: Studio Unfolded, Jonas Sacks en Marco Borggreve.


De genomineerden van dit jaar zijn violiste Emmy Storms (1988, NL), percussionist Dominique Vleeshouwers (1992, NL) en altvioliste Dana Zemtsov (1992, MX). Zij worden in de aanloop naar de uitreiking gedurende zes maanden gevolgd door een jury, bestaande uit gerenommeerde muziekjournalisten waaronder Frederike Berntsen (Trouw), Joep Stapel (NRC Handelsblad) en Louis Gauthier (Telegraaf).

De winnaar wordt bekend gemaakt op vrijdagavond 16 augustus tijdens De avond van de Grachtenfestivalprijs. De genomineerden zullen binnen het festival programma Meesterlijk, in samenwerking met gerenommeerde musici, ieder hun eigen concert geven dat traditiegetrouw in de bijzondere Wintertuin van het Krasnapolsky plaatsvindt. De nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor de musici een belangrijke waardering en door het concert dat zij mogen geven al een prijs op zich.