Musici

Arjan Linker

Arjan Linker is een 15-jarige componist, trombonist en pianist uit Nieuw-Amsterdam. Momenteel zit hij in klas 4 van het gymnasium van het Hondsrugcollege Emmen. Naast zijn middelbare school volgt hij lessen aan het conservatorium van Groningen, waar hij zowel de Jong Talentklas Compositie als de Jong Talentklas Trombone volgt. Hij schreef stukken voor onder andere het Metropole Orkest, het Nederlands Blazers Ensemble en diverse ensembles van het conservatorium van Den Haag. Arjan won tweemaal de Koninklijk Conservatoriumprijs voor jonge componisten en er worden regelmatig stukken van hem uitgevoerd. Als trombonist is hij actief in het Young Trombone Collective, het Jong Nederlands Blazers Ensemble Noord en het Drents Jeugd Orkest.

Sinds 2009 speelt Arjan trombone en krijgt hij les van Henri Gerrits en in de Jong Talentklas zal Jilt Jansma hem lesgeven. Op zijn elfde - in 2011 - schreef Arjan zijn eerste compositie, naar aanleiding van de compositiewedstrijd die de muziekschool uitschreef. Na een jaar kennis gemaakt te hebben met compositie en hij er verder in wilde komen, nam hij pianoles bij Hanneke Hoekstra. Het instrument en repertoire ervan vielen bij Arjan erg goed in de smaak en sindsdien is hij dit als een tweede instrument gaan beschouwen.

Nadat hij een aantal nieuwe stukken had geschreven, waarvan er zelfs één was uitgevoerd door het jeugdorkest van de plaatselijke muziekvereniging, werd Arjan door veel mensen op de hoogte gebracht van het feit dat het Nederlands Blazers Ensemble elk jaar een compositiewedstrijd organiseert. Arjan deed in 2013 voor het eerst mee aan deze wedstrijd, en kwam in dit jaar én in het volgende tot de nationale finale. Ook won hij beide keren de KC prijs voor jonge componisten, wat inhield dat hij drie workshops kreeg van Calliope Tsoupaki. In deze workshops schreef Arjan een compositie die uitgevoerd werd door studenten aan de middelbare school van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Ook het Metropole Orkest voerde een stuk van Arjan uit. Het orkest organiseert elk jaar een Junior Arrangers Session, waarbij een aantal jonge componisten worden uitgenodigd een stuk te schrijven voor het Metropole Orkest. Arjan werd op basis van een motivatiebrief geselecteerd, en zijn stuk "Hadrian's Wall" werd uitgevoerd en opgenomen in een studio op het mediapark in Hilversum.

Momenteel streeft Arjan erna om zich verder te ontwikkelen in het componeren. Hij neemt regelmatig deel aan projecten als de Junior Arrangers Session, waarbij zijn composities worden uitgevoerd.

 


Concerten in 2015 van Arjan Linker