Musici

Arjan Linker

Als makend, schrijvend en uitvoerend musicus streeft Arjan Linker (2000) in verschillende rollen één doel na: het creëren van nieuwe, onvergetelijke ervaringen voor zijn publiek.

Als artistiek leider van het Nachtlicht Ensemble ontwikkelt hij spannende programma’s waarin dit publiek wordt meegenomen op avontuur langs nieuwe klanken en verfrissende ideeën die nog lang voortleven in hun gedachten. Het ensemble bestaat uit 10 musici met totaal verschillende achtergronden zoals jazz, hedendaags klassiek, metal en pop. Sinds haar oprichting in 2018 heeft Nachtlicht een nieuwe manier van programmeren en musiceren ontwikkeld en laat het zich gelden als een van Nederlands meest vooruitstrevende ensembles.

Naast het maken op grote schaal is Linker ook actief op microniveau: hij componeert gedetailleerd de stukjes die perfect in de puzzel van een programma passen, voor bezettingen variërend van symfonieorkest tot solo. Aan deze stukken werkte hij met verschillende orkesten, ensembles en solisten zoals het Nederlands Blazers Ensemble, het Ricciotti Ensemble, het Metropole Orkest, Bram van Sambeek, Brandt Attema en Sebastiaan Kemner met uitvoeringen in onder andere het Concertgebouw, de Doelen en TivoliVredenburg. Naast zijn akoestische werken maakt Linker vaak gebruik van live electronics, die de interactie aangaan met instrumentalisten.

Deze live electronics vormen ook een groot deel van Linkers signatuur als trombonist en improvisator: zowel in zijn interdisciplinaire solo performances als in zijn ensemblespel ondekt hij de mogelijkheden de combinatie van electronics met zijn instrument. Als solist zoekt Linker vaak de samenwerking met visuele kunstenaars, met wie hij vanuit improvisatie interdisciplinaire voorstellingen ontwikkelt. In ensemblecontext is Linker actief in zijn eigen Nachtlicht Ensemble en Nymphéas Trombone Quartet, en andere ensembles zoals het jong Nederlands Blazers Ensemble. 

www.arjanlinker.nl/
 

Concerten in 2015 tot en met 2022 van Arjan Linker