Grachtenfestival: De Pitches

Een concert winnen op het Grachtenfestival 2019? Op zaterdag 9 februari streden 12 ensembles binnen 3 categorieën om de winst. Degene met het beste idee, performance en spel kon de vierkoppige jury overtuigen en daarmee een concert winnen tijdens het komende festival. 

Winnaars van de Grachtenfestival Pitch: Viktoria Nikolova, InTrio (YingYing Su) en Paolo Gorini. Foto: Melle Meivogel


De categorieën waarop gepitched kon worden; festivalthema 2019: Schatten van vrouwen, bijzondere locatie: Hermitage Amsterdam en de pitch NewGrounds.

Vitoria Nikolova en haar ensemble wist de jury te overtuigen met haar project Metamorphosis of a female character en won daarmee de festivalthema pitch. Een bijzondere festivallocatie komende editie waar musici op konden pitchen is de Hermitage, Amsterdam. Deze pitch werd gewonnen door Paolo Gorini en zijn project Sister, your song bears a burden. De NewGrounds Pitch, waar musici of ensembles aan mee konden doen die hun eigen stijl weten te verrijken met elementen uit andere muziekculturen werd gewonnen door InTrio (YingYing Su), die naast een concert op het Grachtenfestival ook een concert hebben gewonnen op het Newlands Festival. Tot slot ging de Oorkaanprijs naar Viktoria Nikolova, zij ontving deze prijs vanwege de grote theatrale kracht die haar pitch uitstraalde. De prijs is een driedaagse masterclass in de unieke Oorkaan-methode. Het resultaat wordt gepresenteerd tijdens een concert op het Grachtenfestival 2019.

De jury bestond uit Ab Nieuwdorp artistiek adviseur Grachtenfestival, presentator Radio4, Tony Overwater, bassist, componist, artistiek adviseur Newlands Festival, Caecilia Thunnissen, artistiek directeur Oorkaan en Lestari Scholtes, programmeur Grachtenfestival

De winnaars in iedere categorie wint één of meerdere optredens tijdens de 22e editie van het Grachtenfestival dat van 9 tot en met 18 augustus 2019 plaatsvindt.