Grachtenfestival: De OpMaat

De winnaars van de pitch bij Grachtenfestival: De OpMaat 2017 - Kika Sprangers Large Ensemble, Treeo HOUT en Bremer Stadsmuzikanten en de jury. Foto: Ronald Knapp.

Click here for the English version.

Op zaterdag 10 februari 2018 heeft iedereen die studeert aan een van de Nederlandse conservatoria of niet langer dan drie jaar is afgestudeerd, in de richtingen klassiek, jazz en wereldmuziek de gelegenheid zijn of haar idee voor het Grachtenfestival te pitchen aan het artistieke team van het Grachtenfestival. De winnaar in iedere categorie wint een of meerdere optredens tijdens de 21e editie van het Grachtenfestival dat van 10 tot en met 19 augustus 2018 plaatsvindt.

Bekijk hier een impressie van de pitches van 2017.

Musici kunnen pitchen op een van de volgende drie categorieën:

-  Festivalthema 2018: Dichter bij de muziek
-  Bijzondere festivallocatie: Vuurtoreneiland
-  Junior Grachtenfestival

Voor de pitch krijg je 7 minuten. In die tijd leg je uit wat je wilt gaan doen en waarom. Je kunt duidelijk uitleggen hoe je pitch past bij een van bovenstaande categorieën. Wat is je inspiratie? En natuurlijk laat je ons horen wat je wilt gaan doen.

De pitches
Alle pitches worden gepland tussen 12:00 uur en 15:30 uur. Aan het einde van de middag maken we bekend wie de winnaars in de verschillende categorieën zijn. Er is weinig gelegenheid om in te spelen. Een vleugel en backline drums zijn aanwezig. Alle andere benodigdheden (ook eventuele versterking) en instrumenten moeten zelf worden meegenomen. De pitches zijn vrij toegankelijk voor publiek en vinden plaats in de NedPhO-koepel te Amsterdam.

De pitchwinnaars bieden we als festival niet alleen een podium en een publiek, maar ook een platform. Reken op de nodige media-aandacht, die een boost zal geven aan je (beginnende) carrière. Eén van de drie winnaars, namelijk het ensemble/de musicus met de beste podiumpresentatie, maakt ook kans op de Oorkaan-prijs: een week speltraining voor musici en/of regie-coaching in het regisseren van musici door en bij Oorkaan.

Aanmeldingen voorzien van motivatie, concreet plan en duidelijke vermelding van categorie, kun je tot 1 januari 2018 insturen naar de programmeur van het Grachtenfestival: m.wijzenbeek@grachtenfestival.nl. Voor 10 januari ontvangt iedereen bericht. Uit alle aanmeldingen wordt een selectie gemaakt op basis van de motivatie en het concept van de ingediende pitches. De geselecteerden worden uitgenodigd voor 10 februari.

(tekst gaat verder onder de foto)

De Rotterdamse Kika Sprangers won met haar Large Ensemble de pitch op het thema In Stijl in 2017. Foto: Ronald Knapp.

Pitch thema 2018: Dichter bij de muziek

Amsterdammer Gerbrand Adriaenszoon Bredero, Nederlands dichter, toneelschrijver en rederijker, stierf op 23 augustus 1618. In 2018 is dat 400 jaar geleden. Het Grachtenfestival wilde, als festival geworteld in Amsterdam, iets met dat feit en koos als festivalthema 2018 Dichter bij de muziek.

Welke componisten lieten zich inspireren door dichters en gedichten? Muziek en poëzie in de 21e eeuw, wat levert dat voor spannende combinaties op? Het Groot Liedboeck van Bredero wat kunnen we daar nu nog mee?

Voor wie en wat: Musici/ensembles die ons weten te overtuigen met een prachtig concept gebaseerd op ons festivalthema Dichter bij de muziek.

De winnaar: Voert een concertprogramma (1 uur) (eenmaal of tweemaal) uit tijdens het Grachtenfestival binnen de serie Grachtenfestival Lanceert en van de winnaars wordt een tv-programma gemaakt  in de serie Talent boven water.

(tekst gaat verder onder de foto)

Treeo HOUT won in 2017 de pitch voor 'Bijzondere locatie': Odeon/Supperclub. Foto: Ronald Knapp.

Pitch bijzonder locatie: Vuurtoreneiland
Vuurtoreneiland is een uniek stukje natuur in eigen stad. In een ruig landschap vind je loslopende dieren, zeldzame flora, een vervallen fort en Amsterdams’ enige vuurtoren. Gelegen in het Markermeer bij Durgerdam, is Vuurtoreneiland alleen per schip te bereiken. Meer informatie vind je in deze pdf.

Voor wie en wat: Wie heeft er een goed idee voor dit eiland met een rijke historie. Zie de bijlage voor meer informatie. Welk programma moet hier beslist gebracht worden. Laat je inspireren door de geschiedenis, de gebouwen of de natuur en geef er je eigen draai en ijzersterke invulling aan.

De winnaar: Voert een concertprogramma (viermaal verdeeld over twee dagen) uit tijdens het Grachtenfestival binnen de serie Grachtenfestival Lanceert en van de winnaars wordt een tv-programma gemaakt in de serie Talent boven water. Op ons YouTube-kanaal kun je de aflevering met de winnaars van 2017 terugkijken.

Let op: Het is niet mogelijk een programma met vleugel uit te voeren of versterkte muziek te brengen.

(tekst gaat verder onder de foto)

De Bremer Stadsmuzikanten wonnen de pitch voor het Junior Grachtenfestival 2017. Foto: Jeroen C. van Zijp.

Pitch Junior Grachtenfestival

Voor wie: Ensembles die graag voor een jong publiek willen gaan spelen en een goed idee hebben over hoe zij klassieke muziek, jazz of wereldmuziek willen presenteren aan kinderen van 4 tot 12 jaar.

Wat?: De gekozen muziek is geen kinderliedje of kindermuziek, het betreft het ‘gewone concertrepertoire’ dat je ook voor volwassen publiek zou spelen. Het idee is dat je de muziek uit het hoofd speelt en het in een theatrale vorm gaat presenteren, waardoor die muziek toegankelijk gemaakt wordt voor een jong publiek tussen de 4 en 12 jaar.

De winnaar: Maakt een muzikale kindervoorstelling van 35 – 40 minuten voor het Junior Grachtenfestival, die gedurende het festival op vier dagen (tweemaal per dag) wordt uitgevoerd in de openlucht (parken). Bij minder weer wordt een voorstelling naar binnen verplaatst. De winnaars in 2017 waren de Bremer Stadsmuzikanten. Op ons YouTube-kanaal kun je een Grachtenfestival Report bekijken over hun voorstelling.

Let op: Het is niet mogelijk een programma met vleugel uit te voeren.