Grachtenfestival: De OpMaat

De winnaars van de pitches, samen met de juryleden, tijdens Grachtenfestival De OpMaat 2017. Foto: Ronald Knapp

Op zaterdag 11 februari 2017 vond in de NedPhO-Koepel in Amsterdam voor de derde keer De OpMaat plaats. Tijdens De OpMaat kunnen jonge musici hun idee pitchen voor een concert tijdens het Grachtenfestival. In totaal pitchten veertien kandidaten hun ideeën in drie categorieën: het thema van het Grachtenfestival 2017 (In Stijl), een bijzondere locatie tijdens het Grachtenfestival 2017 (Odeon) en een voorstelling tijdens het Junior Grachtenfestival. 

Een driekoppige jury, bestaande uit programmeur Mirjam Wijzenbeek, assistent programmering Stefan de Wijs en artistiek adviseur van het Grachtenfestival Ab Nieuwdorp, beoordeelde de pitchers. Voor de jurering voor de locatie-pitch sloot Isabelle Ho-Kang-You, creatief manager van Odeon, zich aan bij de jury. Artistiek directeur van Oorkaan, Caecilia Thunnissen, jureerde mee bij de pitch voor het Junior Grachtenfestival. De winnaars werden aan het einde van de middag bekendgemaakt. 

En de winnaars zijn:

-  Festivalthema 2017, In Stijl: Kika Sprangers Large Ensemble
-  Bijzondere festivallocatie, Odeon: Tree'o Hout
-  Junior Grachtenfestival: de voorstelling De Bremer Stadsmuzikanten

De concerten en voorstellingen van de winnaars zijn te zien tijdens het 20e Grachtenfestival, dat plaatsvindt van 11 tot en met 20 augustus 2017.

Start Theaterroute en Nieuwe noten voor Keuris Quartet

Tijdens Grachtenfestival De OpMaat konden componisten het Keuris Quartet vragen stellen over de (on)mogelijkheden van de saxofoon. Ook in 2017 is er, in samenwerking met Gaudeamus Muziekweek, een oproep gedaan voor een nieuwe compositie, ditmaal voor het saxofoonkwartet. De nieuwe compositie beleeft zijn première tijdens het Grachtenfestival en wordt ook uitgevoerd tijdens de Gaudeamus Muziekweek van 6 tot en met 10 september 2017. Meer informatie en deadlines voor dit project vind je hier.

Voor de vijfde keer organiseren Over het IJ Festival en het Grachtenfestival de Theaterroute, waarbij jonge theatermakers en jonge musici samen vier korte voorstellingen maken die op locatie in Amsterdam worden opgevoerd. Na de Amsterdamse grachten, Tuindorp, Zeeheldenbuurt en KNSM-eiland is dit jaar de beurt aan de Oostelijke Eilanden in het centrum. De voorstellingen, werktitel: Oostelijke Variaties, worden gespeeld tijdens het Over het IJ Festival (14 tot en met 23 juli) en het Grachtenfestival.