Media

Start kaartverkoop Grachtenfestival 2018

 

Dichter bij de muziek is het thema van de 21e editie van het Grachtenfestival, dat dit jaar plaatsvindt van 10 tot en met 19 augustus. Met een tiental buurtconcerten, een kersverse opera, een fietstocht langs de mooiste muziekkapellen van Amsterdam Noord en celliste Ella van Poucke als Artist in Residence brengt het festival dit jaar iedereen dichter bij de muziek. De kaartverkoop is inmiddels gestart.
 
Bredero
2018 is het 400e sterftejaar van Gerbrand Adriaenszn. Bredero. Dichter en schrijver van het bekende De klucht van de koe. Als eerbetoon aan Bredero maakten componist Brechtje, regisseur Warre Simons en librettiste Lisanne van Aert een gloednieuwe opera, een co-productie van het Grachtenfestival en Kameroperahuis, rondom de drie hoofdpersonages: de boer, de dief en de koe. Maar deze keer is alles anders. In Niet de klucht van de koe wordt de landelijke rust verstoord door prog-rock, barokke instrumentaria, wrange ritmes en mierzoete melodieën. Niet de klucht van de koe gaat op zondag 12 augustus in première in Festivalcentrum Het Compagnietheater.
 
Artist in Residence
Met het winnen van de GrachtenfestivalPrijs 2017 werd celliste Ella van Poucke Artist in Residence 2018. Met vijf concerten laat zij tijdens het festival haar veelzijdigheid zien. Van een concert met het JeugdOrkest Nederland, waar zij Tsjaikovsky speelt, tot het prachtige Snow in June van componist Tan Dun, dat zij uitvoert met Percussion Friends. Op zondag 12 augustus speelt zij met haar broer, pianist Nicolas van Poucke, en violist Niek Baar in de Hermitage. Ook geeft zij een concert met het Schumann Quartett in de serie Meesterlijk!. En staat ze in het voorprogramma van het Prinsengrachtconcert.
 
Winnaars
Ook dit festival zijn er weer veel prijswinnaars te zien en te horen. Tubaïst Matthijs Leffers won in februari het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Hij speelt dit festival in Time & Style, samen met pianist Hugo Sloterdijk. Duo Ikt won in februari de Publieksprijs. Het duo is te zien in Club Lido van Holland Casino Amsterdam Centrum op zondag 12 augustus. In de serie Jong talent in de oude Wester staan prijswinnaars van het Prinses Christina Concours, die samen spelen met de organist van de Westerkerk. En in de Huis-, Tuin- en Dakterrasconcerten op zaterdag 18 augustus staan zeer jonge winnaars van (inter-) nationaleconcoursen. 
 
Buurtconcerten
Boven verwachting was het aantal reacties op onze oproep welke Amsterdamse buurten een gratis concert wilden tijdens het Grachtenfestival. Daarom ging het aantal buurtconcerten van vier naar tien. Zo worden in tien buurten de bewoners dichter bij de muziek gebracht. Van IJburg tot De Aker en van de Van der Pekbuurt tot Nellestein: het Grachtenfestival komt meer dan ooit naar de Amsterdammers toe deze zomer.
 
Bezoekers komen niet alleen fysiek heel dicht bij de muziek, maar ook dichters maken hun opwachting tijdens het Grachtenfestival, van De Ode op de begraafplaats Zorgvlied met Daan Doesborgh tot een Spoken Word Party op zondag 12 augustus en de Dichter bij de bar tour op 14 en 16 augustus met onder anderen Babs Gons.

Beeld en geluid
In de serie Talent boven water, programma’s gepresenteerd door Ab Nieuwdorp, brengt het Grachtenfestival enkele musici die tijdens het festival spelen voor het voetlicht. Op 1 juli komt de uitzending met de makers van Niet de klucht van de koe online. Een week later staan de winnaars van het Grachtenfestival Conservatorium Concours centraal. Op 15 juli komt de uitzending met Ella van Poucke online. Tijdens het festival worden dagelijks drie Grachtenfestival Reports gemaakt. Talent boven water en de Grachtenfestival Reports zijn te zien via het Grachtenfestivalkanaal op Youtube, onze Facebookpagina en op Publieke Omroep Amsterdam Salto.
 


meer media

Kaartverkoop van alle concerten tijdens het grachtenfestival 2019 is gestart!

04-07-2019 10:00

lees meer

Grachtenfestival & Oorkaan presenteren: Masterclass

15-05-2019 10:03

Een dag in het teken van het theatrale concert
lees meer

Paradiso en Grachtenfestival presenteren Carl Orff’s Carmina Burana

12-04-2019 13:03

lees meer

Aankondiging genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2019

21-03-2019 11:40