Media

Openingsweekend groot succes

Grachtenfestival Amsterdam kijkt terug op een succesvol openingsweekeinde. In totaal kwamen zo'n 18.000 bezoekers naar de concerten tijdens het eerste weekeinde. Niet alleen de gratis concerten, zoals de 'Feestelijke opening' op vrijdagavond en 'Toekomstmuziek. Jazz op het water' op zaterdagmiddag werden goed bezocht. Ook waren veel concerten uitverkocht, zoals de opera 'Così fan tutte' in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam, 'De Hemelbuik' in de Spiegelzaal van het Amstel Hotel en de concerten tijdens 'Hello HEMbrug' op het Hembrugterrein.Met hoogtepunten als 'Toekomstmuziek. Jazz op het water', 'Hello HEMbrug' en de premières van ‘Così fan tutte’ presenteerde Grachtenfestival Amsterdam het publiek een divers en toegankelijk programma.


In een uitverkochte Grote Zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam kregen regisseur Lotte de Beer, zangers en musici een staande ovatie van het publiek voor de unieke productie van ‘Così fan tutte’. Così fan tutte is nog te zien tijdens Grachtenfestival Amsterdam op dinsdag 20 en woensdag 21 augustus.

Het publiek reageerde buitengewoon enthousiast op 'Toekomstmuziek. Jazz op het water', waarbij jonge jazztalenten speelden op ruim- en dekschuiten van Waternet, die normaliter worden gebruikt voor opgedregde fietsen en bagger. Het publiek kwam in grote getale af op de jonge jazztalenten die zaterdag speelden op de Amsterdamse grachten bij de Leidsestraat. Samen met het slotconcert van deze reeks concerten op het ponton bij Festivalcentrum Theater Bellevue, dat werd verzorgd door Junior Jazz Focus Band, trokken de jonge talenten tijdens deze concerten ruim 8.000 bezoekers.

In het Amstel Hotel ging de Juniorvoorstelling ‘De hemelbuik’ in première. Deze voorstelling, geschreven door Edwin Rutten en Roel van Oosten werd twee keer gespeeld in een uitverkochte Spiegelzaal. Edwin Rutten speelde de voorstelling samen met Trio Burlesco.

Vier voormalige schuilkerken zijn het décor voor een reeks concerten die verboden muziek, vergeten herinneringen en geheime locaties met elkaar combineren. In schuilkerk De Hoop wordt dinsdag 19 augustus de 'Quatuor pour la fin du temps' uitgevoerd, het stuk dat Messiaen schreef in krijgsgevangenschap en dat zijn premiere beleefde in een Duits krijgsgevangenenkamp in 1941. De oorlogsherinneringen van acteur Bram van der Vlugt staan donderdag 21 augustus centraal in de voorstelling 'De drievingerige luiaard'.

Zaterdagavond 23 augustus kunnen jazzliefhebbers hun hart ophalen met een concert van strijkersensemble Fuse. In People’s Place brengen zij een gedenkwaardige show, met een een spannende mix van klassiek en modern. Niet alleen werken van Ravel en Bârtók, maar ook van Spears en Zappa worden ten gehore gebracht. Het sextet ontvangt daarbij gastartiesten als Benjamin Herman (saxofoon) en Glenn Gaddum jr. (basgitaar). Het concert wordt afgesloten door een DJ.

Meer informatie over dit en andere concerten tijdens Grachtenfestival Amsterdam 2014 is te vinden op www.grachtenfestival.nl of in de Grchtnfstvl.app. Kaarten zijn te koop via de website of bij de Festivalkassa in Festivalcentrum Theater Bellevue, Leidsekade 90 in Amsterdam.

meer media

Nieuwe noten voor Diamanda Dramm

17-01-2018 13:16

Diamanda Dramm is geen doorsnee violiste. Ze experimenteert met het instrument en is altijd op zoek
lees meer

Grachtenfestival trakteert Amsterdamse buurten op gratis concert

11-01-2018 11:00

Het Grachtenfestival trakteert het komende festival een aantal Amsterdamse buurten op een gratis
lees meer

Première installatie Luke Deane tijdens Grachtenfestival Weekend

07-12-2017 10:52

Melt Me Down (or The Campaign To Abolish Sonic Weapons) is een installatie van componist

lees meer

Finalisten Grachtenfestival Conservatorium Concours 2018 bekend

26-11-2017 19:16

Zes kandidaten, allen studerend aan de Nederlandse conservatoria, gaan door naar de finale van he

lees meer