GrachtenfestivalPrijs

Ieder jaar wordt de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een jonge musicus die uitblinkt in zijn of haar vakgebied door uitzonderlijk muzikaal talent. De winnaar van de prijs wint de felbegeerde titel van Artist in Residence. Binnen het residentschap krijgt de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs carte blanche om zijn of haar muzikale dromen te realiseren tijdens de daarop volgende editie van het Grachtenfestival. De genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs voor 2020 worden binnenkort bekend gemaakt. 

Altvioliste Dana Zemtsov, percussionist Dominique Vleeshouwers en violiste Emmy Storms. Foto's: Studio Unfolded, Jonas Sacks en Marco Borggreve.


De genomineerden van 2019 violiste Emmy Storms (1988, NL), percussionist Dominique Vleeshouwers (1992, NL) en altvioliste Dana Zemtsov (1992, MX). Zij werden in de aanloop naar de uitreiking gedurende zes maanden gevolgd door een jury, bestaande uit gerenommeerde muziekjournalisten waaronder Frederike Berntsen (Trouw), Joep Stapel (NRC Handelsblad) en Louis Gauthier (Telegraaf).

In 2019 won Emmy Storms de GrachtenfestivalPrijs. Automatisch betekent dit dat zij de Artist in Residence 2020 is. 

De winnaar is bekend gemaakt op vrijdagavond 16 augustus tijdens De avond van de Grachtenfestivalprijs. De genomineerden hebben binnen het festivalprogramma Meesterlijk, in samenwerking met gerenommeerde musici, ieder hun eigen concert gegeven dat traditiegetrouw in de bijzondere Wintertuin van het Krasnapolsky plaatsvond. De nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor de musici een belangrijke waardering en door het concert dat zij mogen geven al een prijs op zich.