Media

$titel

Daahoud Saalim, winnaar van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2015. Foto: Ronald Knapp.

 

Zes kandidaten, allen studerend aan de Nederlandse conservatoria, gaan door naar de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Vijf kandidaten werden geselecteerd door een vakjury, de zesde kandidaat werd aangewezen door kijkers van de commerciële klassiekemuziekzender brava. De finale vindt plaats op zondag 14 februari 2016 in de NedPhO-Koepel in Amsterdam.

 

Uit de veertien kandidaten die zondagmiddag 29 november deelnamen aan de landelijke voorronde van het concours koos de jury de volgende finalisten (in alfabetische volgorde): Ardemus Saxophone Quartet (Conservatorium van Amsterdam), Babylon Quartet (Koninklijk Conservatorium Den Haag), Pieter van Loenen (viool, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Christos Papandreopoulos (piano, Conservatorium van Amsterdam), Raoul Steffani (bariton, Fontys Conservatorium Tilburg).

 

"De kwaliteit van de deelnemers aan het concours stijgt al jaren, en ook dit jaar was dit weer het geval. Er loopt ongelooflijk veel talent rond op de Nederlandse conservatoria. Het maakt het voor ons als jury elk jaar weer net iets moeilijker om tot een keuze te komen", zei jurylid en Radio-4-presentator Hans Haffmans na het bekendmaken van de finalisten. De jury bestond verder uit dirigent Taco Kooistra en Werner Herbers, voormalig solo-hoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkest.

 

Naast de vijf kandidaten gekozen door de vakjury, kreeg Camillo Cabassi (cello, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) een wildcard voor de finale. De wildcard werd toegekend door kijkers van brava, die na afloop van de voorronde direct hun favoriet kozen.

 

Prijzen

Tijdens de finale op 14 februari strijden de kandidaten om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit een optreden tijdens het Grachtenfestival 2016, dat plaatsvindt van 12 tot en met 21 augustus. De winnaar van de Vakjuryprijs krijgt verder een geldprijs van €2.000, te besteden aan educatie, beschikbaar gesteld door Stichting Mohamed Yakoubi en een optreden tijdens het Lunchconcert op woensdag 29 juni 2016 in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Alle finalisten krijgen als voorbereiding op de finale een trainingsdag aangeboden. Op die dag krijgen zij onder meer een presentatietraining van Hans Haffmans, eveneens artistiek adviseur van het Grachtenfestival. Verder worden ze geadviseerd over het repertoire dat zij spelen tijdens de finale.

 

Kaarten voor de finale kosten €12 (inclusief een drankje) en zijn te koop via www.grachtenfestival.nl.

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer