Media

$titel

Zes jonge kandidaten van de Nederlandse conservatoria gaan door naar de finale van het Nederlands Conservatorium Concours op zaterdag 17 mei 2014 in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Vijf kandidaten werden aangewezen door de vakjury. De zesde finalist werd aangewezen door de kijkers van brava nl klassiek.

Uit de veertien kandidaten die vanmiddag streden om een plek in de finale, koos de jury de volgende finalisten: Amatis Piano Trio (Conservatorium van Amsterdam), Vincent van Amsterdam (accordeon, Fontys Conservatorium Tilburg), Canto Quartet (Prins Claus Conservatorium Groningen), Ebonit Saxofoonkwartet Conservatorium van Amsterdam) en Quintet Airlines (Codarts Conservatorium Rotterdam).

De jury prees de kandidaten om de originele repertoirekeuzes. Jurylid en Radio 4-presentator Hans Haffmans: "Het wordt elk jaar moeilijker om te jureren, omdat de Nederlandse conservatoria vele talentvolle musici opleiden. De kandidaten presenteerden een programma met veelal hedendaags repertoire. Zij gaven daarbij aan dat de keuze van de gespeelde stukken zeer persoonlijk was."

Naast de vijf kandidaten gekozen door de vakjury, belandde het Animato Kwartet (Koninklijk Conservatorium Den Haag) in de finale door middel van de wildcard. De wildcard werd toegekend door kijkers van brava nl klassiek, die direct na afloop van de voorronde hun favoriet kozen.

De zes finalisten maken op zaterdag 17 mei in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw kans op de Vakjuryprijs en de Publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit een optreden tijdens het Grachtenfestival 2014, dat plaatsvindt van 15 tot en met 24 augustus. De winnaar van de Vakjuryprijs krijgt bovendien een geldprijs van €2.000,- te besteden aan educatie, beschikbaar gesteld door Stichting Mohamed Yakoubi en een opname in de Clips Factory die wordt uitgezonden (en aangeboden) door brava nl klassiek.

Alle finalisten krijgen, als voorbereiding op de finale, een trainingsdag aangeboden door het Dorrie Stoop Fonds. De kandidaten krijgen die dag onder meer een presentatietraining van Hans Haffmans, Radio 4-presentator en tevens programmeur van Grachtenfestival Amsterdam. De wijze waarop de kandidaten zich presenteren aan het publiek is bij de finale een belangrijk criterium.

De finalisten worden op 17 mei beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit onder andere: Pieter Alferink, talentscout/voormalig impresario; Taco Kooistra, dirigent; Makira Mual, programmamaker; Otto Tausk, dirigent; Frederike Berntsen, freelance muziekjournalist en Werner Herbers, hoboïst. Het aanwezige publiek kiest de winnaar van de Publieksprijs.

Grachtenfestival Amsterdam biedt al zeventien jaar een podium aan jong muzikaal talent. Het Nederlands Conservatorium Concours is dé kans voor studenten van Nederlandse conservatoria zich te presenteren aan het grote publiek. Eerdere edities werden gewonnen door Nicolas van Poucke (2013), Davai Perkusion (2013), Lidy Blijdorp (2012), Blake Weston (2011), Anne Veinberg (2009), Pia Greiner (2008), Dimitar Dimitrov (2007), Mirjam Overlach (2006), Viktoriya Yermolyeva (2005), Frederieke Saeijs (2004) en Niels Meliefste (2003).

Kaartverkoopinformatie Finale Nederlands Conservatorium Concours
Datum: 17 mei 2014
Locatie: Concertgebouw, Kleine Zaal, Concertgebouwplein 2 - 6, Amsterdam
Aanvang: 13:00 uur
Prijs: €9
Kaarten zijn hier verkrijgbaar en via Het Concertgebouw

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer