Media

$titel

 

Een speciale jeugdredactie bezocht tijdens het Grachtenfestival verschillende voorstellingen om deze vervolgens te recenseren. De redactie bestond uit (op de foto van links naar rechts): Chiquinho (13), Rosa (10), Gloria (8) , Samuel (9) en Loïs (10). De recensies zijn terug te lezen op de website van Cultuurbarbaartjes.nl, die voor ons deze jeugdredactie samenstelde.

 

De redactie ging naar de volgende voorstellingen:

 

De Gaapdraak, zaterdag 17 augustus, 16:00 uur, Buikslotermeerplein.
De jurk van Tante Roza is hééééél groot, wel 9 bij 12 meter en iedereen mag bij haar op schoot zitten terwijl zij het verhaal van de Gaapdraak vertelt. Een grote draak kan de slaap maar niet vatten en gaat op reis om gapen van kinderen te stelen om zelf te kunnen slapen. Als hij alle gapen verzameld heeft, keert hij terug naar zijn grote toren en eet hij alle gapen in één keer op. Gaapdraak valt vervolgens in een heel diepe slaap. Maar nu zijn alle kinderen wakker. Ze besluiten in actie te komen en gaan op zoek naar de Gaapdraak. Zullen de kinderen samen het grote slaapprobleem kunnen oplossen?

 

Jeugdredactielid Samuel (9) schreef een recensie over deze voorstelling, en die is hier te lezen. Ook Rosa (10) schreef een recensie.

 

Mannetje Jas, zondag 18 augustus, 16:00 uur, De Balie
Mannetje Jas heeft het altijd ijs- en ijskoud, of het nou winter of zomer is. Hij woont alleen in zijn huis met drie kachels en honderden elektrische dekens, maar nooit krijgt hij het warm. Op een dag trekt hij de stoute schoenen aan en gaat op zoek naar hogere temperaturen. Eerst koopt hij alle jassen die hij vinden kan en laat daarna nog een heleboel nieuwe jassen maken. Als hij al deze jassen aan heeft, kan hij zijn eigen huis niet meer in! Noodgedwongen trekt hij de wijde wereld in op zoek naar iets of iemand waar hij warmte bij kan vinden. Dan ontmoet hij Vrouwtje Jas.

 

Voorafgaand aan Mannetje Was gaf Marleen Hiemstra van Cultuurbarbaartjes.nl een workshop Recenseren voor kinderen. De deelnemers kozen voorafgaand aan de voorstelling twee aspecten waar ze tijdens de voorstelling op zouden letten. Lees hier de recensies van Pipa (8), Ruben (7) en Marike (11).

 

Ook jeugdredactielid Rosa (10) bezocht Mannetje Jas. Zij schreef een lovende recensie.


Davai Perkusion, dinsdag 20 augustus, 15:00 uur, Zuiderkerk

Winnaar van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2013 ensemble Davai Perkusion geeft op eigen wijze invulling aan hun veelal hedendaags klassieke repertoire. Zij integreren theatrale elementen, zoals choreografie en decorstukken in hun optredens, waarmee zij de toegankelijkheid van deze muziek willen bevorderen. Naast optredens in Nederlandse kunstgalerieën, tuinen en concertzalen, speelde Davai Perkusion ook al in België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Ook werden er twee nieuwe composities aan hen opgedragen. Het woord ’Davai’ is een Russisch woord voor, vrij vertaald, ‘Kom op!’ and ‘Laten we gaan!’

 

Chiquino (13) bezocht het concert van de slagwerkers. Lees hier zijn recensie.

 

Amsterdam Saxophone Orchestra, dinsdag 20 augustus, 17:00 uur, tuin Waldorf Astoria
De beste twaalf saxofonisten van leraar Arno Bornkamp hebben zich vorig jaar speciaal voor het Grachtenfestival verenigd in het Amsterdam Saxophone Orchestra: wegens succes vervolgd. Nu in de prachtige tuin van Waldorf Astoria Amsterdam dat pas na het Grachtenfestival zijn deuren voor het publiek zal openen.

 

Gloria (8) bezocht in de tuin van het Waldorf Astoria het concert van het Amsterdam Saxophone Orchestra. Lees hier wat Gloria van het concert vindt. Chiquino (13) bezocht het concert ook, en hier is te lezen wat hij ervan vond.


Gelukkig genoeg, woensdag 21 augustus, 16:00 uur, Openbare Bibliotheek Amsterdam
Gelukkig genoeg!, geïnspireerd op het bekende pianostuk Träumerei van Robert Schumann, vertelt met gedichten en beelden een bijzonder verhaal. Een verhaal waarin de muziek tot leven komt. Terwijl tien vingers over de piano glijden, dromen de pianist en de verteller over hun kindertijd. Dromen over vreemde landen en mensen. Maar gelukkig… Het is maar dromerij, traumerei... Gelukkig genoeg!

 

Loïs en Gloria bezochten Gelukkig genoeg. Gloria schreef er deze recensie over, Loïs vertelt hier wat ze van de voorstelling vond. Later interviewden Gloria en Loïs nog de musici die de voorstelling speelden, terwijl ze werden gefilmd voor het Grachtenfestival Report, te zien op Grachtenfestival YouTube en brava nl klassiek.

 

Vlucht RWM 1340, zondag 25 augstus, 15:00 uur, Compagnietheater
13 musici, 40 blokfluiten en muziek uit alle uithoeken van de wereld. Acht landen, acht windstreken en heel veel blokfluiten. De musici maken een spannende reis, de hele wereld rond. Overal waar ze naartoe gaan ontdekken ze allerlei verschillende soorten muziek. De paso doble in Spanje, muziek aan het hof in Engeland. En ze gaan nog veel verder, van Amerika tot aan Japan! De kids kunnen mee musiceren, trommelend op hun eigen lichaam, zingend of blazend ontdekken zij het plezier van het muziekmaken.

Ook dit concert werd bezocht door een van de leden van de jeugdredactie, namelijk Chiquino. Hij schreef de volgende recensie.

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer