Veelgestelde vragen

 

 Evander Eijskink (piano) was de jongste musicus die optrad tijdens het Grachtenfestival 2016. Foto: Ronald Knapp.

 

Algemeen
Wat is het Grachtenfestival?
Het Grachtenfestival is hét podium voor jonge musici van over de hele wereld. Tijdens dit grootste klassiekemuziekfestival van Nederland trakteren zij jong en oud op unieke concerten. Tien dagen wervelend klassiek door heel Amsterdam.

Wanneer is het Grachtenfestival 2017?
De twintigste editie van het Grachtenfestival vindt plaats van 11 - 20 augustus 2017 op diverse locaties in Amsterdam. Het thema van het Grachtenfestival in 2017 is 'In Stijl'. In 2018 vindt het Grachtenfestival van 10 - 19 augustus plaats. Het thema in 2018 is 'Dichter bij muziek'.

Waar kan ik de meeste actuele informatie over het Grachtenfestival vinden?
De meest actuele informatie over het Grachtenfestival vindt u op onze social media. U kunt ons volgen via Facebook en/of Twitter. Daarnaast kunt u zich abonneren op onze nieuwsbrief. Klik daarvoor op de link 'Digitale nieuwsbrief', boven in het menu.


Het Junior Grachtenfestival
 
Wat is het Junior Grachtenfestival?
Het Junior Grachtenfestival heeft speciale programma's voor iedereen van 0 - 12 jaar. Er zijn babyconcerten voor de allerkleinsten, maar ook voorstellingen voor de wat oudere kinderen.

Hoe ziet het programma voor het Junior Grachtenfestival er uit?
Het programma voor het Junior Grachtenfestival wordt donderdag 15 juni 2017 bekendgemaakt via www.juniorgrachtenfestival.nl, de Grachtenfestivalkrant en de Grchtnfstvl-app. Deze dag start tevens de kaartverkoop.

Het programma
Wanneer wordt het programma van het Grachtenfestival bekendgemaakt?
Het programma van het Grachtenfestival verschijnt donderdag 15 juni 2017 op de website van het Grachtenfestival, www.grachtenfestival.nl. Een volledig overzicht van het programma is ook terug te vinden in de Grachtenfestivalkrant en de Grchtnfstvl-app die tegelijkertijd verschijnen.

Krijg ik bericht als het programma op de website wordt gepubliceerd?
Wie bericht wil krijgen als het programma bekend wordt gemaakt, kan zich via de website opgeven voor onze digitale nieuwsbrief. U wordt dan regelmatig op de hoogte gehouden van onze activiteiten, het bekendmaken van het programma en de start van de kaartverkoop via internet en de Festivalkassa's. Via de nieuwsbrief bent u als eerste op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het Grachtenfestival, daarnaast bieden wij onze nieuwsbrieflezers vaak kortingen voor speciale voorstellingen aan. Vanaf maart kunt u ook de Grachtenfestivalkrant 2016 aanvragen via onze website.

Mag ik opnames maken van de concerten?
Bij gratis concerten op pleinen, pontons of parken kunt u gerust foto's maken en geluidsopnamen. Het is verboden foto's en/of geluidsopnames te maken van concerten waar een kaartje voor moet worden gekocht, gratis concerten in een binnenlocatie of particuliere tuin, zoals de tuin van Hilton Amsterdam of Museum van Loon.

Grachtenfestivalkrant
Op welke plekken kan ik de Grachtenfestivalkrant vinden?
De Grachtenfestivalkrant ligt op veel horeca gelegenheden in Amsterdam, alle festivallocaties van het komende festival, VVV kantoren en alle Openbare Bibliotheken. Wilt u de Grachtenfestivalkrant thuis ontvangen? Dat kan. Stuurt u dan een e-mail naar info@grachtenfestival.nl met als onderwerp 'Grachtenfestivalkrant thuis ontvangen'. Tegen betaling van €3,50 wordt de krant bij u thuisbezorgd.

De locaties
Waarom houdt u de locaties voor de Huis-, Tuin- en Dakterrasconcerten tot het laatste moment geheim?
De HTD's worden gehouden in particuliere grachtenpanden. De musici zijn veelal winnaars van concoursen in binnen- en buitenland. Het Grachtenfestival combineert deze twee facetten graag - maar uiteindelijk blijft het concert voor ons het belangrijkste. Alleen door de locatie zo lang mogelijk geheim te houden, denken wij uw keuze minder te beïnvloeden door de locatie. Daarnaast betekent dit ook dat wij de locatie-eigenaren, die wij zeer erkentelijk zijn voor hun gastvrijheid, zo min mogelijk (over-)last bezorgen.

Ik wil graag mijn woning aanbieden als locatie. Kan dat?
Het Grachtenfestival streeft er naar elk jaar nieuwe locaties toe te voegen voor zijn concerten. Als u uw woning hiervoor open wilt stellen, neemt u dan gerust contact op met de organisatie. Uw woning dient wel in het festivalgebied te liggen - denkt u daarbij grofweg aan het Singel, de Heren-, Keizers- en Prinsengracht (tussen de Amstel en de Haarlemmerstraat/dijk) met eventuele uitlopers richting Nieuwmarkt en omgeving. Bij voorbaat willen wij u er op wijzen dat het Grachtenfestival geen vergoeding betaalt voor het gebruik van uw woning.

Zijn alle locaties rolstoeltoegankelijk?
Een groot aantal locaties van het Grachtenfestival is makkelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar (helaas) niet allemaal. Op onze website kunt u bij de locaties zien, welke toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Dit is ook terug te vinden bij de betreffende concerten. 

 

De kaartverkoop
Wanneer start de voorverkoop van het Grachtenfestival?
De voorverkoop start op donderdag 15 juni 2017. 

Waar kan ik kaarten kopen?
Kaarten voor het Grachtenfestival zijn te koop via de website van het Grachtenfestival en de Festivalkassa.

Waar is de Festivalkassa te vinden?
De Festivalkassa is te vinden in Festivalcentrum Het Compagnietheater op de Kloveniersburgwal 50 in Amsterdam. Deze is geopend vanaf vrijdag 11 augustus 2016, 14:00 uur. De openingstijden vindt u te zijner tijd op onze website.

Waar vind ik meer informatie over de kaartverkoop?
Uitgebreide informatie over de kaartverkoop verschijnt in juni op onze website

Kan ik kaarten reserveren?
Het is niet mogelijk om kaarten te reserveren. 

Hoe kom ik aan kaarten voor de Huis-, Tuin- en Dakterrasconcerten?
Kaarten voor de Huis-, Tuin- en Dakterrasconcerten zijn in de voorverkoop te verkrijgen, via onze website of bij de andere voorverkoopadressen. De concertlocaties blijven nog geheim tot de ochtend van het concert en worden dan per sms aan u bekend gemaakt.

Ik heb kaarten gekocht voor een concert, maar blijk verhinderd. Kan ik mijn geld terug krijgen?
Het is helaas niet mogelijk eenmaal gekochte kaarten terug te nemen. U mag vanzelfsprekend wel zelf proberen uw kaarten door te verkopen.

De financiering
Wie betaalt het Grachtenfestival?
Op de pagina 'Partners' kunt u zien wie er bijdragen aan het Grachtenfestival. 

Kan ik als particulier ook doneren aan het Grachtenfestival?
Het Grachtenfestival is in het bezit van de ANBI-status. Dit betekent dat giften aan het Grachtenfestival (onder de daarvoor geldende voorwaarden van de Belastingdienst) kunnen worden opgevoerd als aftrekpost. Wilt u meer weten over doneren aan het Grachtenfestival? Klik dan hier voor meer informatie, uiteraard kunt u hierover ook altijd contact met ons kantoor opnemen.

Het Prinsengrachtconcert
Wat is het Prinsengrachtconcert?
Het Prinsengrachtconcert wordt gefinancierd, geprogrammeerd en geproduceerd door de Stichting Prinsengrachtconcert, de AVROTROS en Hotel Pulitzer. Het wordt altijd gegeven op het beroemde ponton voor het Hotel Pulitzer. 

Wanneer is het Prinsengrachtconcert en hoe laat begint het?
Het 36e Prinsengrachtconcert vindt plaats op zaterdag 19 augustus 2017.

Kan ik daar ook kaarten voor krijgen?
Nee, dat is vrij toegankelijk, het is wel druk, dus wees op tijd! 

Wie zitten er op die tribunes? Kan ik daar niet zitten?
Helaas niet, daar zitten de mensen die het concert mogelijk maken, dus de grote sponsors en relaties daarvan. Als zij er niet waren zou het concert er niet zijn.

Zijn er nergens stoelen voor andere mensen?
Als je met je rug naar Hotel Pulitzer toe staat, zijn er aan de rechterkant op de kade stoelen voor mensen die slecht ter been zijn of in rolstoelen. Maar ook die zijn vaak 's middags al bezet, dus wees op tijd!

Zijn er CD of DVD opnamen beschikbaar van voorgaande edities van het Prinsengrachtconcert?
Er zijn geen opnamen beschikbaar voor verkoop. Mocht u oude Prinsengrachtconcerten of fragmenten willen terugkijken of luisteren dan kunt u terecht op prinsengrachtconcert.nl

 

Overig
Als ik zoek op 'Grachtenfestival', kom ik ook Grachtenfestival Meppel en Grachtenfestival aan de Maas tegen. Is het Grachtenfestival verbonden aan deze organisaties?

Nee. Zowel het Grachtenfestival Meppel als het Grachtenfestival aan de Maas zijn zelfstandige organisaties. Het Grachtenfestival in Amsterdam en het Grachtenfestival aan de Maas werken wel samen op het gebied van programmering. Zo zijn sommige musici zowel te zien (en te horen) op het Grachtenfestival als op Grachtenfestival aan de Maas.