Firgun Ensemble in de Peepshow Palace

Het uit België afkomstige Firgun Ensemble speelt werken van Strauss, Krommer en Brahms tijdens de Peepshow Palace in de Brakke Grond. Een unieke samenwerking tussen dit Vlaamse cultuurhuis en het Grachtenfestival!

‘Firgun’ is een onvertaalbaar woord uit het Hebreeuws en betekent zoveel als ‘blij zijn om het geluk dat een ander te beurt valt’. 

Het vijfkoppige ensemble, bestaande uit klarinet met vier strijkers, opent met een werk van Franz Krommer, ook wel de Tsjechische Mozart genoemd. Krommer ruilde in 1785 op 25-jarige leeftijd Brno in voor het Oostenrijkse Wenen, hét epicentrum van de klassieke muziek. Om daar zijn slaagkansen op te voeren, besloot hij om zijn naam František Kramář te veranderen in Franz Krommer. Een beslissing waar hij wellicht geen spijt van heeft gekregen gezien zijn indrukwekkende palmares. Zoals wel vaker gebeurd is in de muziekgeschiedenis werden de helden van toen later vergeten. Vandaar dat vandaag de dag Franz Krommer ten onrechte minder tot ons collectieve geheugen behoort. Tijd om daar iets aan te veranderen! 

Richard Strauss componeerde het prachtige lied ‘Morgen!’ Als huwelijkscadeau aan zijn vrouw, de sopraan Pauline de Ahne. Een lied met een erg hoopvolle tekst die volgens meer dan ooit actueel is, gezien het Firgun Ensemble er zo intens naar uitkeek om na een lange periode van stilte terug samen te musiceren!

En morgen schijnt opnieuw de zon,

en op het pad dat ik zal volgen,

zullen wij, gelukkigen, weer verenigd zijn, ergens midden op die van zon vervulde aarde...

En naar het wijde strand met zijn blauwe golven, zullen we stil en langzaam afzakken, sprakeloos zullen we in elkaars ogen kijken,

en een sluier van verstild geluk zal over ons neerdalen...

Het ensemble sluit het concert af met een monument: het prachtige klarinetkwintet in b-mineur van Johannes Brahms. Het ontstaan van dit werk hebben we voor een groot deel te danken aan de Duitse klarinettist Richard Mühlfeld. Brahms was namelijk gepensioneerd sinds 1890 maar ging volledig geïnspireerd door het spel van Mühlfeld opnieuw aan de slag en componeerde voor hem naast het kwintet nog een klarinettrio en twee klarinetsonates. Zijn kwintet geldt samen met dat van Mozart als absolute hoogtepunt uit het repertoire voor de bezetting van het Firgun Ensemble.

Voor dit concert kan je reserveren via de website van de Peepshow Palace. Kaartjes kosten 18,50 euro.

musici/ensembles

Firgun Ensemble
www.firgunensemble.com