Oscar Back finalist Leon Blekh speelt Beethoven, Schumann & Saint-Saëns

De jonge 20-jarige violist Leon Blekh maakte grootse indruk tijdens het afgelopen prestigieuze Oscar Back Concours. Niet voor niets belandde hij vol overtuigng in de finale. In de prachtige Vondelkerk speelt Leon een gevarieerd programma waarbij hij zich van zowel zijn lyrische als virtuose kant laat zien en horen.  

De achtste vioolsonate van Beethoven is in een zeer conventioneel klassieke stijl gecomponeerd waarbij de nadruk vooral op het folklorische en pastorale ligt. The Last Rose of Summer van W.H. Ernst wordt door velen beschouwd als het moeilijkste werk ooit geschreven voor viool. Dit stuk omvat dan ook bijna alle verschillende viooltechnieken die per variatie worden behandeld. Ook de Caprices van Paganini zijn bekend om haar duivelse virtuositeit.

Fritz Kreisler, één van de grootste violisten aller tijden was bekend om zijn zoete toon en expressieve frasering. Recitativo en Scherzo is één van de vele stukken die hij geschreven had voor solo viool. Het werk is gewijd aan de befaamde Eugene Ysaÿe, een zeer goede vriend van Kreisler. De Introduction en Rondo Capriccioso van Saint-Saëns is een echt romantisch pronkstuk voor de viool. Dit virtuoze werk wordt ingeleid met een droevige, melancholische melodie waarna het vurige rondo-karakter wordt ingezet. Saint Saëns schreef het werk voor de Spaanse vioolvirtuoos Pablo de Sarasate. De Spaanse invloed is dan ook goed te horen in dit werk. Als kers op de taart zal nog een korte Romance van Robert Schumann ten gehore worden gebracht.

musici/ensembles

Leon Blekh viool  /  Christia Hudziy piano