Media

Winnaars finale Grachtenfestival Jazz Competition 2023

Winnaars finale Grachtenfestival Jazz Competition 2023
Winnaars GJC: Marco Ullstein Quintet met jury-voorzitter Sander Grande (links)


Op de landelijke voorronde, op 29 januari 2023 in de Blue Note Zaal van het Conservatorium van Amsterdam, werden 6 finalisten geselecteerd. In de finale namen deze zes ensembles van diverse conservatoria in Nederland het tegen elkaar op om de winst van de Vakjuryprijs, de Denise Jannah Award en de Jong Metropole Prijs: Beste solist.  

Marco Ullstein Quintet zijn de trotse winnaars van de Vakjuryprijs van de Grachtenfestival Jazz Competition 2023! 

"We hebben unaniem voor dit hoogstaande kwintet gekozen, dat onder leiding van hun bescheiden leider Marco Ullstein met veel dynamiek en mooie kleuren heeft gespeeld. Ik kan niet wachten om ze weer te horen spelen en wens ze een groot publiek toe!" Aldus juryvoorzitter Sander Grande. 

Het Marco Ullstein Quintet is opgericht door vibrafonist en drummer Marco Ullstein, die ook de componist is van de muziek die de band speelt. Leden van de band komen uit Italië, India en Duitsland en leerden elkaar kennen op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze allemaal jazzmuziek studeerden of studeren.  Met de samensmelting van vibrafoon, saxofoon en gitaar creëert de band een uniek geluid doordat de kleuren van de instrumenten tijdens de composities in verschillende combinaties samenvloeien 

Het Yannic Forster Trio heeft de Denise Jannah award gewonnen, zij winnen een optreden samen met Denise Jannah tijdens de 26ste editie van het Grachtenfestival.  

"Ik was betoverd door de compositie van Yannic Forster. De lyrische puurheid ervan, ruimtelijk en boeiend met een verscheidenheid aan kleuren, terwijl het trio intens speelde alsof het één adem was: ik voelde een spirituele connectie opborrelen die we samen gaan verkennen!" Aldus Denise Jannah. 

Mariël van den Bos van het Metropool Orkest reikte de cheque uit aan de winnaar die volgens de jury de beste solist was: Tallulah Rose.  

Mariël van den Bos: "Tallulah Rose is een uitstekende bandleider met een geweldige presentatie. Ze is een zogenaamd drievoudig talent (compositie, tenorsaxofoon en zang) en heeft een prachtig geluid als tenorsaxofonist en als zangeres. Haar solo's waren verzorgd en uitgebalanceerd." 

De vakjury van de Grachtenfestival Jazz Competition 2023 bestaat uit: Sander Grande (Voorzitter en programmeur voor het North Sea Jazz Festival), Vincent Henar (Bassist en oprichter FraFraSound), Benjamin Herman (Saxofonist), Denise Jannah (Zangeres) & Mariël van den Bos (Eerste fluitist in het Metropool Orkest). 

Deze competition is mede mogelijk gemaakt door de van Bijleveltstichting en Stichting SEC.
 

meer media

Het Grachtenfestival zoekt talent voor de Grachtenfestival Jazz Competition 2024!

Het Grachtenfestival zoekt talent voor de Grachtenfestival Jazz Competition 2024!

07-11-2023 13:29

lees meer
Slotconcert

Slotconcert

19-08-2023 16:55

lees meer
Joost Willemze is de nieuwe Artist in Residence

Joost Willemze is de nieuwe Artist in Residence

18-08-2023 22:56

lees meer
Je laatste kans om een Grachtenfestival-concert te bezoeken!

Je laatste kans om een Grachtenfestival-concert te bezoeken!

18-08-2023 18:00

lees meer