Media

Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2023

Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2023
Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2023. Van links naar rechts: Emma Roijackers, Joost Willemze en Sabra El Bahri Khatri


Harpist Joost Willemze, sopraan Sabra El Bahri Khatri en violiste Emma Roijackers zijn genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2023. De genomineerden stellen zich aan het publiek voor tijdens de Avond van de Genomineerden op zaterdag 11 februari in de NedPho-koepel te Amsterdam.

Elk jaar worden drie jonge musici genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs door een jury bestaande uit gerenommeerde musici, muziekkenners en het artistieke team van het Grachtenfestival. De jury let bij het maken van de selectie op instrumentbeheersing, artistiek niveau, visie en podiumpresentatie.

Ieder jaar wordt de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een jonge musicus die uitblinkt in zijn of haar vakgebied door uitzonderlijk muzikaal talent. De winnaar van de prijs wint de felbegeerde titel van Artist in Residence. Binnen het residentschap krijgt de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs carte blanche om zijn of haar muzikale dromen te realiseren tijdens de daaropvolgende editie van het Grachtenfestival.

Joost Willemze (1996) is één van de grootste harptalenten van Nederland. Hij was prijswinnaar bij diverse nationale en internationale concoursen, zoals het Internationaal Harpconcours in Wales, de Gershwin Competition in New York en de Korea International Harp Competition. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam, soleerde met onder andere het JeugdOrkest Nederland en het Nederlands Kamerorkest en gaf concerten in onder meer Italië, Spanje en Brazilië. 

Sabra El Bahri Khatri (1996) is een sopraan, actief in de klassieke muziek en jazz alsook in muziektheater in heel Europa. Ze begon als klassiek gitarist, maar heroriënteerde zich na tien jaar op de zangpraktijk. Sabra behaalde haar master aan het conservatorium van Tilburg en zong sinds haar studietijd in diverse solo- en kamermuziekconcerten, alsook als soliste in diverse operaproducties van de Nationale Opera, Opera Spanga en World Opera Lab.

Emma Roijackers (1995) is actief als kamermusicus, soliste en concertmeester en treedt op in alle vooraanstaande concertlocaties in Nederland. Ze studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en het Mozarteum in Salzburg. Ze was 2e prijswinnaar van het fameuze Oscar Back Nederlands Vioolconcours en prijswinnaar bij concoursen in Italië en België. Emma soleerde in de afgelopen seizoenen met diverse orkesten in concerten van Brahms, Bach, Bruch en Hartmann.

Over de GrachtenfestivalPrijs

Het Grachtenfestival nomineert ieder jaar drie jonge musici voor de GrachtenfestivalPrijs. De jury bestaat uit gerenommeerde musici en professionals uit de culturele sector, en let bij de selectie op onder meer instrumentbeheersing, artistiek niveau, visie en podiumpresentatie. De winnaar van de prijs wint de felbegeerde titel ‘Artist in Residence’ van het Grachtenfestival.

Binnen het residentschap krijgt de winnaar carte blanche om zijn of haar muzikale dromen te realiseren tijdens de volgende editie van het Grachtenfestival. De GrachtenfestivalPrijs past in de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle, klassieke musici te presenteren aan een breed publiek. De talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge klassieke musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan. De winnaar wordt bekend gemaakt De Avond van de GrachtenfestivalPrijs op vrijdagavond 18 augustus.

De prijs werd eerder gewonnen door o.a. Nikola Meeuwsen (2022), Alexander Warenberg (cello, 2021) Shin Sihan (viool, 2020), Emmy Storms (viool, 2019), Raoul Steffani (bariton, 2018) en Ella van Poucke (cello, 2017). De GrachtenfestivalPrijs werd in het leven geroepen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het Grachtenfestival in 2007. Vele winnaars zijn inmiddels doorgedrongen tot de top van het muziekveld en hebben veelal grote carrières opgebouwd met internationale allure.

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer