Media

Artist in Residence

Artist in Residence
Nikola Meeuwsen in het Parool © Ruud Janssen


Pianist Nikola Meeuwsen heeft de GrachtenfestivalPrijs 2022 gewonnen en nam daarmee het stokje over van Alexander Warenberg als Artist in Residence 2023. Meeuwsen - met zijn twintig jaar de jongste winnaar ooit - kreeg carte blanche om een bruisend en uiteenlopend programma samen te stellen en te presenteren. En zijn wensen stelden niet teleur! 
 
De eerste wens die hij had, was om op te treden samen met de andere genomineerden van 2022: klarinettist Gerbrich Meijer en cellist Anton Spronk. In de fietstunnel onder het Rijksmuseum, de spectaculaire Rijkspassage, keren de drie muzikale vrienden terug voor een programma met onze allergrootste favorieten: Mozart en Beethoven. Het trio wordt gecompleteerd met de internationaal gelauwerde altviolist en bekende van het Grachtenfestival Takehiro Konoe. 
 
Daarnaast wilde Nikola graag samen met de vorige Artist in Residence, zijn neef Alexander Warenberg optreden. En met goede vriend Shin Sihan. En daar blijft het niet bij. Maar liefst vier voorgaande Artists in Residence komen samen op het toneel in het Westerpark bij ons slotconcert op 20 augustus! Nikola Meeuwsen sluit zijn residency op het Grachtenfestival 2023 af met een zeer bijzonder programma, waarbij hij de handen ineenslaat met violist Shin Sihan, Artist in Residence 2021, en cellist Alexander Warenberg, Artist in Residence 2022. Speciale gast deze middag is het internationaal vermaarde supertalent violiste Noa Wildschut, die ondanks haar pas 22 jaar al wereldwijd furore maakt. Nikola, Noa en Alexander spelen het prachtige pianotrio van Ravel. Daarna volgt het Pianokwintet van Schumann, een van de meest geliefde kamermuziekwerken ooit, waarbij ook altviolist en internationaal prijswinnaar Takehiroe Konoe aansluit. Als kers op de taart draagt Nikola zijn residency over aan de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2023 (nu uiteraard nog niet bekend!), en daarmee de nieuwe Artist in Residence voor editie 2024. 
 
Op het Grachtenfestival van 2020 deed Nikola Meeuwsen, destijds nog een tiener, iedereen versteld staan van zijn talent met een bijna legendarisch recital vol muziek van Johann Sebastian Bach. Dit jaar brengt hij als Artist in Residence opnieuw muziek van Bach mee tijdens een concert in Felix Meritis. Hij vervolgt met Ravel, die zijn 'Le Tombeau de Couperin' baseerde op baroksuites. Een groter contrast met de Hongaarse componist Béla Bartók is nauwelijks denkbaar voor de tweede helft van dit recital, waarin Nikola de handen ineenslaat met de jonge Koreaanse violiste SongHa Choi. Zij is ondanks haar 23 jaar al internationaal overladen met prijzen. In Bartók's 1e Sonate voor viool en piano buitelen innovatieve ritmes en harmonieën over elkaar heen, en zien we de groots mogelijke behendigheid op beide instrumenten gecombineerd met bijna improviserende spontaniteit en een wervelwind aan energie: een waar muzikaal feestmaal waar deze twee jonge virtuozen absoluut raad mee weten! 
 
Tot slot noemen we zijn recital in het Concertgebouw. Als de Artist in Residence van het Grachtenfestival in het Concertgebouw speelt, en ook nog eens winnaar is geweest van het Concertgebouw Concours én van de Concertgebouw Young Talent Award, dan moet er wel iets heel bijzonders gaan gebeuren. Op het programma staat het Pianokwartet van Schumann, dat wordt beschouwd als het hoogtepunt van alle pianokwartetten tot dan toe gecomponeerd en de basis voor alle pianokwartetten daarna. Alsof dat niet genoeg is, brengt Nikola Meeuwsen het Pianokwintet van Shostakovich. Het kwintet werd zo goed ontvangen bij de première, dat Shostakovich er de Stalin Prijs mee won; de hoogst mogelijke onderscheiding in Sovjettijd. Om deze leeuw te temmen laat Nikola zijn beste muzikale vrienden overkomen uit Berlijn voor een waar muzikaal spektakel. 

meer media

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer
12 buurten winnen een gratis toegankelijk BUURTconcert

12 buurten winnen een gratis toegankelijk BUURTconcert

13-02-2024 16:46

lees meer
Winnaars Grachtenfestival Conservatorium Concours 2024 bekend

Winnaars Grachtenfestival Conservatorium Concours 2024 bekend

13-02-2024 11:49

lees meer
Grachtenfestival Conservatorium Concours Finale 2024

Grachtenfestival Conservatorium Concours Finale 2024

06-02-2024 12:03

lees meer