Media

Succesvolle 24e editie van het Grachtenfestival

Succesvolle 24e editie van het Grachtenfestival
Dianto Reed Quintet in The Loft © Melle Meivogel


Zondagavond 22 augustus sloot het Grachtenfestival haar 24e editie. Tien dagen lang stond Amsterdam en omstreken in het teken van muzikaal talent. Er waren dit jaar 225 concerten waaronder 12 premières op 98 locaties. Met een start in Pathé Tuschinski en een afsluiting in de Zuiderkerk en daar tussen ruim 10.000 bezoekers, kan de organisatie terugkijken op een succesvolle editie.

‘Met het festivalthema van dit jaar, Luister! Muziek als Protest, heeft het Grachtenfestival deze zomer een stem gegeven aan meer dan 500 musici en makers. Ook al was het niet mogelijk om concerten in de openbare ruimte te organiseren, bijna 100 monumenten, concertzalen, kantoren, hotels, musea, bibliotheken en buurthuizen openden hun deuren voor ons, zodat er in alle stadsdelen muziek klonk. Een feest in deze schrale tijden.’ aldus directeur Marie-Luce Bree.

Er zijn gedurende het festival dagelijks concerten gelivestreamd vanuit diverse locaties. Deze zijn allemaal gratis terug te kijken via ons Youtube kanaal. 

Dit jaar waren er tijdens het Grachtenfestival bijzondere samenwerkingen, zoals met Amarte Studio Concerts die een open call hadden uitgezet voor jonge musici onder de 32 die konden pitchen op een concert waarin verschillende muziekgenres werden gemixt. Uit 75 aanmeldingen werden vier ensembles geselecteerd om een concert te geven in Studio 150 Bethlehemkerk. In Het HEM was er een concertwandeling waarbij in diverse zalen van het gebouw concerten waren georganiseerd, van Bach tot minimal music. Er kon ook genoten worden van live muziek in EYE Filmmuseum rondom de film Ascenseur pour l’échafaud en jazzmuziek uit die tijd gespeeld door Gideon Tazelaar en muzikale vrienden, met een lovend artikel in het Parool over deze combinatie.
 
Componist, ud-speler en zanger Nawras Altaky bracht in een uitverkocht Paradiso zijn nieuwe compositie 'Labels Aren't Our Names' in première, een werk waarbij hij zich liet inspireren door het festivalthema 'Luister! Muziek als protest'. Samen met acht andere musici uit de klassieke en jazzscene liet hij zijn veelzijdigheid als componist horen, waarbij hij muziekinstrumenten van over de hele wereld, waaronder de ud en de erhu, liet samensmelten tot een eigen geluid. Dagblad NRC roemde zijn muzikale intelligentie.

Componist Camiel Jansen bracht zijn werk MARS: in première in De Meervaart. Jansen is als Nieuwe Maker twee jaar verbonden aan het Grachtenfestival. MARS: is zijn eerste grote project. Geïnspireerd door deze intrigerende planeet schreef hij een werk voor vijftienkoppig orkest: The Martians. Trouw bekroonde zijn werk met vier sterren.

meer media

Avond van de Genomineerden 2023

Avond van de Genomineerden 2023

12-01-2023 11:01

lees meer
Grachtenfestival Conservatorium Concours finale 2023

Grachtenfestival Conservatorium Concours finale 2023

10-01-2023 15:46

lees meer
Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2023

Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2023

10-01-2023 15:40

lees meer
Win een Buurtconcert!

Win een Buurtconcert!

29-11-2022 15:26

lees meer