Media

Programma Grachtenfestival 2021 staat online

$nieuwsRecord.get('Fotobijschrift')

Tijn Wybenga op het Grachtenfestival 2020 © Melle Meivogel

Het programma staat vanaf nu online en we lichten graag een paar pareltjes voor je uit:


Luister! Muziek als protest  
Het thema van het festival dit jaar is ‘Luister! Muziek als protest’. Muziek vertolkt wat met woorden niet kan en soms ook niet mag: beweging, strijd, affectie. Met muziek laat het Grachtenfestival mensen echt luisteren en brengt het daarmee een boodschap over, geïnspireerd door het verborgen en openlijke protest en verzet dat verwerkt is in klassieke muziek en jazz, van eeuwen terug tot vandaag de dag en van over de hele wereld. 
 
Artist in Residence en Meesterlijk!-reeks 
Jaarlijks wordt de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een musicus of ensemble van musici die op jonge leeftijd al uitblinken in hun vakgebied. Shin Sihan, de winnaar van afgelopen jaar, draagt dit jaar de titel 'Artist in Residence' en kreeg alle vrijheid om een programma samen te stellen. Zo speelt hij onder andere Bernstein's vioolconcert met Club Classique Orchestra in Koninklijk Theater Carré en Shostakovich 15 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.  
 
In de sfeervolle Wintertuin van het Grand Hotel Krasnapolsky presenteren Artist in Residence Shin Sihan en GrachtenfestivalPrijs-genomineerden Yang Yang Cai, Jelmer de Moed en Alexander Warenberg van 16 tot en met 18 augustus de Meesterlijk!-reeks: vier avonden met een gevarieerd programma van Debussy's cello sonate tot Chopin’s derde sonate naar de 'Dialogue de l’ombre double' waarin de musicus de dialoog aangaat met vooraf opgenomen materiaal. 

Premières 
Ook dit jaar gaan er tijdens het Grachtenfestival weer betekenisvolle muziekstukken in première, zoals From the sun’s perspective waarin House of Makers een doof en slechthorend publiek omarmt in een omgeving die meestal is voorbehouden aan een muziekminnend, horend publiek. Het nieuwe werk MARS: van componist Camiel Jansen is een muzikale reis naar onze volgende planeet, waarin de menselijke ontdekkingsdrift de drijvende kracht is. Nawras Altaky schreef de compositie ‘Labels Aren't Our Names’ geïnspireerd door het festivalthema en laat daarin de verschillende werelden samenkomen die hem hebben gevormd. 

 
Nieuw tijdens het Grachtenfestival 
Met de nieuwe reeks ‘vertelconcerten’ wil het Grachtenfestival zijn publiek meer context meegeven. Tijdens deze concerten belichten de musici een of meerdere onderwerpen die hen aan het hart liggen; zoals een bijzondere band met een componist, een aangrijpende gebeurtenis uit zijn of haar leven, of de liefde voor een bepaald muziekstuk. Ook presenteert het festival een nieuwe serie talkshows in Felix Meritis, gepresenteerd door Roufaida Aboutaleb. Zij zal een diverse selectie smaakmakers bevragen over hun betrokkenheid in en met de stad in het algemeen en hun visie op de ontwikkeling van klassieke muziek en jazz in het bijzonder. De vorig jaar geïntroduceerde Jazz @ Night concerten zullen dit jaar ook weer plaatsvinden. Daar kun je tijdens het tafelen luisteren naar artiesten als Lady Shaynah en Gallowstreet. Bij Het HEM in Zaandam wordt een 'experience' georganiseerd waarbij je door de locatie kunt struinen en op verschillende plekken voorstellingen tegen zal komen.

 

 

Net als vorig jaar verschijnt er een festivalkrant als bijlage in het Parool op 3 juli. Heb je geen Parool en wil toch een festivalkrant thuis ontvangen? Koop hem dan in onze webshop.  


Wil je deze zomer als vrijwilliger aan de slag voor het festival? Klik dan hier voor meer informatie. 
 

meer media

Nieuwe locaties

28-07-2021 00:00

Nieuwe locaties
lees meer

Brunch - Lunch - Diner

22-07-2021 14:44

lees meer

Concerten voor iedereen

22-07-2021 14:30

lees meer

Grachtenfestival in vijf-sterren hotels

22-07-2021 14:21

lees meer