Media

Premières

© Nosh Neneh

Naast de bekende composities die tijdens het Grachtenfestival vaak te horen zijn, is het festival ook bij uitstek een gelegenheid om nieuwe muziek te leren kennen. Zo gaan dit jaar maar liefst 12 uitvoeringen in première tijdens het Grachtenfestival. Hier volgt een overzicht.
 

From the sun’s perspective
‘From the sun’s perspective’ brengt artiesten samen die elkaar in onze gekaderde samenleving niet snel zullen tegenkomen. Multi-instrumentalisten, een blinde klarinettist, een moderne danser, een dove danseres en een mimespeler komen en werken samen via hun unieke én hun gezamenlijke ervaring van de muziek. Hoe smelten verschillende interpretaties samen tot een gedeelde ervaring?

MARS:  

Kijk en luister in de Rode Zaal van Theater de Meervaart naar de première van het nieuwe werk van componist Camiel Jansen, ‘MARS:’. Een muzikale reis naar onze volgende planeet, waarin de menselijke ontdekkingsdrift de drijvende kracht is. 

‘MARS:’ wordt uitgevoerd door The Martians, een bonte collectie van blaasinstrumenten, gecombineerd met percussie, piano, zang en contrabas. Een vijftiental jonge, maar ervaren musici met achtergronden in zowel klassiek als in jazz en een visual artist.
 
Labels Aren't Our Names
Nawras Altaky schreef zijn compositie geïnspireerd door het festivalthema en laat daarin de verschillende werelden samenkomen die hem hebben gevormd. Samen met een ensemble bestaande uit uiteenlopende jonge topartiesten brengt Nawras het werk in première. Daarnaast staan nog vijf andere nieuwe composities op het programma. Luister naar virtuose en moderne composities, op smaak gebracht met prachtige Arabische melodieën, de vrijheid van jazzharmonieën en de kracht van klassiek contrapunt.
 
The Eternal Feminine
In The Eternal Feminine wordt nieuwe muziek van componiste en maker Verena Barie gecombineerd met muziek uit de 16e eeuw, waaronder Monteverdi en Gesualdo, en doorbreekt daarmee de barrières van de tijd om te laten zien dat deze thema's universeel zijn.
 
Grachtenfestival lanceert: nieuwe noten voor duo ebano
Het Grachtenfestival, Gaudeamus Muziekweek en November music bundelen hun krachten. Via een zogenaamde 'Call for Works' werden jonge componisten uitgenodigd een schets te schrijven voor het avontuurlijke Duo Ebano. Duo Ebano is bepaald geen alledaags piano/klarinet-duo: zo verwisselt Gorini regelmatig zijn piano voor een per MIDI-aangedreven seaboard en werkt en experimenteert het duo nauw samen met avontuurlijke jonge componisten. 
 
Het uur van de Spaanse
Het uur van de Spaanse is een muzikale komedie van Maurice Ravel (compositie) en Franc-Nohain (libretto). De première vond plaats in de Opéra Comique in Parijs, mei 1911. In het Luther Museum kijk en luister je naar een productie van Stichting Opera op Zak in een nieuwe Nederlandse hertaling van Jeroen Sarphati. 
 
Echo 
De jonge componist en (jazz)pianist Floris Kappeyne schreef Echo, een samensmelting van een van zijn korte verhalen, over een individu die wil losbreken van de invloed die haar sociale bubbel op haar heeft, en zijn composities. Acht zangeressen, twee pianisten, een drummer, prachtige kostuums, en een aangrijpende choreografie. Echo is een verhaal gezongen in klinkers en uitgebeeld door zangeressen.
 
Vertelconcert: Gershwin
Gershwin is een voorstelling waarin je wordt ontroerd door gedichten, opgezweept door jazz, getroost door klassiek en verwarmd door vriendschap. Club Classique, vandaag bestaande uit Myrthe Helder (viool), Leonard Besseling (cello), Caspar Vos (piano), Jala Heywood (contrabas/zang) en Teunis Loot (drums), vormt de muzikale schakel tussen de Gershwins en laat de tijd wegsmelten.  
 
Truus, het meisje in het verzet
Fenne Scholte is winnares van de GrachtenfestivalPitch 2021 in de categorie thema 'Luister! Muziek als protest'. Fenne: “Tijdens deze reis zal ik haar verhalen vertellen, maar ook vragen stellen aan Truus: hoe en waarom heeft ze bepaalde keuzes gemaakt?” 
 
Junior grachtenfestival: party si peren
Samen met de musici van het Edson Ensemble maken de kinderen een mini optreden voor het volwassen publiek in de zaal. Zij brengen klassiek en jazz samen door nieuwe composities en iconische jazz melodieën in de vorm van kamermuziek te presenteren. 
 
Boven water!
Het ensemble is winnaar van de Grachtenfestival Pitch en de Oorkaanprijs 2020. Vanwege corona werd Boven Water! uitgesteld en gaat deze tijdens het festival 2021 in première. Met nieuw werk van de Iraanse componist Ramin Amin Tafreshi komt de laatste reis van VOC-schip de Amstelveen weer boven water. 
 
NON MUORE MAI (uitverkocht) 
Non muore mai is een one-woman-opera over een jonge vrouw die de moeilijkste beslissing uit haar bestaan herleeft. Een door Studio Salix nieuw samengestelde eenakter met liederen van Ottorino Respighi, muziek van Alfredo Casella en teksten van Sylvia Plath. 

meer media

Nieuwe locaties

28-07-2021 00:00

Nieuwe locaties
lees meer

Brunch - Lunch - Diner

22-07-2021 14:44

lees meer

Concerten voor iedereen

22-07-2021 14:30

lees meer

Grachtenfestival in vijf-sterren hotels

22-07-2021 14:21

lees meer