Media

Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2021 bekend

Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2021 bekend
Met de klok mee: Jelmer de Moed, Yang Yang Cai & Alexander Warenberg


Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2021 bekend!

Dit jaar zijn klarinettist Jelmer de Moed, cellist Alexander Warenberg en pianist Yang Yang Cai genomineerd voor de felbegeerde GrachtenfestivalPrijs 2021. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de Avond van de GrachtenfestivalPrijs op vrijdagavond 20 augustus.

Jelmer de Moed (1995) is een gepassioneerde klarinettist die naast zijn studie al veel concerten geeft en projecten initieert. Zo toerde hij in 2018 met de interdisciplinaire voorstelling ‘Prikkel' in de bubbel van Plastique Fantastique langs Oranjewoud Festival, Oerol en het Grachtenfestival; geeft hij met zijn project ‘Symbolisme' vele concerten met het beroemde Quatuor pour la fin de Temps van Olivier Messiaen; brengt hij samen met het Animato Kwartet een ode aan de Nederlandse componist Tristan Keuris in het project ‘Bevangen' en verscheen eind 2019 zijn debuut EP Dwaallicht waarop hij samen met Rik Kuppen werken van Alban Berg en Robert Schumann heeft opgenomen in zaal Hertz. Momenteel woont Jelmer in Berlijn waar hij aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler studeert bij Martin Spangenberg en Ralf Forster en kamermuziek bij Eberhart Feltz.

Yang Yang Cai (1998) studeerde bij de bekend pianopedagoog Jan Wijn. In 2019 behaalde zij haar Bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam met hoogste lof. Momenteel studeert ze bij Enrico Pace aan de beroemde Imola Piano Academy in Italië. Ze won vele prijzen waaronder de Classic Young Masters Award 2017 en de prestigieuze Grand Prix Youri Egorov op de Young Pianist Foundation Competition. Al vanaf jonge leeftijd treedt Yang Yang op in de belangrijkste Nederlandse concertzalen. Ze is regelmatig te horen op grote Nederlandse muziekfestivals zoals het Grachtenfestival, en nam tevens deel aan The International Holland Music Sessions en Aspen Music Festival and School 2018 (VS). Ook heeft ze diverse keren opgetreden in de tv-programma’s DWDD en Podium Witteman.

Alexander Warenberg (1998) studeerde bij Monique Bartels aan het Conservatorium in Amsterdam en aan de Barenboim-Said Academie bij professor Frans Helmerson. Sinds januari 2019 studeert Alexander verder bij professor Helmerson aan de Kronberg Academie in Duitsland. Alexander won prijzen op onder andere het Nationaal Cello Concours in Amsterdam, het Antonio Janigro International Cello Concours en het Prinses Christina Concours. Hij trad verschillende keren op in het Concertgebouw in Amsterdam, maar ook voor de Nederlandse televisie en radio. Als kamermusicus trad hij op met Menahem Pressler, Denis Kozhukhin, Gil Sharon, Paolo Giacometti en Lucas Jussen. Alexander speelde ook op festivals als het Internationaal Kamermuziekfestival in Utrecht, het Grachtenfestival, het Festival Bad Ragaz in Zwitserland en Wonderfeel Festival. Alexander bespeelt een Jean Baptiste Vuillaume cello uit 1845, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

De GrachtenfestivalPrijs

Ieder jaar wordt de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een jonge musicus die uitblinkt in zijn of haar vakgebied dankzij uitzonderlijk muzikaal talent. De winnaar van de prijs wint de felbegeerde titel van Artist in Residence. Binnen het residentschap krijgt de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs carte blanche om zijn of haar muzikale dromen te realiseren tijdens de daarop volgende editie van het Grachtenfestival. De GrachtenfestivalPrijs past in de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle, klassieke musici te presenteren aan een breed publiek. De jonge talenten worden vaak meerdere jaren achter elkaar uitgenodigd om te komen spelen, waarbij ze steeds een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge klassieke musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan. Elk jaar worden drie jonge musici genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs door een jury bestaande uit gerenommeerde musici en muziekkenners en het artistieke team van het Grachtenfestival. De jury let bij het maken van de selectie op instrumentbeheersing en artistiek niveau, visie en podiumpresentatie.  

De prijs werd eerder gewonnen door Shin Sihan (viool, 2020), Emmy Storms (viool, 2019), Raoul Steffani (bariton, 2018), Ella van Poucke (cello, 2017), Sophiko Simsive (piano, 2016), Mathieu van Bellen (viool, 2015), Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan, 2014), Remy van Kesteren (harp, 2013), duo Sax & Stix (saxofoon en slagwerk, 2012), Karin Strobos (mezzosopraan, 2011), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), duo Izhar Elias en Erik Bosgraaf (gitaar en blokfluit, 2009), Lisa Jacobs (viool, 2008) en Ties Mellema (saxofoon, 2007). De GrachtenfestivalPrijs werd in het leven geroepen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het Grachtenfestival in 2007.

meer media

Slotconcert

Slotconcert

19-08-2023 16:55

lees meer
Joost Willemze is de nieuwe Artist in Residence

Joost Willemze is de nieuwe Artist in Residence

18-08-2023 22:56

lees meer
Je laatste kans om een Grachtenfestival-concert te bezoeken!

Je laatste kans om een Grachtenfestival-concert te bezoeken!

18-08-2023 18:00

lees meer
Laatste kaarten: deze concerten wil je niet missen!

Laatste kaarten: deze concerten wil je niet missen!

10-08-2023 14:46

lees meer