Media

Cellist Alexander Warenberg wint de GrachtenfestivalPrijs 2021

Shin Sihan & Alexander Warenberg © Melle Meivogel

Violist Shin Sihan was dit jaar de Artist in Residence. Na een waanzinnig programma en maar liefst 7 concerten tijdens het festival op plekken als Carré, de Melkweg, Het Concertgebouw, Pathé Tuschinksi en de NedPhO-Koepel geeft hij het stokje door aan de nieuwe Artist in Residence van 2022, Alexander Warenberg. De cellist krijgt carte blanche om volgend festival een persoonlijk programma te creëren en te presenteren. 

“Alexander is een echte oermusicus, hij versmelt met zijn instrument en geeft zich volledig over aan zijn eigen interpretaties van de muziek. Dit samen met zijn ideeënrijkdom maakt hem tot de ideale kandidaat voor de komende residency.” aldus de jury. 

De genomineerden, klarinettist Jelmer de Moed (1995), cellist Alexander Warenberg (1998) en pianist Yang Yang Cai (1998), werden gevolgd door een vakjury bestaande uit Frederike Berntsen (muziekjournalist), Aart-Jan van de Pol (directeur Nederlands Vioolconcours) en Marlon Titre (afdelingshoofd Klassiek, Koninklijk Conservatorium Den Haag en musicus). Juryvoorzitter Frederike Berntsen overhandigde de prijs na een fantastisch optreden van de drie genomineerden samen.  

Alexander studeerde bij Monique Bartels aan het Conservatorium in Amsterdam en aan de Barenboim-Said Academie bij professor Frans Helmerson. Sinds januari 2019 studeert Alexander verder bij professor Helmerson aan de Kronberg Academie in Duitsland. Alexander won prijzen op onder andere het Nationaal Cello Concours in Amsterdam, het Antonio Janigro International Cello Concours en het Prinses Christina Concours. Hij trad verschillende keren op in het Concertgebouw in Amsterdam, maar ook voor de Nederlandse televisie en radio. Als kamermusicus trad hij op met Menahem Pressler, Denis Kozhukhin, Gil Sharon, Paolo Giacometti en Lucas Jussen. Alexander speelde ook op festivals als het Internationaal Kamermuziekfestival in Utrecht, het Grachtenfestival, het Festival Bad Ragaz in Zwitserland en Wonderfeel. Alexander bespeelt een Jean Baptiste Vuillaume cello uit 1845, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

meer media

Succesvolle 24e editie van het Grachtenfestival

23-08-2021 16:43

lees meer

Het Grachtenfestival 2021 is van start!

13-08-2021 16:51

lees meer

Nieuwe reeks: Vertelconcerten

06-08-2021 11:21

lees meer

Nieuwe locaties

28-07-2021 00:00

Nieuwe locaties
lees meer