Media

Pitch jouw idee voor het Grachtenfestival en doe mee in 2020!

Foto: Melle Meivogel; Madhara tijdens de Grachtenfestival Pitches 2019

Heb jij een fantastisch idee voor een concert tijdens het presenter? Grijp dan nu je kans en meld je aan voor één van onze pitches. Wie weet sta jij op zaterdag 8 februari 2020 tijdens het Grachtenfestival Weekend je plan te presenteren aan onze jury en word je ontdekt en geboekt.

Grachtenfestival

Bij het Grachtenfestival begint alles met muziek. Jonge musici van over de hele wereld verrassen het publiek met hun eigen muzikale verhaal. Met heel Amsterdam als prachtig decor, organiseren we ruim 250 concerten in 10 dagen op bijna 100 locaties. In 2020 vindt het Grachtenfestival plaats van 7 t/m 16 augustus.

Voor wie? Studenten van één van de Nederlandse conservatoria en musici die niet langer dan drie jaar geleden zijn afgestudeerd in de richtingen klassiek, jazz en wereldmuziek. Ensembles zijn ook welkom!

Jury Een deskundige jury bestaande uit onder meer pianiste Lestari Scholtes (programmeur van het Grachtenfestival), Radio4 presentator Ab Nieuwdorp (artistiek adviseur van het Grachtenfestival) en regisseur Caecilia Thunnissen (artistiek leider Oorkaan).

Prijzen Het prijzenpakket bestaat uit betaalde optredens op unieke locaties tijdens het Grachtenfestival 2020. Reken daarnaast op de nodige media-aandacht en introducties binnen het Grachtenfestival-netwerk, die een boost zullen geven aan je (beginnende) carrière. Ook wordt er aan het ensemble met de grootste theatrale kracht ensemble de OorkaanPrijs uitgereikt, een driedaagse masterclass in de gerenommeerde Oorkaanmethode.

Pitchen Er kan gepitcht worden binnen één van deze 4 categorieën:

* Festivalthema 2020 Wonder (kies uit de genres klassiek, jazz en wereldmuziek)

* Klassiek uit alle werelddelen

* Cross-over: mix jouw eigen muziekstijl met een andere kunstdiscipline

* Specifieke leeftijdsgroep: ontwikkel een idee voor een bepaalde doelgroep, zoals bijvoorbeeld baby’s, pubers of ouderen

Denk er ook aan dat het Grachtenfestival 2020 samenvalt met Sail Amsterdam. Wie weet is dat een bijzondere inspiratiebron voor je. Hieronder vind je meer gedetailleerde informatie over de diverse categorieën.

Aanmelden Stuur je aanmelding voorzien van motivatie, kort projectplan en specifieke categorie vóór 1 januari 2020 naar programmering@grachtenfestival.nl. Voor 14 januari ontvangt je bericht of jij of jouw ensemble is geselecteerd om je idee te presenteren op 8 februari. Dus hou die datum vast vrij!

Op 8 februari Voor jouw pitch krijg je 8 minuten. In die tijd leg je uit wat je wilt gaan doen en waarom, en laat je een preview van je idee op muzikale wijze horen. Alle pitches worden gepland tussen 12:30 uur en 17:00 uur. Aan het einde van de middag maken we bekend wie de winnaars in de verschillende categorieën zijn.

Belangrijk! Er is weinig gelegenheid om in te spelen. Een vleugel en een drumkit zijn aanwezig. Ook zullen er lessenaars aanwezig zijn. Alle andere benodigdheden (ook eventuele versterking) en instrumenten moeten zelf worden meegenomen. De pitches zijn vrij toegankelijk voor publiek en vinden plaats in de NedPhO-koepel te Amsterdam.

Meer informatie

Pitch Wonder

Het thema van het Grachtenfestival 2020 is Wonder. Voor deze editie van het festival zullen diverse mijlpalen uit de afgelopen eeuwen gememoreerd worden, die de muziek gebracht hebben naar hoe we het nu beluisteren en beleven. Muziek staat niet stil, maar ontwikkelt zich en innoveert net als elke andere sector. Muziek gaat met zijn tijd mee en is soms zowel vooruitstrevend als tijdloos. We stimuleren de vooruitgang en koesteren de iconen uit het verleden. Wat een rijkdom, wat een diversiteit, wat een wonderbaarlijke wereld van muziek. Welk wonder is voor jou een inspiratiebron om een concert over de maken?

Voor wie en wat: Musici/ensembles uit de klassieke, jazz of wereldmuziek-scene die ons weten te overtuigen met een prachtig concept gebaseerd op ons festivalthema Wonder.

De winnaar: Voert een concertprogramma van 1 uur (eenmaal of tweemaal) op een unieke locatie uit tijdens het Grachtenfestival binnen de serie Grachtenfestival Lanceert.

Klassiek uit alle werelddelen

Voor wie en wat: Duitsland, India, Frankrijk, Iran, China, Italië, Brazilië… Tientallen landen hebben hun eigen soort klassieke muziek. Laat je inspireren door Indiase raga’s, Zuid-Amerikaanse ritmes, de pentatoniek uit Zuid-Oost Azië en de folklore uit de Balkan. Wij zijn op zoek naar de musicus of het ensemble dat het meest aansprekende en uitdagende programma samenstelt rondom klassieke muziek.

De winnaar: Voert een concertprogramma (eenmaal of tweemaal) op een unieke locatie uit tijdens het Grachtenfestival binnen de serie Grachtenfestival Lanceert.

Cross-over

Voor wie en wat: Jij laat je zowel inspireren door muziek als andere vormen van creatieve expressie. Let erop dat de ene niet ondersteunend is naast de andere, maar dat je echt samen iets maakt. We kijken naar de totale performance van beeld en geluid. 

De winnaar: Voert een concertprogramma van 1 uur (eenmaal of tweemaal) uit tijdens het Grachtenfestival.

Specifieke doel- of leeftijdsgroep

Aan de ene kant is muziek verbindend, over leeftijdsgrenzen, social-economische verschillen of taalbarrières. Aan de andere kant kun je juist een bepaalde groep extra goed bereiken door iets speciaal voor hen te bedenken, componeren, choreograferen of uit te voeren. Leef je in in een bijzondere doelgroep. Wat spreekt ze aan, hoe hou je ze geboeid, wat leeft er in hun wereld. Middels muziek kun je nieuwe vrienden maken, met wie je misschien dacht niets gemeen te hebben: de kunst van empathie, inleving en verleiding.

De winnaar: Voert een concertprogramma van 1 uur (eenmaal of meerdere malen) uit tijdens het Grachtenfestival.

De Oorkaanprijs: driedaagse masterclass in de unieke Oorkaan-methode.

Oorkaan maakt theatrale concerten met topmusici. De muziek wordt uit het hoofd gespeeld. De speelstijl is non-verbaal en fysiek. Het materiaal balanceert op de rand van concert en theater. De Oorkaanprijs wordt uitgereikt aan het ensemble met de beste performance. De werkwijze van Oorkaan verdiept en verbreedt je vakmanschap als performend musicus.

Voor wie en wat: alle ensembles die meedoen aan de pitches komen in aanmerking voor de Oorkaanprijs. Voorwaarde is dat het ensemble enkel uit instrumentalisten bestaat en tekst (bijna) geen rol speelt. Bij Oorkaan wordt uit het hoofd gespeeld.

De winnaar: Krijgt een driedaagse masterclass in de unieke Oorkaan-methode. Tijdens de masterclass werk je aan fysieke speltechnieken en ruimtelijk bewustzijn.

meer media

Grachtenfestival 2020 in cijfers

16-08-2020 18:16

lees meer

Op het Grachtenfestival kon deze zomer weer genoten worden van live muziek

16-08-2020 16:18

lees meer

Shin Sihan wint GrachtenfestivalPrijs 2020

15-08-2020 11:31

lees meer

We gaan bijna van start – en meer goed nieuws!

04-08-2020 15:41

lees meer