Media

Tubaïst Matthijs Leffers winnaar Grachtenfestival Conservatorium Concours


Matthijs Leffers is de winnaar van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2018. De tubaïst studeert aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Tijdens de finale streden zes studenten in de Amsterdamse NedPhO-Koepel om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs. Matthijs wint een optreden tijdens het Grachtenfestival 2018, dat plaatsvindt van 10 tot en met 19 augustus en een tour langs zeven Nederlandse concertzalen in het seizoen 2018/2019. Verder wint hij een optreden tijdens het Lunchconcert op woensdag 6 juni in de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Juryvoorzitter David Faber, cellist bij het Dudok Kwartet was erg te spreken over de winnaar: "Matthijs is iemand die met heel veel soevereiniteit op het podium staat. Hij maakte zich niet druk om wie en wat er van hem gevonden wordt. Met enorm veel liefde voor zijn instrument enthousiasmeert hij het publiek en zijn medemusici. Door zijn gevarieerde programma laat hij alle kanten van de tuba horen."

De Publieksprijs ging met de meerderheid van de stemmen naar Duo IKT, studerend aan het Conservatorium van Amsterdam. Het duo wint daarmee een optreden tijdens het Grachtenfestival 2018 en een tour langs Nederlandse concertzalen - samen met de winnaar van de Vakjuryprijs. De finalisten werden door de jury beoordeeld op instrumentbeheersing en repertoirekeuze. Daarnaast beoordeelt de jury de manier waarop de musicus zich presenteert aan het publiek. De finalisten kregen enkele weken voor de finale een presentatietraining van Ab Nieuwdorp, presentator op NPO Radio 4 en artistiek adviseur van het Grachtenfestival.

Naast David Faber bestond de jury uit Pieter Alferink (talentscout en voormalig impresario), Aislingh Casey (hoboïste Radio Filharmonisch Orkest), Miriam Overlach (harpiste Lumaka Ensemble), Stefan de Wijs (saxofonist en programmeur Festival Classique) en Mirjam Wijzenbeek (secretaris, programmeur Grachtenfestival).

meer media

Festivalmedewerker bij het Grachtenfestival 2019

24-05-2019 13:53

Grachtenfestival & Oorkaan presenteren: Masterclass

15-05-2019 10:03

Een dag in het teken van het theatrale concert
lees meer

Paradiso en Grachtenfestival presenteren Carl Orff’s Carmina Burana

12-04-2019 13:03

lees meer

Aankondiging genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2019

21-03-2019 11:40