Media

Grachtenfestival Weekend, de opmaat naar de zomer

Grachtenfestival Weekend, de opmaat naar de zomer


 

Op zaterdag 11 en zondag 12 februari vindt het Grachtenfestival Weekend plaats, de jaarlijkse opmaat van het festival naar de komende zomer. In de Amsterdamse NedPhO-Koepel blikt het festival alvast vooruit naar de komende editie. Tijdens het Weekend vinden het Koepelconcert, de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours en De OpMaat plaats.

Stijl is het sleutelwoord tijdens het jaarlijkse Grachtenfestival Koepelconcert op zaterdagavond 11 februari. Het programma omvat alle stijlen denkbaar, uitgevoerd door de meest veelzijdige musici van het moment: vioolfenomeen Emmy Storms, de Syrische ud-virtuoze Jawa Manla, percussietovenaar Jeroen Batterink, de gelauwerde Russische pianiste Helena Basilova en innovatieve jazzpianist en componist Julian Schneemann; deze avontuurlijke musici spelen een programma waaruit blijkt dat alle stijlen met elkaar verbonden zijn. Van de allermooiste solosonate van Bach tot een meeslepende Arabische 'Maqam'. En van Janá?eks indringende vioolsonate tot swingende hedendaagse jazz. Maar ook de Nederlandse kunststroming 'De Stijl' die in 1917 ontstond, is een muzikale inspiratiebron.

Grachtenfestival Conservatorium Concours
Op zondagmiddag 12 februari vindt de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours plaats. Zes kandidaten strijden deze middag om de Vakjuryprijs en de Publieksprijs. Beide prijzen bestaan uit een optreden tijdens het Grachtenfestival 2017, dat plaatsvindt van 11 tot en met 19 augustus, en een korte tournee langs zeven Nederlandse concertzalen tijdens het seizoen '17/'18. De winnaar van de Vakjuryprijs wint verder een bedrag van €5.000, een optreden tijdens het Lunchconcert van woensdag 28 juni in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en een professionele fotoshoot.

De zes kandidaten zijn: Jos Baggermans (saxofoon, ArtEZ Conservatorium), Milonga Saxophone Quartet (Conservatorium van Amsterdam), Jelmer de Moed (klarinet, Conservatorium van Amsterdam), Ferdinando Trematore (viool, Conservatorium Maastricht), Kristina Vårlid (gitaar, Prins Claus Conservatorium), Azusa Yamaki (piano, Prins Claus Conservatorium).

Een vakjury, bestaande uit Pieter Alferink (talentscout en voormalig impresario), Frederike Berntsen (muziekjournalist), Werner Herbers (voormalig solo-hoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkests), Merlijn Kerkhof (schrijver en muziekjournalist), voorzitter Remy van Kesteren (harpist) en Taco Kooistra (dirigent) kiest de winnaar van de Vakjuryprijs. Het aanwezige publiek kiest deze zondagmiddag de winnaar van de Publieksprijs.

De OpMaat: jonge musici pitchen hun ideeën
Tijdens De OpMaat op zaterdagmiddag 11 februari pitchen veertien kandidaten, veelal nog studerend aan het conservatorium, hun ideeën voor een concert tijdens het komende Grachtenfestival. Elke kandidaat krijgt  zeven minuten de tijd om hun idee te presenteren voor een concert. Dit kan in drie categorieën: thema Grachtenfestival 2017 (In Stijl), bijzondere Grachtenfestivallocatie (Odeon) of een voorstelling tijdens het Junior Grachtenfestival. De ideeën worden beoordeeld door Grachtenfestival-programmeur Mirjam Wijzenbeek, assistent-programmering Stefan de Wijs en NPO Radio-4-presentator en artistiek adviseur van het Grachtenfestival, Ab Nieuwdorp. De pitches zijn gratis toegankelijk voor publiek.

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer