Media

Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2024

Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2024
Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2024. Van links naar rechts: Charlotte Spruit, Florian Verweij en Takehiro Konoe


Violiste Charlotte Spruit, pianist Florian Verweij en altviolist Takehiro Konoe zijn genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2024. De Genomineerden stellen zich aan het publiek voor tijdens de Avond van de Genomineerden op zaterdag 10 februari in de NedPho-koepel te Amsterdam.

Elk jaar worden drie jonge musici genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs door een jury bestaande uit gerenommeerde musici, muziekkenners en het artistieke team van het Grachtenfestival. De jury let bij het maken van de selectie op instrumentbeheersing, artistiek niveau, visie en podiumpresentatie.

Ieder jaar wordt de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een jonge musicus die uitblinkt in zijn of haar vakgebied door uitzonderlijk muzikaal talent. De winnaar van de prijs wint de felbegeerde titel van Artist in Residence. Binnen het residentschap krijgt de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs carte blanche om zijn of haar muzikale dromen te realiseren tijdens de daaropvolgende editie van het Grachtenfestival.

Violiste Charlotte Spruit (2000) is een gepassioneerd kamermusicus en solist. Ze gaf concerten op prominente locaties zoals Het Concertgebouw, Wigmore Hall en de Elbphilharmonie. Charlotte studeerde aan de Guildhall School of Music bij David Takeno en aan de Royal Academy of Music bij Ying Xue. Momenteel volgt ze haar masteropleiding aan de Royal Academy of Music waar ze les krijgt van Rachel Podger en Pavlo Beznosiuk. 

Pianist Florian Verweij (1997) maakte zijn debuut in Het Concertgebouw in 2023 voor een uitverkochte Kleine Zaal. Daarna rondde hij met de hoogste onderscheiding zijn master af bij Naum Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2018 neemt Florian regelmatig deel aan familie- en schoolvoorstellingen van het Koninklijk Concertgebouworkest. In de afgelopen jaren werd hij uitgenodigd om op te treden in Spanje, Litouwen, Georgië, Griekenland, Canada en de VS. 

Altviolist Takehiro Konoe (1997) is geboren in Amsterdam en studeert momenteel bij Nobuko Imai en Francien Schatborn aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij begon op vierjarige leeftijd viool te spelen bij professor Coosje Wijzenbeek. Hij heeft veel prijzen gewonnen zoals de Osaka Chamber Music Competition met het Capybara Piano Quartet en won de derde prijs in de ARD International Music Competition in 2023. Takehiro speelt op een kopie van een Carlo Bergonzi altviool gemaakt door Roger Hargrave in 1991. 

Over de GrachtenfestivalPrijs

Het Grachtenfestival nomineert ieder jaar drie jonge musici voor de GrachtenfestivalPrijs. De jury bestaat uit gerenommeerde musici en professionals uit de culturele sector, en let bij de selectie op onder meer instrumentbeheersing, artistiek niveau, visie en podiumpresentatie. De winnaar van de prijs wint de felbegeerde titel ‘Artist in Residence’ van het Grachtenfestival.

Binnen het residentschap krijgt de winnaar carte blanche om zijn of haar muzikale dromen te realiseren tijdens de volgende editie van het Grachtenfestival. De GrachtenfestivalPrijs past in de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle, klassieke musici te presenteren aan een breed publiek. De talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge klassieke musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan. De winnaar wordt bekend gemaakt De Avond van de GrachtenfestivalPrijs op vrijdagavond 30 augustus 2024.

De prijs werd eerder gewonnen door o.a. Nikola Meeuwsen (2022), Alexander Warenberg (cello, 2021) Shin Sihan (viool, 2020), Emmy Storms (viool, 2019), Raoul Steffani (bariton, 2018) en Ella van Poucke (cello, 2017). De GrachtenfestivalPrijs werd in het leven geroepen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het Grachtenfestival in 2007. Vele winnaars zijn inmiddels doorgedrongen tot de top van het muziekveld en hebben veelal grote carrières opgebouwd met internationale allure.

more media

Open call: Win a concert during the Grachtenfestival in Studio150!    

Open call: Win a concert during the Grachtenfestival in Studio150!    

25-05-2021 14:28

Are you the young musician with a challenging idea that we are looking for?
read more
Nominees GrachtenfestivalPrijs 2020 announced

Nominees GrachtenfestivalPrijs 2020 announced

26-03-2020 07:53

Soprano Channa Malkin, violinist Shin Sihan and pianist Daan Boertien are nominated
read more
Twelve Amsterdam districts win concert during Grachtenfestival 2020

Twelve Amsterdam districts win concert during Grachtenfestival 2020

12-02-2020 09:31

February 8th was an exciting day for almost 50 districts of Amsterdam who signed up.
read more
And the winners of the Grachtenfestival Weekend pitches 2020 are:

And the winners of the Grachtenfestival Weekend pitches 2020 are:

11-02-2020 09:58

Thirteen pre-selected ensembles and makers pitched their ideas last Saturday afternoon at the NedPhO
read more