Media

15 buurten winnen een gratis toegankelijk buurtconcert!

15 buurten winnen een gratis toegankelijk buurtconcert!
Buurtwinnaars met directeur Marie-Luce Bree © Melle Meivogel


In de Amsterdamse NedPhO-Koepel waren op zaterdagmiddag 11 februari veel kanshebbers aanwezig om te horen of zij in de prijzen waren gevallen. De winnaars worden tijdens het Grachtenfestival, dat dit jaar van 11 tot en met 20 augustus plaatsvindt, getrakteerd op een concert in de eigen buurt, gratis toegankelijk voor alle buurtbewoners en bezoekers. 
 
De focus van de oproep van dit jaar lag op de buurtbewoners zelf, en minder op de locaties. Wie heeft er wat te vieren, wil onderling contact stimuleren of een groepje bewoners in het zonnetje zetten?  'We zijn dit jaar enorm verrast door het grote aantal gemotiveerde en enthousiaste inzendingen, met 85 in totaal echt een recordaantal', aldus directeur Marie-Luce Bree. 'Het is onze intentie om zoveel mogelijk Amsterdammers te bereiken met muziek.  Dankzij deze actieve buurtbewoners en hun prachtige aanvragen en alle betrokken stadsdelen plus een aantal fondsen kunnen we deze zomer in de hele stad muziek laten horen!'.
  
De gelukkige winnaars van 2023 zijn: 

Stadsdeel Noord: Ananasplein, Beeldenbos, Volkstuinpark  
Stadsdeel Oost: Dappermarkt, Camping Zeeburg 
Amsterdam-Zuidoost: Nellestein, Gouden Leeuw / Groenhoven 
Stadsdeel Nieuw-West: Tuinpark De Bretten, Rembrandtpark 
Stadsdeel West: Lutherhof, Silodam 
Stadsdeel Centrum: Stadsdorp Noord Jordaan, Wertheimpark 
Stadsdeel Zuid: Dora Tanamarplein, Therese Schwartzeplein  
 
Het Grachtenfestival is er bewust voor iedereen omdat een draagvlak voor cultuur - in ons geval klassieke muziek en jazz, belangrijk is. Cultuur verrijkt en verbindt, muziek kent geen grenzen en de taal is universeel. Onze uitvoerende musici hebben meer dan 40 verschillende nationaliteiten en zijn allen onder de 35 jaar. Maatschappelijke cohesie wordt versterkt wanneer je samen kunt genieten van mooie muziek en dat staat centraal bij het jaarlijkse Grachtenfestival.  
 
Doordat het festival al lang concerten in de verschillende Amsterdamse wijken organiseert, heeft het een gedegen trackrecord wanneer het aankomt op het verbinden van buurtbewoners door middel van muziek. Door de jaren heen heeft het festival een sterk netwerk opgebouwd met partijen die diepgeworteld zijn in de Amsterdamse wijken zoals OBA’s, muziekscholen, verzorgingstehuizen, BSO’s, sportverenigingen, kerken en volkstuinverenigingen. Door bewoners een actieve rol te geven in en rondom de organisatie en uitvoering van concerten verbinden we verschillende initiatieven in de wijk. Met de gratis concerten willen wij ontmoetingen faciliteren tussen buurtbewoners. Afgelopen jaren is gebleken dat hier een enorme behoefte aan is en wij zien veel potentie om zo onze maatschappelijke impact te vergroten. 
  
De gratis buurtconcerten worden mede mogelijk gemaakt door: Amsterdams Fonds voor de Kunst, het VSBFonds, projectpartners en de diverse betrokken stadsdelen van Amsterdam. 

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer