Media

Nikola Meeuwsen is de nieuwe Artist in Residence

Nikola Meeuwsen is de nieuwe Artist in Residence
Nikola Meeuwsen met de jury van de GrachtenfestivalPrijs © Melle Meivogel


Pianist Nikola Meeuwsen heeft de GrachtenfestivalPrijs 2022 toegekend gekregen. Dat is gisteravond bekend gemaakt in de Wintertuin van Anantara Grand Hotel Krasnapolsky Amsterdam tijdens de feestelijke Avond van de GrachtenfestivalPrijs. Meeuwsen wint de titel Artist in Residence 2023 en is daarmee met twintig jaar de jongste winnaar tot nu toe. Hij krijgt carte blanche om tijdens het volgende festival een bruisend en uiteenlopend programma samen te stellen en te presenteren.

“Nikola Meeuwsen kenmerkt zich door zijn kraakheldere muzikale denken; in zijn spel vallen stilte en beweging briljant samen. Zijn gedachtengang is pure poëzie.” Aldus de jury.  

De drie genomineerden, Pianist Nikola Meeuwsen (2002), klarinettiste Gerbrich Meijer (1997) en cellist Anton Spronk (1994), werden gevolgd door een vakjury bestaande uit Frederike Berntsen (muziekjournalist), Cécile Gouder de Beauregard (programmeur TivoliVredenburg) en Marlon Titre (afdelingshoofd Klassiek, Koninklijk Conservatorium Den Haag en musicus). Juryvoorzitter Frederike Berntsen overhandigde de prijs na een fantastisch optreden.  

“Het inzicht, de klankkleur en timing van Nikola Meeuwsen zijn van buitengewoon niveau. Zijn spel raakt een diepe snaar en zindert nog lang na na de laatste noot.” Gwylim Janssens – programmeur serie Meesterlijk! 

Meeuwsen profileert zich als één van de opvallendste jonge pianotalenten van Nederland van dit moment. Als kind wist hij dat hij pianist wilde worden, na het beluisteren van Horowitz' uitvoering van het 3e pianoconcert van Rachmaninoff. Al snel werd zijn enorme talent erkend: in 2019 kende het Concertgebouw hem de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award toe. Al vanaf jonge leeftijd won Nikola diverse concoursen, waaronder in 2014 het Koninklijk Concertgebouw Concours en in 2012 het Steinway Concours. Hij trad als solist op met het Residentie Orkest en het Nederlands Kamerorkest en was in solorecitals te horen door heel Nederland en daarbuiten (Milaan, Bologna, Triëst, Faro en Imola). Nikola studeert sinds 2014 bij Marlies van Gent en bij Enrico Pace aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola. Hij is een fanatiek speler van kamermuziek en trad op met het Matangi Kwartet, de violist Alexander Kerr en altviolist Vladimir Mendelssohn en in pianoduo's met Igor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer en Enrico Pace. 

De GrachtenfestivalPrijs onderstreept de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle musici te presenteren aan een breed publiek. De talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan

De GrachtenfestivalPrijs wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn: Alexander Warenberg (cello, 2021), Shin Sihan (viool, 2020), Emmy Storms (viool, 2019), Raoul Steffani (bariton, 2018), Ella van Poucke (cello, 2017), Sophiko Simsive (piano, 2016), Mathieu van Bellen (viool, 2015), Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan, 2014), Remy van Kesteren (harp, 2013), duo Sax & Stix (saxofoon en slagwerk, 2012), Karin Strobos (mezzosopraan, 2011), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), duo Bosgraaf en Elias (blokfluit en gitaar, 2009), Lisa Jacobs (viool, 2008) en Ties Mellema (saxofoon, 2007).  
 
De Avond van de GrachtenfestivalPrijs is live uitgezonden door de NTR op Radio 4. De presentatie was in handen van Ab Nieuwdorp

 

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer