Media

Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2022

Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2022
Gerbrich Meijer - Anton Mecht Spronk - Nikola Meeuwsen


Pianist Nikola Meeuwsen, cellist Anton Mecht Spronk en klarinettist Gerbrich Meijer zijn genomineerd voor de felbegeerde GrachtenfestivalPrijs 2022. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens De avond van de GrachtenfestivalPrijs op vrijdagavond 19 augustus.

Nikola Meeuwsen (2002) profileert zich als één van de opvallendste jonge pianotalenten van Nederland. Als kind wist hij dat hij pianist wilde worden, na het beluisteren van Horowitz' uitvoering van het 3e pianoconcert van Rachmaninoff. Al snel werd zijn enorme talent erkend: in 2019 al kende het Concertgebouw hem de prestigieuze Concertgebouw Young Talent Award toe. Al vanaf jonge leeftijd won Nikola diverse concoursen, waaronder in 2014 het Koninklijk Concertgebouw Concours, en in 2012 het Steinway Concours. Hij trad als solist op met het Residentie Orkest en het Nederlands Kamerorkest en was in solorecitals te horen door heel Nederland en daarbuiten in Milaan, Bologna, Triëst, Faro en Imola. Nikola studeert sinds 2014 bij Marlies van Gent en bij Enrico Pace aan de prestigieuze Accademia Pianistica di Imola. Hij is een fanatiek speler van kamermuziek en trad op met het Matangi Kwartet, de violist Alexander Kerr en altviolist Vladimir Mendelssohn en in pianoduo's met Igor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer en Enrico Pace.

Anton Mecht Spronk (1994) wordt gezien als een Nederlands’ grootste cellotalenten. Al op 19-jarige leeftijd won hij op het Nationaal Cello Concours 2014, tijdens de Cello Biënnale Amsterdam, de 1e prijs, publieksprijs én de prijs voor de beste vertolking van de opdrachtcompositie. In 2019 werd hem op het Verbier Festival de ‘Prix du Rotary’ toegekend en won hij een 1e prijs, de publieksprijs en daarna de orkestprijs bij het Internationale Mazzacurati Concours in Turijn. Vorig jaar won Anton de Dutch Classical Talent Award 2021. Anton geeft wereldwijd zowel als solist als kamermusicus concerten in zalen als het Concertgebouw, Tonhalle Zürich, Carnegie Hall, het Seoul Arts Center en de Berliner Philharmonie. Hij soleerde onder andere bij het Radio Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Residentie Orkest, het CvA Symfonieorkest, Neues Zürcher Orchester, Münchener Kammerorchester en de Philharmonie Zuidnederland. Anton kreeg zijn eerste cellolessen van zijn vader Frank Spronk en studeerde achtereenvolgens aan de conservatoria van Den Haag, Amsterdam, Zürich en Berlijn, waar hij momenteel zijn postdoctorale ‘Konzertexamen’-opleiding volgt bij Jens-Peter Maintz.

Gerbrich Meijer (1997) is een internationaal actief kamermuzikant, solist en orkestmusicus. Ze was succesvol deelnemer aan meerdere internationale competities; in 2022 werd ze verkozen als finalist van de Carl Nielsen International Clarinet Competition en in 2020 won ze de London Symphony Keston Max competitie. Gerbrich speelde op diverse festivals waaronder het Internationale Kamermuziekfestival van Schiermonnikoog, als solist op het Delft Chamber Music Festival en al eerder op het Grachtenfestival. Als 15-jarige maakte ze al haar debuut in de kleine zaal van het Concertgebouw en speelde ze met Emmy Verhey in Zaltbommel op het Emmy Verhey festival.

Gerbrich heeft concerten gegeven met onder andere London Symphony Orchestra, het Deens Nationaal Radio Symfonieorkest, het Kopenhagen Philharmonisch Orkest, het Europees Jeugd Orkest en het Noord Nederlands Orkest. Momenteel studeert Gerbrich aan het befaamde Colburn Conservatory in Los Angeles, na eerder cum laude afgestudeerd te zijn aan het Koninklijk Conservatorium van Kopenhagen.

Over de GrachtenfestivalPrijs:

Elk jaar worden drie jonge musici genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs door een jury bestaande uit gerenommeerde musici en muziekkenners en het artistieke team van het Grachtenfestival. De jury let bij het maken van de selectie op instrumentbeheersing en artistiek niveau, visie en podiumpresentatie.

Ieder jaar wordt de GrachtenfestivalPrijs uitgereikt aan een jonge musicus die uitblinkt in zijn of haar vakgebied door uitzonderlijk muzikaal talent. De winnaar van de prijs wint de felbegeerde titel van Artist in Residence. Binnen het residentschap krijgt de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs carte blanche om zijn of haar muzikale dromen te realiseren tijdens de daaropvolgende editie van het Grachtenfestival. De GrachtenfestivalPrijs past in de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle, klassieke musici te presenteren aan een breed publiek. De jonge talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge klassieke musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan.

De prijs werd eerder gewonnen door Alexander Warenberg (cello, 2021) Shin Sihan (viool, 2020), Emmy Storms (viool, 2019), Raoul Steffani (bariton, 2018), Ella van Poucke (cello, 2017), Sophiko Simsive (piano, 2016), Mathieu van Bellen (viool, 2015), Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan, 2014), Remy van Kesteren (harp, 2013), duo Sax & Stix (saxofoon en slagwerk, 2012), Karin Strobos (mezzosopraan, 2011), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), duo Izhar Elias en Erik Bosgraaf (gitaar en blokfluit, 2009), Lisa Jacobs (viool, 2008) en Ties Mellema (saxofoon, 2007). De GrachtenfestivalPrijs werd in het leven geroepen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het Grachtenfestival in 2007.

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer