Media

Nieuwe reeks: Vertelconcerten

Ardemus Quartet door Medina Resic

Tijdens de nieuwe serie vertelconcerten belichten de musici een of meerdere onderwerpen die hen aan het hart liggen; zoals een bijzondere band met een componist, een aangrijpende gebeurtenis uit zijn of haar leven, of de liefde voor een bepaald muziekstuk. 

De eerste concerten in deze reeks zijn inmiddels uitverkocht, maar hier is nog plek:

In het programma "Yes, she can!“ vertelt het Ardemus Quartet de verhalen van vijf opmerkelijke en bewonderenswaardige vrouwen die de wereld van de klassieke muziek hebben veranderd: Frieda Belinfante, George Sand, Nadezhda von Meck, Clara Schumann en Hildegard von  Bingen. De kwartetleden delen hun verhalen aan de hand van muziek en nieuwe teksten geschreven door prijswinnend schrijfster Ivana Bodrozic.

Via gedichten en muziek wordt een eeuw overbrugd en ontstaat er een ware vriendschap. Hoe zou een gedicht van Bonevacia hebben geklonken op muziek van George? Gershwin is een voorstelling waarin je wordt ontroerd door gedichten, opgezweept door jazz, getroost door klassiek en verwarmd door vriendschap. Met Club Classique-spelers Myrthe Helder (viool), Leonard Besseling (cello), Caspar Vos (piano), Jala Heywood (contrabas/zang) en Teunis Loot (drums).

De jonge meesterpianist Camiel Boomsma wordt geprezen door internationale pers en publiek om zijn gevoelige en indringende spel. Hij speelt werken van Debussy, Chopin, Wagner en Bach. Componisten aan wie hij ook brieven schreef. Deze brieven komen in het najaar uit als bundel.

Schrijver en presentator Abdelkader Benali vertelt op meeslepende wijze het betoverende verhaal Een nacht met Sjahrazade. Nadat de tiran van Bagdad bedrogen is in de liefde, zweert hij wraak. De verhalen worden omlijst door klassieke muziek, geïnspireerd door de Oriënt en gespeeld door de musici van Club Classique.

Concerten met een bijzonder verhaal: 

Jazz zangeres en componiste Fenne Scholte vertelt met haar eigen geschreven werk het verhaal van verzetstrijdster Truus van Lier. Fenne stelt zichzelf de vraag: zou ik hetzelfde doen in haar schoenen? Was ik ook dapper genoeg geweest om dezelfde keuzes te maken? Fenne is winnares van de GrachtenfestivalPitch 2021 in de categorie thema 'Luister! Muziek als protest'

Violist Pieter van Loenen werd gegrepen door zowel de muziek als het achtergrondverhaal van Messiaen's Quatuor pour la fin du temps. Wie was Olivier Messiaen, die in krijgsgevangenschap in de Tweede Wereldoorlog in staat was zo’n indrukwekkend werk te maken en op te voeren? Samen met schrijver en actrice Hanneke Last begon hij een zoektocht om een nieuw licht op deze Messiaenklassieker te werpen.

Muziek is al sinds de oorsprong van de Amerikaanse geschiedenis een medium van verzet voor zwarte Amerikanen. Hoewel verzet nog steeds (helaas) zeer relevant is in de huidige samenleving, is de focus in de loop van de tijd verschoven of uitgebreid om de evoluerende zwarte Amerikaanse identiteit te weerspiegelen. "Free To Thrive" is een mixed-media concert van het Sydney Plummer Quintet met muziek, kunst en 'spoken word' dat laat zien hoe zwarte verzetsmuziek zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld van thema's als overleven en vrijheid naar thema's als zelfverwezenlijking.

meer media

De 25e editie van het Grachtenfestival is begonnen!

13-08-2022 14:38

lees meer

Openingsconcert Grachtenfestival en lancering Sloterplas Live op 12 augustus

09-08-2022 00:00

lees meer

Openingsconcert Sloterplas Live

02-08-2022 12:52

lees meer

Geliefde en vertrouwde plekken

28-07-2022 11:52

lees meer