Media

Shin Sihan wint GrachtenfestivalPrijs 2020

Violist Shin Sihan is de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2020. In de prachtige Wintertuin van het Krasnapolsky Hotel tijdens de feestelijke Avond van de GrachtenfestivalPrijs nam hij de prijs in ontvangst. 'Shin Sihan bindt uitmuntende musici aan zich en verleidt ze mee te gaan in zijn muzikale avontuur. Samen met hen creëert hij magische momenten en pakt hij zijn publiek in', roemde de vakjury Shin. Sihan verwerft hiermee de titel Artist in Residence 2021 en krijgt tijdens de volgende festivaleditie carte blanche om een eigen samengesteld programma te presenteren. 

De genomineerden, sopraan Channa Malkin (1989), violist Shin Sihan (1994) en pianist Daan Boertien (1991), werden gevolgd door een vakjury bestaande uit Frederike Berntsen (recensent klassieke muziek, Trouw), Aart-Jan van de Pol (directeur Nederlands Vioolconcours) en Marlon Titre (afdelingshoofd Klassiek, Koninklijk Conservatorium Den Haag en musicus). Juryvoorzitter Frederike Berntsen overhandigde de prijs na de korte optredens van de genomineerden. 

De GrachtenfestivalPrijs 
De GrachtenfestivalPrijs onderstreept de missie van het Grachtenfestival om jonge, talentvolle musici te presenteren aan een breed publiek. De talenten worden vaak meerdere jaren uitgenodigd te komen spelen, waarbij ze een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. Het Grachtenfestival daagt de musici uit buiten de gebaande paden te treden en ondersteunt hen daarin. Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan.

Winnaar van de GrachtenfestivalPrijs Shin Sihan © Melle Meivogel

Shin Sihan 
Shin Sihan begon op 6-jarige leeftijd met vioollessen onder de hoede van Coosje Wijzenbeek aan het Conservatorium Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij na zijn afstuderen de Fock-medaille kreeg voor het hoogste cijfer van het jaar en een onderscheiding voor zijn “fenomenale virtuositeit, gecombineerd met een fenomenale muzikaliteit”. Samen met pianist Yang Yang Cai en cellist Alexander Warenberg vormt hij sinds 2017 het Amsterdam Pianotrio. Ook maakt hij deel uit van het Chianti kamermuziekensemble, een groep van vijf muzikale vrienden die hun krachten bundelen in trio’s, kwartetten en pianokwintetten. Shin speelt een prachtige viool, gemaakt door Nicolò Amati in 1675, Cremona, die in bruikleen is gegeven door de Caldic Collectie.

De veertiende uitreiking 
De GrachtenfestivalPrijs wordt dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn: Emmy Storms (viool, 2019), Raoul Steffani (bariton, 2018), Ella van Poucke (cello, 2017), Sophiko Simsive (piano, 2016), Mathieu van Bellen (viool, 2015), Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan, 2014), Remy van Kesteren (harp, 2013), duo Sax & Stix (saxofoon en slagwerk, 2012), Karin Strobos (mezzosopraan, 2011), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), duo Bosgraaf en Elias (blokfluit en gitaar, 2009), Lisa Jacobs (viool, 2008) en Ties Mellema (saxofoon, 2007). 

De Avond van de GrachtenfestivalPrijs is live uitgezonden door de NTR op Radio 4. 

 

meer media

Grachtenfestival 2020 in cijfers

16-08-2020 18:16

lees meer

Op het Grachtenfestival kon deze zomer weer genoten worden van live muziek

16-08-2020 16:18

lees meer

We gaan bijna van start – en meer goed nieuws!

04-08-2020 15:41

lees meer

De festivalkrant is uit

24-07-2020 13:41

lees meer