Media

Succesvolle 22e editie Grachtenfestival

Zondagavond 18 augustus sloot het Grachtenfestival haar 22e editie. Tien dagen lang was de hoofdstad een stukje mooier dankzij de ruim 250 Grachtenfestival concerten op meer dan 100 locaties door heel Amsterdam. Vanwege het slechte weer was de organisatie genoodzaakt soms de openluchtconcerten naar binnen te verplaatsen, maar dit weerhield bezoekers niet om met veel enthousiasme de concerten te bezoeken. Negenenvijftig van de 150 betaalde concerten waren totaal uitverkocht, bijna 100 concerten waren gratis te bezoeken en met een totaal van bijna 50.000 bezoekers was deze 22e editie een groot succes.

Opkomend en gerenommeerd muzikaal toptalent werd gepresenteerd op de meest unieke locaties in en rondom Amsterdam. Van De Banne en de Verbroederij in noord tot nhow Rai Hotel en de Botanische Tuin in zuid, en van Scheepvaartmuseum en Heesterveld CC in oost tot het Erasmuspark en Plein ‘40-‘45 in west, het Grachtenfestival was in alle stadsdelen te bezoeken. Er waren concerten in kerken, kantoorpanden, clubs en ondanks het slechte weer ook af en toe in parken, buurtpleinen en natuurlijk op de grachten. En dit jaar ook buiten de stad, op diverse locaties in de Regio Gooi en Vechtstreek.

Artist in Residence Raoul Steffani
Bariton Raoul Steffani was dit jaar Artist in Residence van het Grachtenfestival. Tijdens het festival voerde hij de befaamde Carmina Burana uit tijdens een uitverkocht concert in Paradiso en liet hij samen met Camerata RCO in de Wintertuin van Hotel Krasnapolsky muziek horen van Alma Mahler, Korngold en Berg

De zanger etaleert zijn stem niet, maar houdt hem dicht bij de muziek. Die krijgt steevast iets gedistingeerds mee. Een brandschoon geluid, licht onaangedaan, wars van excessieve uitspattingen, legt des te emotioneler muzikale waarden bloot. Ook in de bewerkingen die hij zong” – Trouw. 

Festivalthema Schatten van Vrouwen
Het thema van deze 22e editie van het Grachtenfestival, Schatten van Vrouwen, is gekozen om de kracht en de kunde van vrouwen te tonen en te vieren in het jaar waarin het 100 jaar geleden is dat vrouwen kiesrecht verkregen. Werk van vrouwelijke componistes, odes aan sterke vrouwen en ook de vrouw als muze stonden centraal tijdens dit festival. De opera VROUWENSTEMMEN ging tijdens het Grachtenfestival in première in het festivalcentrum het Compagnietheater.

We hebben met de makers een hele bijzondere tijd gehad en nieuwe dingen uitgeprobeerd. Ik ben daarnaast het grachtenfestivalpubliek heel erg dankbaar, zij waren nieuwsgierig naar nieuwe ervaringen los van de ervaringen die ze zelf al hadden, ze stonden open voor elkaar en voor een dialoog over een vaak moeilijk te bespreken onderwerp. We hadden ons geen beter publiek kunnen wensen”, aldus regisseur Lisenka Heijboer.

Jazz saxofoniste Kika Sprangers maakte een compositie naar aanleiding van het festivalthema en bracht dit prachtige stuk in première tijdens een concert in de Duif.

De beste zet van het Grachtenfestival was de toewijzing van de compositieopdracht aan de bijzonder talentvolle, 24-jarige jazz-saxofoniste Kika Sprangers. In de Duif speelde ze – onderwijl nog drie jazzmusici en het klassieke strijkensemble Pynarello leidend – een betoverend mooi concert. Haar stijl sleurt je automatisch en bedrieglijk eenvoudig mee, maar is nooit voorspelbaar. Het is jazz die van stilte opzweept naar symfonische proporties zonder een moment kitscherig te worden.” - NRC

De Emmy Storms winnaar GrachtenfestivalPrijs 2019
Violiste Emmy Storms is de winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2019. Storms (1988) kreeg de prijs in ontvangst tijdens De Avond van de GrachtenfestivalPrijs. Als Artist in Residence tijdens het Grachtenfestival 2020 krijgt ze carte blanche om haar muzikale dromen te realiseren.

Emmy Storms is een authentieke musicus met een sterk podiumkarakter, iemand die haar eigen weg bewandelt en zich met gemak in diverse muzikale genres profileert”, aldus de vakjury.

Alleen mijn naam is genoemd. Maar mijn naam zou niet genoemd zijn als ik me niet had weten te omringen met zo veel geweldige muzikanten met zoveel verschillende achtergronden! En ook een open minded publiek heeft geholpen. Muziek blijft voor mij toch altijd iets wat je samen doet”, aldus Emmy Storms over het winnen van de prijs.

Jure Jurakic winnaar Bunschoten Jonger Talent Prijs
Pianist Jure Jurakic (13 jaar) won zaterdagmiddag de Bunschoten Jonger Talent Prijs (1500 euro) naar aanleiding van het concert dat hij gaf tijdens het Grachtenfestival. De twee andere genomineerden waren violiste Luna van Leeuwen en gitarist Matthijs van Delft.

Jure Jurakic presenteerde zich als een veelzijdig pianist met een breed repertoire. Zijn spel ontroert en toont al groot besef van kleur en emotie en kan nog verder groeien in afwerking”, aldus de vakjury.

Grachtenfestival 2020
De 23e editie van het Grachtenfestival wordt georganiseerd van 7 tot en met 16 augustus 2020. Ook volgend jaar zal het Grachtenfestival weer een ander thema hebben, voor 2020 zal dat Wonder zijn. Voor deze editie van het festival zullen diverse mijlpalen uit de afgelopen eeuwen gememoreerd worden, die de muziek gebracht hebben naar hoe we het nu beluisteren en beleven. Muziek staat niet stil, maar ontwikkelt zich en innoveert net als elke andere sector. Muziek gaat met zijn tijd mee en is soms zowel vooruitstrevend als tijdloos. We stimuleren de vooruitgang en koesteren de iconen uit het verleden. Wat een rijkdom, wat een diversiteit, wat een wonderbaarlijke wereld van muziek. Wat een wonder!

Festivaldirecteur Marie-Luce Bree: “Ik kijk terug op een geweldig festival, dat met bijna 600 musici en ruim honderd vrijwilligers weer meer bezoekers heeft weten te bereiken. We zijn trots op het hoge muzikale niveau en de volle zalen. Het Grachtenfestival bedankt de stad, haar inwoners en iedereen die heeft geholpen het festival mogelijk te maken.”

meer media

Start kaartverkoop Grachtenfestival 2020

30-06-2020 11:40

lees meer

Grachtenfestival Update

04-06-2020 09:09

lees meer

Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2020 bekend

26-03-2020 07:53

Sopraan Channa Malkin, violist Shin Sihan en pianist Daan Boertien zijn genomineerd
lees meer

Datum bekend: Nieuwe Noten voor Duo Ebano

11-03-2020 09:44

Nieuwe datum: call for works voor composities voor Duo Ebano (klarinet en piano/seaboard)
lees meer