Media

Bariton Raoul Steffani winnaar Grachtenfestival Conservatorium Concours

Bariton Raoul Steffani is de winnaar van het Grachtenfestival Conservatoirum Concours 2016. Foto: Ronald Knapp.

Bariton Raoul Steffani is de winnaar van het 13e Grachtenfestival Conservatorium Concours. Raoul studeert zang bij Xenia Meijer aan het Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Zes finalisten streden zondagmiddag 14 februari in de NedPhO-Koepel te Amsterdam tijdens de spannende finale om de Vakjury- en Publieksprijs.

Raoul Steffani heeft met het winnen van de Vakjuryprijs een optreden tijdens het Grachtenfestival van 2016 verdiend, dat plaatsvindt van 12 tot en met 21 augustus. Tevens ontvangt Raoul een bedrag van €2000,- beschikbaar gesteld door de Stichting Mohamed Yakoubi en een optreden tijdens het lunchconcert van woensdag 29 juni 2016 in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Ook biedt fotograaf Ronald Knapp Raoul een professionele shoot aan.

De Publieksprijs ging met 35% van de stemmen naar het Ardemus Quartet, afgevaardigd door het Conservatorium van Amsterdam. Het kwartet, bestaande uit sopraansaxofoniste Lisa Wyss; altsaxofonist Lovro Mercep; tenorsaxofoniste Jenita Veurink en baritonsaxofonist Yo Yo Su, wint daarmee ook een optreden tijdens het komende Grachtenfestival.

De kandidaten werden op verschillende facetten uitgedaagd tijdens het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Zo keek de jury naar repertoirekeuze en instrumentbeheersing. Maar ook presentatie en uitstraling waren belangrijke aspecten waarop werd gelet. De finalisten kregen enkele weken geleden een presentatietraining van Hans Haffmans, NPO Radio 4-presentator en artistiek adviseur van het Grachtenfestival. Haffmans noemt een goede presentatie onontbeerlijk: “De tijd dat een musicus kon gaan zitten en spelen, zonder enige interactie met het publiek, is definitief voorbij. Bij het Grachtenfestival is het belangrijk dat musici dat beseffen, en daar helpen wij ze graag bij.”

Naast juryvoorzitter Irene Witmer, artistiek manager van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest, bestond de vakjury dit jaar uit Werner Herbers, voormalig solo-hoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkest; Taco Kooistra, dirigent; Frederike Berntsen, muziekjournalist; Pieter Alferink, talentscout en voormalig impresario, Makira Mual, programmamaker bij NTR televisie en Cécile Gouder de Beauregard, programmamaker bij NPO Radio 4 en violiste.

Reeds 19 jaar biedt het Grachtenfestival een podium voor jong muzikaal talent waarbij het Conservatorium Concours de uitgelezen kans is voor studenten van Nederlandse conservatoria zich te presenteren aan het grote publiek. Alle Nederlandse conservatoria vaardigen jaarlijks de twee beste studenten af voor de landelijke voorronde, die ditmaal plaatsvond op 29 november 2015. Vijf finalisten werden door een vakjury geselecteerd; de zesde kandidaat werd gekozen door middel van een wildcardverkiezing door het publiek van klassieke muziekzender brava.

Eerdere edities van het Nederlands Conservatorium Concours werden gewonnen door Daahoud Salim, pianist (2015, Conservatorium van Amsterdam), Vincent van Amsterdam, accordeon (2014, Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg), Nicolas van Poucke (2013, Conservatorium van Amsterdam), Davai Perkusion (2013, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Lidy Blijdorp, cello (2012, Conservatorium van Amsterdam), Blake Weston, klarinet (2011, Conservatorium van Amsterdam), Anne Veinberg, piano (2009, Codarts Rotterdam), Pia Greiner, cello (2008, Prins Claus Conservatorium Groningen), Dimitar Dimitrov, piano (2007, Prins Claus Conservatorium Groningen). Mirjam Overlach, harp (2006, Conservatorium van Amsterdam), Viktoriya Yermolyeva, piano (2005, Codarts Rotterdam), Frederieke Saeijs, viool (2004, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Niels Meliefste, slagwerk (2003, Koninklijk Conservatorium Den Haag).

meer media

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

Winnaars Finale Grachtenfestival Jazz Competition 2024

19-03-2024 14:31

lees meer
Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

Open Call: Win een concert tijdens het Grachtenfestival 2024

13-03-2024 09:57

lees meer
Vacature Logistiek Producent

Vacature Logistiek Producent

05-03-2024 14:49

lees meer
Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

Grachtenfestival Jazz Competition finale 2024

15-02-2024 17:02

lees meer