Media

$titel

Winnaar Daahoud Salim
Daahoud Salim, winnaar van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2015. Foto: Ronald Knapp.

 

Pianist Daahoud Salim, studerend aan het Conservatorium van Amsterdam, is de winnaar van de 12e editie van het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Tijdens de spannende finale, die vanmiddag plaatsvond in de NedPhO-Koepel in Amsterdam, streden zes finalisten om de Vakjury- en Publieksprijs. Daahoud Salim wint een optreden tijdens Grachtenfestival Amsterdam 2015, dat plaatsvindt van 14 tot en met 23 augustus. Verder ontvangt hij een een bedrag van €2000,-, beschikbaar gesteld door de Stichting Mohamed Yakoubi en een professionle fotoshoot, aangeboden door Ronald Knapp.

 

Voorzitter van de jury Irene Witmer: “Het waren sterke kandidaten. Ze hebben allemaal potentieel en dat hebben ze vanmiddag ook aan ons laten zien. Dat zie je heel sterk bij de winnaar. Wat hij wil, kan hij uitvoeren op de piano en dat vinden wij prachtig. Hij heeft de techniek ervoor en de muzikaliteit en dat laat hij zien.”

 

De Publieksprijs ging met 26% van de stemmen naar Ferdinand Binnendijk (mandoline), afgevaardigd door het ARtEZ Conservatorium Zwolle. Daarmee wint ook hij een optreden tijdens het komende Grachtenfestival Amsterdam.

 

De kandidaten werden op verschillende facetten uitgedaagd tijdens het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Zo keek de jury naar repertoirekeuze en instrumentbeheersing. Maar ook presentatie en uitstraling waren belangrijke aspecten waarop werd gelet. De finalisten kregen enkele weken geleden een presentatietraining van Hans Haffmans, NPO Radio 4-presentator en artistiek adviseur van Grachtenfestival Amsterdam. Haffmans noemt een goede presentatie onontbeerlijk: “De tijd dat een musicus kon gaan zitten en spelen, zonder enige interactie met het publiek, is definitief voorbij. Grachtenfestival Amsterdam vindt het belangrijk dat musici dat beseffen, en daar helpen wij ze graag bij.”

 

Naast juryvoorzitter Irene Witmer, artistiek manager van het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest, bestond de vakjury dit jaar uit Werner Herbers, voormalig solo-hoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkest; Taco Kooistra, dirigent; Hans Visser, muziekjournalist; Pieter Alferink, talentscout en voormalig impresario, Makira Mual, programmamaker bij NTR televisie en Yoram Ish-Hurwitz, pianist.

 

Reeds 18 jaar biedt Grachtenfestival Amsterdam een podium voor jong muzikaal talent waarbij het Grachtenfestival Conservatorium Concours de uitgelezen kans is voor studenten van Nederlandse conservatoria zich te presenteren aan het grote publiek. Alle Nederlandse conservatoria vaardigen jaarlijks de twee beste studenten af voor de landelijke voorronde, die ditmaal plaatsvond op 14 december 2014. Vijf finalisten werden door een vakjury geselecteerd; de zesde kandidaat werd gekozen door middel van een wildcardverkiezing door het publiek van klassieke muziekzender brava.

 

Eerdere edities van het Nederlands Conservatorium Concours werden gewonnen door Vincent van Amsterdam, accordeon (2014, Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg), Nicolas van Poucke (2013, Conservatorium van Amsterdam), Davai Perkusion (2013, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Lidy Blijdorp, cello (2012, Conservatorium van Amsterdam), Blake Weston, klarinet (2011, Conservatorium van Amsterdam), Anne Veinberg, piano (2009, Codarts Rotterdam), Pia Greiner, cello (2008, Prins Claus Conservatorium Groningen), Dimitar Dimitrov, piano (2007, Prins Claus Conservatorium Groningen). Miriam Overlach, harp (2006, Conservatorium van Amsterdam), Viktoriya Yermolyeva, piano (2005, Codarts Rotterdam), Frederieke Saeijs, viool (2004, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Niels Meliefste, slagwerk (2003, Koninklijk Conservatorium Den Haag).

meer media

Wij zoeken een nieuwe collega: Assistent kaartverkoop (0.5/0.8 FTE)

09-06-2022 14:18

lees meer

Eerste jubileumconcert in de verkoop!

25-05-2022 10:52

lees meer

Succesvolle oproep Buurtconcerten!

22-04-2022 14:20

lees meer

Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2022

22-04-2022 13:26

lees meer