Musici

Pianist Yoram Ish-Hurwitz heeft al geruime tijd een vaste plek veroverd in het Nederlandse concertleven. Hij begon zijn studie bij Danièle Dechenne en Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Als eerste Nederlandse pianist studeerde hij vervolgens gedurende twee jaar aan de Juilliard School in New York bij de Hongaarse pianist György Sándor. Na het voltooien van deze studie werd hij opgenomen in de solistenklas van de vermaarde pianopedagoog Karl-Heinz Kämmerling in Hannover bij wie hij eveneens twee jaar studeerde.

In 1988 won hij de tweede prijs op het Eduard Flipse Pianoconcours in Rotterdam. Drie jaar later werd hem door een internationale jury unaniem de Jacques Vonk Prijs toegekend. Sindsdien treedt hij veelvuldig op in Nederland en ver daarbuiten, waaronder Noorwegen, Duitsland, Slowakije, Italië, Tsjechië, Groot-Brittanië, België, Spanje en de Verenigde Staten. Vanaf 2003 is hij Steinway Artist.

Van Yoram zijn vele solo-cd’s verschenen met werken van Franz Schubert, Frédéric Chopin, Modest Moessorgsky, Sergej Prokofjev en de integrale uitvoering van de Années de Pèlerinage van Franz Liszt. Een van zijn Liszt-cd’s stond enkele weken op nummer één van de klassieke cd-toptien. Recentelijk werden van hem twee cd’s uitgebracht met de complete vertolking van de pianocyclus Iberia van Isaac Albéniz.

De verschijning ervan viel samen met zijn Iberia-project dat werd georganiseerd ter gelegenheid van het honderdste sterfjaar van de componist in 2009 en diens honderdvijftigste geboortejaar in 2010. Iberia was een multidisciplinaire concertvoorstelling met film en regie als ondersteunende middelen. De reeks telde meer dan dertig optredens in Nederland en België. Eerder speelde Ish-Hurwitz in de theatervoorstelling De Pianist voor acteur en concertpianist, geregisseerd door Mette Bouhuijs. Edwin de Vries vertelde daarin het aangrijpende relaas van de Joodse pianist Szpilman tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tournee omvatte een kleine vijftig optredens door heel Nederland, waaronder het prestigieuze Theaterfestival van Nederland en Vlaanderen. De voorstelling werd tevens genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2008. Enkele jaren daarvoor trok Ish-Hurwitz volle zalen met zijn Liszt-project Pelgrimsjaren rond de Années de Pèlerinage van Liszt, samen met schrijver/verteller Frédéric Bastet en acteur Carel Alphenaar. Pelgrimsjaren oogstte veel lof bij zowel pers als publiek. In het Liszt-jaar 2011 vond een reprise plaats met Aukelien van Hoytema als verteller.

Sinds kort is Yoram ook op kamermuziek actief als lid van het Fresco Trio met met violiste Birthe Blom en celliste Katharina Gross. Daarmaast vormt hij een duo met bassist Szymon Marciniak (2Base). Met ingang van 2010 is hij artistiek leider van het kamermuziekfestival Landgoedconcerten Oranjewoud. Met ingang van 2010 is hij artistiek leider van het kamermuziekfestival Landgoedconcerten Oranjewoud waarvan de eerste editie in het voorjaar van 2012 zal plaatsvinden.

www.ish-hurwitz.nl

Concerten in 2007 tot en met 2014 van Yoram Ish-Hurwitz