Musici

Willem de Vries

Bariton Willem de Vries studeerde in 2000 af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna volgde hij lessen bij Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Quasthoff, Graham Johnson, Jard van Nes, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Maarten Koningsberger.

De Vries zong rollen in Monteverdi’s L’Orfeo en Purcells The Fairy Queen in een regie van David Prins. In een produktie van de Opera Studio van Amsterdam vertolkte hij in 2005 de rol van Juan uit Don Quichote van Massenet. Met het Zoroaster en het Utrechts Blazers Ensemble zong Willem de Vries de rol van Chou-En-Lai in de opera Nixon in China van Adams. Tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam zong de Vries in Gentleman's Island, een opera voor tenor en bariton van Horovitz. Willem de Vries was als Poeta te horen in de opera Viva la Mamma van Donizetti door het gezelschap van Opera Trionfo in de regie van Porgy Franssen. In 2007 zong hij de rol van Eisenstein in Die Fledermaus tijdens het Zomer Opera Festival in Alden Biesen (België). Bij Opera Zuid vertolkte hij in 2006 de rol van Graf Danilo Danilowitsch in Die Lustige Witwe van Léhar, in 2007 Moralès in Carmen van Bizet en Marco in Gianni Schicchi van Puccini en in 2008 Figaro in Il Barbiere die Siviglia van Rossini. Eveneens zong Willem de Vries in 2009 en 2010 bij Opera Zuid de rollen van Ford (Falstaff Verdi), Valentin (Faust Gounod), Peter (Hänsel und Gretel Humperdinck) en Conte Almaviva (Le nozze de Figaro Mozart). In het voorjaar van 2011 zong Willem de Vries Papageno (Die Zauberflöte) in het Concertgebouw te Amsterdam en Belcore (L’elisir d’Amore) in de produktie van Opera Zuid. In Opera Trionfo’s productie La Pietra del Paragone, een opera van Rossini, zong Willem de rol van Graaf Asdrubale.

In het seizoen 2012/2013 werkte Willem mee aan Concert voor 1000 sterren, een serie educatieve concerten van de Magische Muziekfabriek ism Het Residentie Orkest en Het Radio Filharmonisch Orkest. In de Opera Zuid produktie I Pagliacci van Leoncavallo zong Willem de rol van Silvio. Tijdens het Grachtenfestival 2013 zong hij de rol van Smirnov in The Bear van William Walton.

Een nieuw educatief concert met Willem als zanger en presentator was een groot succes. Het betrof een serie concerten met de medewerking van Het Groot Omroepkoor, de TROS en de NTR, "Meneer Gijs wil een prijs".  In 2014 vertolkte Willem de rol van Dottore Grenvil in La Traviata en Eisenstein in Die Fledermaus in een produktie van Opera Zuid. In Tivoli/Vredenburg zong hij de rol van Ping in Turandot van G. Puccini.

In 2015 zal Willem te horen zijn als Alidoro in de opera La Cenerentola.

Ook maakt Willem de Vries sinds 2008 mee deel uit van het ensemble Frommermann, bekend door hun optredens voor o.a. het 2006 Koninginnedagconcert op het Paleis Noordeinde en het 2008 AVRO Prinsengrachtconcert in Amsterdam met repertoire van de Comedian Harmonists. Hij verleende zijn medewerking aan de cd Holland-America Line, (2008) met Amerikaanse en Nederlandse muziek van de jaren 30 en 40 en Boum! (2011). In 2015 zal De Vries zingen in de ‘FrommerKerst’ tournee.

Willem de Vries is verder actief als oratorium- en liedzanger en heeft gewerkt met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra en Erik van Nevel.

 

www.willemdevries.nl/index.htm

Concerts in 2008 until 2017 of Willem de Vries

2013
The Bear
Locatie: Museum Van Loon