Musici

Valentina Tóth

Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) studeert piano op het Koninklijk Conservatorium in Brussel bij Jan Michiels. Hiervoor studeerde ze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver. Ze volgde internationale masterclasses bij o.a. Malcolm Singer en Ruth Nye en in Nederland o.a. bij Ton Hartsuiker en Jan Wijn.

Valentina speelde vanaf haar twaalfde piano en kamermuziek in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Italië, Griekenland, Oostenrijk en de VS. Op haar 18e bracht Challenge Classics haar in diverse landen lovend ontvangen debuut-cd Hungarian Horizon met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály uit. Opus klassiek koos Hungarian Horizon als cd van de maand mei 2013. Tevens mocht ze voor deze cd een Diapason d'Or in ontvangst nemen.

Ze ontving de 1e en grand prix op het Damwoude-pianoconcours, 1e prijs en publieksprijs op het Nationale Prinses Christina Concours in Den Haag en 1e prijs op het Internationaal Muziekconcours Stockholm. Daarnaast was ze onder meer finalist op het Steinway Concours en YPF-pianoconcours waar ze soleerde met het EnAccord strijkkwartet. Thepostonline.nl plaatste Valentina als jongste op de lijst van creatieve beloftes 2014.

Hoogtepunten waren het openen van het Eem & Weem Festival en de Pianomarathon in de Oosterpoort (nieuwe vleugel), spelen op de Hongaarse herdenking 1956, het Grachtenfestival in Carré, voor de American Community Trust in Carnegie Hall, New York (op haar 15e), live op TV voor Menahem Pressler (Edisongala 2009), op de Uitmarkt in het Concertgebouw en spelen voor ambassades en regeringsvertegenwoordigers.

Naast optreden als soliste, treedt Valentina veel op als kamermusicus. Met het trio Menotti won zij een eerste prijs op het Kamermuziek Festival in Hoorn. Ze maakt deel uit van het Volkmann Trio met Coraline Groen (viool) en Bente Verheul (cello). Zij soleerde bij het Fries Symfonieorkest en Haydn Jeugd Strijkorkest in Nederland, Italië en live op 'DVD HJSO' in Mozarts 12e pianoconcert en bij de Bazuin in de wereldpremière van Gillinghams Concert, live op de Friese radio. In 2011 maakte BNN een documentaire over Valentina (‘Je zal het maar zijn’), waarvoor ze een concert mocht geven op de Menuhin School. Zij zal te zien zijn als vaste pianist in het vierde seizoen van De Tiende Van Tijl. Valentina is sinds 2009 jeugdlid van de honorary board van Musicians without Borders dat door oorlog getraumatiseerde kinderen met verschillende achtergronden helpt om de kracht van muziek te ontdekken.