Musici

Tatiana Koleva

Tatiana Koleva, geboren in Varna, Bulgarije, weet als geen ander nieuwe muziek op een intrigerende en gepassioneerde manier te brengen en daarmee toegankelijk te maken voor een breed publiek. Door de pers genoemd als “een van de beste marimbaspelers ter wereld” heeft zij een grote bijdrage geleverd aan de emancipatie van de marimba en ander slagwerk als volwaardige solo-instrumenten. Recentelijk erkenning van haar werk is de ‘Golden Medal’ Special Award van het ‘Manhattan Music Competition 2019’.

Tatiana Koleva imponeerde als soliste met verschillende ensembles en orkesten. Daarnaast maakt ze eigen projecten en programma’s en heeft vaste duo’s met jazzsaxofonist Rutger van Otterloo, fluitiste Eleonore Pameijer en organist Jan Hage. Zij wordt ook regelmatig gevraagd voor cross-over projecten met muziektheater, jazz, dance en filmmuziek. Tatiana is lid van de cultband Rubatong.

In 2010 ontving Tatiana Koleva de prijs “Musician of the Year of Bulgaria” van de Bulgaarse publiek en Nationale Radio. Voor haar interpretatie van eigentijdse muziek kreeg zij de Kranichsteiner Musikpreis in Darmstadt en was zij prijswinnaar op het Internationaal Gaudeamus Vertolkers Concours, Rotterdam naast veel andere prijzen en onderscheidingen. Haar uitvoeringen worden regelmatig op radio en TV uitgezonden.

Zij speelde op een groot aantal gerenommeerde internationale muziekfestivals en podia en gaf master - classes in vele Europese landen, de Verenigde Staten, Japan, Canada, Jordanië, Brazilië en Mexico. Tatiana werkt in nauwe samenwerking met gerenommeerde componisten. Er zijn speciaal voor haar solo en ensemble projecten inmiddels rond 100 stukken geschreven.

Tatiana Koleva combineert haar intensieve concertagenda met onderwijs: Zij gaf vele masterclasses in binnen- en buitenland. Als slagwerk/ marimba docent is zij vast verbonden aan het Prins Claus Conservatorium, Groningen. In 2009 richtte zij het zeer succesvolle ‘Youth Percussion Pool’ op, een slagwerkformatie onder haar leiding voor getalenteerde jonge musici. Daarnaast is ze artistiek leider van het internationale festival de “Amsterdam Marimba Weekend”.

Koleva heft opnames voor verschillende labels waaronder Decca, New World Records, Attacca, Unsounds, BVHAAST, Orgelpark, ICSM en haar eigen NovaLinia Records. 

In October 2017 is haar nieuwe CD ‘Songs for Marimba’ in de serie ‘Ladder of Escape’ / Attacca records uitgekomen. Momenteel, samen met haar Youth Percussion Pool toert ze haar gloednieuwe interactief concertprogramma ‘How to play the Triangle” die in 2019 / 2020 op verschillende podia te zien is.

 


Concerten in 2019 van Tatiana Koleva