Musici

Sophiko Simsive

Sophiko Simsive werd in december 1991 geboren in Tbilisi, Georgië en begon haar pianospel spelenderwijs op driejarige leeftijd als toehoorder van haar moeder die pianolerares was. Al op elfjarige leeftijd speelde Sophiko in Bonn het tweede pianoconcert van Ludwig van Beethoven met het studentenorkest van Georgië. Een jaar later trad ze op in het Kremlin in Moskou en was ze in Nederland in onder meer De Doelen en in Vredenburg solist in Mozart’s ‘Jeunehomme’ pianoconcert samen met I Virtuosi Italiani onder leiding van Lev Markiz, die haar in 2003 ontdekt had in Tbilisi. Dit leidde er in 2007 ook toe dat ze als jongste student werd toegelaten aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Professor Mila Baslavskaya begeleidde haar daar naar een ‘cum laude’ bachelor’s degree in 2012.

Tijdens haar eerste jaar aan het Conservatorium won ze de eerste prijs op het Prinses Christina Concours. Bij deze prijs hoorde ook een uitvoering van Beethovens derde Pianoconcert met het Residentie Orkest en een kamermuziek tour in de Verenigde Staten en Canada. In 2008 won ze de Yamaha Piano Competition in Amsterdam. Ze trad op tijdens het Canterbury Festival in 2011 en in het academie programma van het Verbier International Music Festival in 2013.

In 2015 toerde ze met Eduard Sistek (cello) in de serie New Masters on Tour van The International Holland Music Sessions en maakte haar debuut in Carnegie Hall in New York samen met Kian Soltani (cello). Sophiko speelde elf solo recitals in Nederland als finalist van "Dutch Classical Talent". In datzelfde jaar won ze ook de publieksprijs in de Young Pianist Foundation Competition 2015, waarin ze het eerste Pianoconcert van Liszt speelde met het "Noord Nederlands Orkest" onder Pieter-Jelle de Boer. In de loop der jaren heeft Sophiko deelgenomen aan masterclasses bij pianisten als Dmitri Alexeev, Dmitri Bashkirov, Boris Berman, Rudolf Buchbiner, Pascal Devoyon, Klaus Hellwig, Ferenc Rados, Jacques Rouvier, Jean-Yves Thibaudet en Lilya Zilberstein.

Ze studeert momenteel bij professor Jacques Rouvier in de "Universität der Künste" in Berlijn en zal vanaf september 2016 haar Masters studie voortzetten bij professor Boris Berman aan de Yale School of Music in de Verenigde Staten.

www.sophikosimsive.com