Musici

Rosanne van Sandwijk

Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk is de winnares van de Grachtenfestivalprijs 2014, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een jonge musicus aan het begin van een veelbelovende internationale carrière. Rosanne was verbonden aan het Theater in Kiel/Duitsland waar haar repertoire rollen omvat als Suzuki in Puccini’s Madama Butterfly, Hänsel in Humperdinck’s Hänsel und Gretel, 2e Dame in Mozart’s Die Zauberflöte , Frau Reich in Nicolai’s Die lustigen Weiber von Windsor, Cherubino in Mozart’s Le Nozze di Figaro en Olga in Tchaikovsky’s Eugen Onegin.

 

Recentelijk maakte zij een zeer succesvol roldebuut als Dorabella in Mozart’s Cosi fan Tutte met het Orkest van de 18e Eeuw o.l.v Ed Spanjaard in een tournee langs diverse zalen in Nederland, België en Polen.

 

Rosanne van Sandwijk maakte haar debuut bij De Nationale Opera in de rol van Prêtresse in Glucks Iphigénie en Tauride met Les Musiciens de Louvre olv Marc Minkowski en ze zong de rollen van 2e Knappe en 2e Blumenmädchen in Pierre Audi’s enscenering van Parsifal met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Ivan Fischer.

 

In december 2007 maakte zij haar debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw met Schumann’s Liedcyclus Frauenliebe und -Leben. In juli 2009 werd Rosanne de HSBC-Laureatenprijs toegekend op het Festival D’Aix-en-Provence. Als Lauréat gaf ze afgelopen seizoen meerdere recitals in Parijs, Dijon, Lille en Aix-en-Provence. In 2010 gaf Rosanne van Sandwijk in het Concertgebouw een recital in de serie Jonge Nederlanders (met Hannes Minnaar) en trad zij op tijdens de Schubertiade in de Kleine Zaal met de befaamde liedbegeleider Malcolm Martineau. Later keerde zij daar terug voor een recital met fortepianist Kristian Bezuidenhout.

 

Rosanne werkte samen met dirigenten als Paul McCreesh, Jan Willem de Vriend, Jos Vermunt, Sir Collin Davis, Louis Langrée en met orkesten als het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Orkest van het Oosten, Camerata Salzburg, het Noord Nederlands Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

 

Zij volgde masterclasses bij onder andere Michael Chance, David Wilson Johnson, Jard van Nes, John Mark Ainsley, Susanna Eken en Elly Ameling. Tijdens het de 48e editie van Internationaal Vocalisten Concours te Den Bosch (2010) werd Rosanne door de internationale jury de Oratoriumprijs toegekend. Tevens ontving zij de Staetshuys Fonds Prijs en de Engagementsprijs van De Nationale Opera. Rosanne studeerde klassieke zang aan het conservatorium van Rotterdam bij Roberta Alexander en behaalde daar cum-laude haar Masterdiploma. Op dit moment wordt zij vocaal begeleid door Margreet Honig.

www.rosannevansandwijk.nl/