Musici

Remy van Kesteren

Remy van Kesteren (1989) wordt beschouwd als een harptalent van wereldformaat en als een van de avontuurlijkste harpisten van dit moment. Al op tienjarige leeftijd werd hij toegelaten tot het Utrechts Conservatorium in de klas van Erika Waardenburg en studeerde er in 2010 met de hoogste onderscheiding af. Hij vervolgde zijn opleiding aan het Conservatoire National Supe?rieur de Musique de Paris, waar hij studeerde bij de beroemde harpiste Isabelle Moretti. In 2012 behaalde hij zijn masterdiploma 'summa cum laude' aan het Conservatorium van Amsterdam. Op zijn twintigste richtte Remy het Dutch Harp Festival op, waarvan al drie succesvolle edities plaatsvonden in Utrecht. In 2016 zal de vierde editie van het festival plaatsvinden.

Remy is pas 26 jaar, maar heeft al veel prijzen in de wacht gesleept. In juli 2013 won hij de US International Harp Competition, een van de grootste en meest prestigieuze harp competities in de wereld. Recentelijk won hij ook de Elisabeth Evertsprijs (2012) en de Grachtenfestival prijs (2013), beide prijzen voor uitzonderlijk jong talent in Nederland. Remy behaalde eerste prijzen bij het Nederlands Harpconcours en het Prinses Christina Concours, en was laureaat op de internationaal harpconcoursen van Moskou (2008) en Israe?l (2009). Dat jaar won hij bovendien het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland, wat hem de titel ‘Jong Muziektalent 2009’ opleverde. In 2012 trok hij door het land als laureaat van Dutch Classical Talent, een stimuleringsproject van o.a. het Koninklijk Concertgebouworkest en Radio 4. Remy’s vele prijzen leidden tot concerten over de hele wereld. Op zijn zestiende debuteerde hij al in het Amsterdamse Concertgebouw met het Nederlands Kamerorkest. Een jaar daarvoor speelde hij ter gelegenheid van de doop van Prinses Amalia en trad hij op in Carnegie Hall. In 2011 was hij Young Artist in Residence bij de NJO Muziekzomer en 2012 toerde hij door de Benelux en Duitsland in de fameuze Night of the Proms. Als enige klassieke solist trad hij op naast spraakmakende popartiesten en kreeg 500.000 bezoekers muisstil met onder andere Smetana's Die Moldau. Remy was “De mooiste verrassing van de avond” aldus de Vlaamse krant De Morgen.

In 2012 verscheen zijn eerste solo-cd getiteld Remy, met werken van Smetana, Holliger, Bach, Sjostakovitsj en Renie?. In 2014 kwam zijn tweede cd, Memento uit. Voor deze opname koos Remy muziek uit Spanje en Brazilie? en nodigde componist Martin Fondse uit om nieuwe werken te schrijven die aansloten bij de expressiviteit van deze composities. Zijn derde cd Tomorrow Eyes komt uit in januari 2016 en bevat voornamelijk eigen composities. De tracks overschrijden de grenzen tussen genres en cree?ren zo een nieuwe muzikale wereld. Voor het 2015/2016 seizoen is Remy uitgekozen voor het Rising Stars programma van de European Concert Hall Organisation en zal hiervoor een Europese tour ondernemen. Speciaal voor dit programma arrangeerde Remy Musica Callada van Federico Mompou voor hemzelf en trompettist Eric Vloeimans. Met Mompou als rode draad door het programma verkennen zij samen klassiek, jazz en improvisatie in een doorlopend programma vol verrassingen. Een variant van dit programma zullen zij in dit seizoen ook in zalen door heel Nederland ten gehore brengen. Remy van Kesteren is een veelgevraagde gast op radio en tv. Zo trad hij op in De Wereld Draait Door, VPRO's Vrije Geluiden, Podium Witteman, GIEL, De Tiende van Tijl en Met het Oog op Morgen, en schoof onder andere aan tafel in de Nieuwsshow op TROS Radio 1, NTR Diskotabel en KRO's De Ochtend van Vier.

www.remyvankesteren.nl