Musici

Raluca Sabau

Raluca Sabau is op haar zesde begonnen met piano spelen in Reghin, Roemenië.  Als klein meisje liet zij een speciale interesse zien in haar kleine rode speelgoedpiano, waardoor haar ouders haar enthousiasme voor de piano een kans gaven. Op haar 14e heeft Raluca haar ouderlijk huis moeten verlaten om haar muzikale studie voort te zetten, en op haar 18e eveneens voor haar bachelor studie. 

Raluca stuurde af aan de ‘Gh. Dima Music Academy’ in Cluj-Napoca, waar zij les kreeg van prof. Dr. Adriana Bera en prof. Dr. Daniel Goiti. Op dit instituut heeft zij tevens haar docentdiploma behaald.

Tijdens haar studie trad Raluca twee keer op als solist met het Targu-Mures Philharmonic Orchestra, en met diverse piano solo’s en kamermuziek recitals.

Na haar afstuderen kreeg Raluca een baan als pianolerares en pianobegeleiding op de Fine Arts and Music School in Targu-Mures. Ze heeft hier vier jaar les gegeven.

Raluca beschouwt haar ervaring als lerares als enerverend. ‘Uitleg aan kinderen geven over dingen waar ik zelf dagelijks mee te maken heb was een grote uitdaging. Ik kon eindelijk de andere kant inzien van het leraarschap en het complexe proces om een professionele musicus te worden’.

Ondertussen bleef Raluca ook masterclasses volgen, waar ze mogelijkheid kreeg om kennis te maken en te werken met Frank van de Laar, haar huidige pianoleraar. Raluca besloot naar Nederland te verhuizen om haar master af te ronden aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem.

Om haar ontwikkeling als musicus te verrijken werkt Rulaca op dit moment aan een onderzoek naar lichaamstaal op het podium. Ze focust zich hier op de andere aspecten die invloed hebben op het publiek naast het spelen zelf.

Na het afstuderen aan het ArtEZ Conservatorium hoopt Raluca zo veel mogelijk te kunnen blijven spelen, als solist, met een orkest of solo recitals.

Raluca zou ook graag meer kamermuziek willen spelen, wat ze omschrijft als een ‘oude liefde’. Wat betreft het leraarschap wil Raluca graag verbonden blijven aan het ArtEZ Conservatorium als begeleider van de cello klas.