Musici

Porgy Franssen

Porgy Franssen (1957) studeerde in 1979 af aan de Maastrichtse Toneelacademie. Ook volgde hij opleidingen aan de Tekenacademie Amsterdam en de Media Academie Santbergen in Hilversum. 

De afgelopen 25 jaar is hij bij talloze theatergezelschappen en bij diverse televisie- en filmproducties werkzaam geweest als freelance acteur en regisseur. In 1991 speelde hij in de VPRO- serie Bij Nader Inzien van Frans Weisz. Hij ontving hiervoor een

Andere bekende tv-rollen van Porgy zijn o.a. De Ziener (Vestdijk 1998), Soekarno in Holland (1999), Wij Alexander (2000) en de advocatenserie Keijzer & De Boer van de KRO en NCRV. En onlangs speelde hij een van de hoofdrollen in de speelfilm Foeksia de Miniheks. Porgy Franssen heeft diverse regies op zijn naam staan bij o.a. De Appel (l'Histoire du Soldat) en in het vrije circuit (Herfst in Riga, Blind Date, De dood en het meisje, Met grote blijdschap, De gelukkige Mandarijn). In 2003 maakte hij zijn debuut als filmregisseur/producent met Hotel Heimwee. Ook regisseert hij in datzelfde jaar de opera Viva la Mamma. In 2006 speelde hij de titelrol bij Theater EA in Cyrano (nominatie Louis d'Or – voor de vierde x)  Met Wie vermoordde Mary Rogers? (1995) maakte Franssen zijn entree bij Orkater, speelde o.a. de Nietsfabriek, de Formidabele Yankee en Houdini. In 1999 ontving hij De Mary Dresselhuysprijs voor zijn hele oeuvre. In 2000 initieerde, regisseerde en speelde hij bij Orkater Petomaan, Necrofiel, Trompettist. The Prefab Four (Monkees 2002/2003) en Hagedissenhuid (2003-2004) volgden. De afgelopen twee seizoenen speelde hij bij Orkater in de regie van Dirk Groeneveld Novecento – pianist der oceanen, en ‘Zijde’ eveneens een monoloog van Alessandro Barrico. Ook van Baricco: Ultimo, samen met Ariane Schlüter.In 2007 speelt hij o.a. met Olga Zuiderhoek Wie is er bang voor Virginia Woolf in de regie van Gerardjan Rijnders. Ook was hij te zien in ‘Blackface’, een muziektheaterproductie van Orkater met muziek van Vincent van Warmerdam. (was ook op t.v.) Nu in ‘In Wankel Evenwicht’ van Albee en volgend seizoen in ‘Het Diner’ van Koch. Hartfalen van Daniel Samkalden gaat tot 10 juni. Bellevue en Haarlemse Toneelschuur.


Concerten in 2013 tot en met 2017 van Porgy Franssen