Musici

Octavie Dostaler-Lalonde

Octavie Dostaler-Lalonde is een veelzijdige muzikant wiens repertoire varieert van de late 17e tot de 20e eeuw. Ze onderzoekt en gebruikt technieken en instrumenten volgens de tijd van de muziek die ze speelt.

Na het bestuderen van de moderne cello met Denis Brott en Carole Sirois aan het Conservatoire de Musique de Montréal, ontving Octavie de Prix avec Grande Distinction in 2011. Later studeerde Octavie barokcello bij Susie Napper in Montreal en met Viola de Hoog in Amsterdam. In 2016 won Octavie de tweede prijs als solist bij Concours Corneille, International Competition in Frankrijk. Octavie is een prijswinnaar op verschillende nationale en internationale wedstrijden en haar inspanningen werden gesteund door de Canada Arts Council, het Banff Centre for the Arts, de CALQ, het Montreal Conservatory, het Conservatorium van Amsterdam en de Universiteit van Montreal. In Londen maakte ze deel uit van het Handel House Talent-programma 2017-2018 en de 2017 Experience-regeling met het Orkest van de Verlichting.

Ze onderzoekt historische uitvoering van barok-, klassieke en romantische muziek en speelt regelmatig recitals met artefianist en klavecinist-speler Artem Belogurov. Samen namen onder andere deel aan de Festival Montreal Baroque, de International Young Artist Presentation in Antwerpen, het Fortepiano Festival Zaandijk en de Utrecht Oude Muziek Fabulous Fringe-serie. Het paar trad op in Canada, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Europa en Japan. Hun opname van Beethovens complete werken voor fortepiano en cello op historische instrumenten zal later dit jaar worden uitgegeven door het Italiaanse label Gamma Musica.

In Montreal trad Octavie op met vele ensembles, waaronder het Montreal Symphony Orchestra, Ensemble Caprice, Les Rendez-vous baroque français, Les Lys Naissants en de kamergroepen Epsilon, quintette à cordes, Ensemble Arkea, Ensemble Allogène, Ensemble Paramirabo en het Ensemble BOP . In Europa trad ze op met Ensemble Masques, Amsterdam Corelli Collective, ensemble Cordavento, de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Ze was mede-oprichter van de jonge periode kamergroepen AKOR, Ensemble Lexikon en Les Vieux Galants (Gebrüder Graun Preis & Sonderpreis, Graun brothers competitie). Ze heeft opgenomen voor het label Brilliant Classics en was co-regisseur van Romberg Dagen, een festival ter ere van de componist en cellist Bernhard Romberg en de uitvoering van 19e-eeuwse muziek, die plaatsvond in mei 2018.

Octavie heeft het genoegen om op een Duitse cello uit 1769 te spelen, in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.


Concerten in 2019 van Octavie Dostaler-Lalonde