Musici

Nuala McKenna

De Duits-Ierse celliste Nuala McKenna (*1993) groeide op in een muziekale familie en begon op haar vierde onder leiding van haar vader piano te spelen en ontving vervolgens op haar achtste de eerste cellolessen. Slechts vier jaar later wordt zij toegelaten aan het conservatorium van Lubeck in de cello klas van Prof. Ulf Tischbirek.

Zij vervolgde haar studie bij Jean-Guihen Queyras in Freiburg en later bij Ivan Monighetti in Basel waar zij haar Bachelor Diploma met onderscheiding behaalde. Op dit moment studeert Nuala bij Prof. Conradin Brotbek aan de Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst in Stuttgart in het master programma wat ze volgend jaar verwacht af te sluiten. Verdere inspiratie en ervaring deed ze op bij masterclasses van gerenomeerde musici zoals o.a. Frans Helmerson, Miklos Perenyi, Steven Isserlis, Truls Mørk, Philippe Muller, Gabor Tacaks- Nagy, Ferenc Rados, Anner Bylsma, Troels Svane, Jens Peter Maintz en Reinhard Goebel.

Sinds 2012 maakt Nuala deel uit van het Balthasar-Neumann Ensemble onder leiding van Thomas Hengelbrock. Hier ontdekte zij haar passie voor de authentieke uitvoeringspraktijk en het spelen op darmsnaren. Tijdens het seizoen 2013/14 was ze akademiste in het Koninklijk Concertgebouworkest en heeft daarna nog twee jaar lang de Akademie in het Kamerorkest 'Deutsche Kammerphilharmonie Bremen' onder leiding van Paavo Jarvi met succes doorlopen.

Ze is gast op verschillende Muziekfestivals zoals het Verbier Festival, International Bach Festival Gran Canaria, Schwetzinger Festspiele, Podium Festival Esslingen.
Ook is zij artistiek leider van haar eigen familie Festival 'Musikfest Kahleby'.

Ze heeft opgetreden met artiesten als Maria Joao Pires, het Talich Kwartet, Boris Garlitsky, Augustin Dumay, Miguel da Silva, Olli Mustonen, Axel Strauss en Jean-Guihen Queyras en speelde recitals en kamermuziek in onder andere de Laiszhalle Hamburg, het Concertgebouw Amsterdam en de Flagey in Brussel.

Nuala zal seizoen 208/19 als Finaliste van de Dutch Classical Talent een concerttournee met een soloprogramma door de grootste zalen van Nederland maken.

Al vijf jaar lang is Nuala laureaat van de kamermuziekstichting 'Villa Musica' waardoor zij in de gelegenheid is om met vermaarde musici op te treden. De stichting geeft haar bovendien een barokcello van William Forster te leen, waarmee ze het barok en vroeg klassieke repertoire kan uitvoeren.

Al zeven jaar lang ontvangt Nuala een beurs van de 'Heinz-Wustenberg Stichting'. Bovendien word ze ondersteunt door de 'Marie-Luise-Imbusch Stichting' en de 'Oscar und Vera Ritter Stichting'. De 'Deutsche Stitung Musikleben' heeft Nuala in 2014 het 'Gerd-Bucerius Stipendium' toegekend. Als laureate bij het 'Wettbewerb des Instrumentenfond der Deutschen Stiftung Musikleben' bespeeld Nuala nu bijna zeven jaar op een cello met het label 'Joseph Guarnerius,uit de 2e helft 18de eeuw'.


Concerten in 2018 van Nuala McKenna