Musici

Nicolas Mansfield

Nicolas Mansfield (1966) werd geboren te Reigate, Engeland. Als zoon van een jazz-zanger en contrabassist die regelmatig te horen was in de wereldbefaamde jazzclub, Ronnie Scott’s in Londen, raakte Nicolas in 1971 voor het eerst blokfluit en viool aan. Een onbekende weldoener heeft hem op 11-jarige leeftijd een piano geschonken. Daarop heeft hij zijn muzikale ontdekkingsreis voortgezet. Hij ontving als jonge violist een muziekbeurs om zijn middelbare schoolopleiding bij de Reigate Grammar School mogelijk te maken.

Hij behaalde zijn graad in musicologie en Chr. theologie aan de Universiteit van Sheffield en nam daarna deel als tenor aan de postuniversitaire operaopleiding aan het Royal Northern College of Music te Manchester.

In 1989 besloot hij zijn professionele carrière in Nederland te starten. Hij werd in Hilversum aangenomen als tenor in het Groot Omroepkoor. In die periode gaf hij tevens zangonderwijs en stemvorming aan de conservatoria van Hilversum, Gent en Amsterdam in de afdeling jazz en lichte muziek, en dirigeerde verscheidene koren zowel in het amateur- als het professionele veld.

In 1999 nam Nicolas Mansfield afscheid van het Groot Omroepkoor en zette als zelfstandig ondernemer zijn activiteiten voort. Tussen 1997 en 2007 was hij dirigent van het Nederlands Theaterkoor, een semi-professioneel koor dat haar medewerking verleende aan voorstellingen van o.a. Het Nationale Ballet.

In 2000 werd hij koordirigent bij de Nationale Reisopera in Enschede waar hij tal van operaproducties heeft ingestudeerd. In 2003 richtte hij de jaarlijks terugkerende Meezing- Messiah traditie van dit gezelschap op. Dit concertevenement voor amateurs en professionals is uitgegroeid tot een nationaal begrip. Honderden mensen hebben onder zijn leiding Haendel’s Messiah ingestudeerd en uitgevoerd. De Meezing Messiah in Zwolle beleefde een digitale première via live-streaming op internet.

In 2004 werd Nicolas Mansfield hoofd van het productiebureau en artistic administrator bij de Nationale Reisopera. Als artistiek rechterhand van de intendant houdt hij zich bezig met o.a. casting en scouten, coördinatie artistieke bedrijf- en personeelprocessen, koormanagement en monitoren branche ontwikkelingen. Hij was nauw betrokken bij de artistieke invulling van de Nationale Reisopera’s productie van Wagner’s ringcyclus.

Nicolas Mansfield is sinds 2009 koordirigent bij Dorset Opera, een zomerschool voor opera die zich richt op het inspireren en ontwikkelen van jong zangtalent. Hij is lid van de artistieke adviescommissie van het Staetshuysfonds, een fonds ter financiële ondersteuning van de carrièrestart voor jonge zangers. Hij heeft ook zitting in de artistieke adviesraad van het Grachtenfestival in Amsterdam en is lid van de programmeringraad van Enschede’s kunstenfestival Grenswerk.

Daarnaast is Mansfield artistiek leider van de in 2010 opgerichte Culturele Zondagen van Enschede. Dit is een initiatief van de gemeente Enschede en Stichting Enschede Promotie met als hoofddoelen het bereikbaar maken van cultuur en het dichter bij elkaar brengen van amateurs en professionals. Mansfield heeft recentelijk zitting genomen in de visitatiecommissie, opgericht door de Vlaamse minister vooronderwijs en vorming om te rapporteren over postacademisch operaonderwijs in het Belgische Gent.

Vanaf 1 januari 2013 is Nicolas artisitek directeur van de Nationale Reisopera in Enschede.

www.nicolasmansfield.com/

Concerts in 2015 of Nicolas Mansfield